Πρόταση στην κυβέρνηση και τη ΔΕΗ για πράσινες επενδύσεις στην περιοχή, με αιχμή του δόρατος την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 50MW, κατέθεσε σήμερα η τοπική κοινωνία του Αλιβερίου σε συνεργασία με την Greenpeace.
Πιο συγκεκριμένα, στο εγκαταλελειμμένο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι (όπου ξεκίνησε ο εξηλεκτρισμός της χώρας), παραμένουν ανεκμετάλλευτα 2.500 στρέμματα εγκαταλειμμένης γης ιδιοκτησίας ΔΕΗ, στα οποία μπορεί να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 50MW.
Ανταποδοτικά, η ΔΕΗ μπορεί να προχωρήσει σε έργα αναβάθμισης της περιοχής, όπως ανάπτυξη περιαστικού πρασίνου, ανάδειξη του οικισμού και των σημαντικών κτιρίων του ορυχείου και δημιουργία σχολής ενεργειακών τεχνολογιών της ΔΕΗ ή του Δημοσίου. Κρατήσαμε το μηδέν στο πρώτο ημίχρονο παίζοντας άμυνα κατά του λιθάνθρακα.
«Τώρα περνάμε στην επίθεση με την πρόταση που καταθέτουμε από κοινού με την τοπική κοινωνία για πράσινες επενδύσεις στο Αλιβέρι. Περιμένουμε πλέον από τη Διοίκηση της ΔΕΗ και την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να σκοράρει, σχολίασε ο Δημήτρης Ιμπραήμ», συντονιστής Εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Από το Αλιβέρι ξεκίνησε ο εξηλεκτρισμός και η ανάπτυξη της χώρας πριν από περισσότερο από μισό αιώνα. Η πρόταση για πράσινη ανάπτυξη στο Αλιβέρι, δεν έχει όμως ιστορικό και συμβολικό χαρακτήρα, είναι η διέξοδος για την τοπική κοινωνία που ασφυκτιά και αγωνιά για το μέλλον τηςʼ, επεσήμανε ο Γιώργος Λαγανάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαζικών Φορέων Αλιβερίου
Η πρόταση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στο Αλιβέρι, έρχεται λίγες μέρες πριν την καθυστερημένη κατάθεση του σχεδίου δράσης για τις ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση.
Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αλιβερίου και η Greenpeace ζητούν συνάντηση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τη Διοίκηση της ΔΕΗ για την εξέταση της πρότασης που κατατέθηκε σήμερα.