Μια δικέφαλη χελώνα στο Νιου Τζέρσεϊ μπορεί να θεωρηθεί πλέον ως «θαύμα», αφού ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες και επέζησε μετά τη βρεφική ηλικία, παρά τη σπάνια παραμόρφωσή της.
«Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να τα κρατήσω ευτυχισμένα και ζωντανά», δήλωσε ο ιδιοκτήτης Joseph Morena στo Caters News για την ερπετοειδή ανωμαλία.
O ίδιος εξήγησε ότι η ανατροφή αυτού του μοναδικού πλάσματος ήταν δύσκολη, δεδομένων των χαμηλών ποσοστών γέννησης και επιβίωσής τους.
Η πολυκεφαλία, προκαλείται από δυσμορφία του αναπτυσσόμενου εμβρύου, η οποία οφείλεται είτε σε γενετικούς είτε σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αν και παρατηρείται συχνότερα σε χελώνες και φίδια – όπως το φίδι με τα δύο κεφάλια, Tiger-Lily- η πάθηση έχει καταγραφεί σε κάθε ζώο, από ψάρια μέχρι χοίρους.
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα στα χρονικά των ζωολογικών παραδόξων ήταν ένας τράγος με δύο πρόσωπα που προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση λόγω της ομοιότητάς του με τον ελληνικό θεό Ιανό.
Οι διπλές δυσκολίες
Η χελώνα, με τα δύο στόματα, στην αρχή, αρνούνταν να φάει. «Προσπαθούσα να τους προσφέρω φαγητό, αλλά δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον, άρχισα να ανησυχώ πολύ», είπε ο Μορένο. Κάποια στιγμή, το μεγαλύτερο από τα δύο κεφάλια της χελώνας άρχισε να αναζητά φαγητό, παρασέρνοντας και το μικρότερο να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Ωστόσο, ο Moreno δήλωσε ότι οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει, καθώς τα δύο κεφάλια της χελώνας προκαλούσαν και προβλήματα συντονισμού.
Θυμήθηκε ότι ξύπνησε ένα πρωί και βρήκε το σιαμαίο ζώο αναποδογυρισμένο ανάσκελα και αναίσθητο στο νερό. «Κατάφεραν σχεδόν να πνιγούν μέσα σε μισή ίντσα νερού», είπε.
Παράλληλα, ο Moreno δήλωσε ότι το ιδιότροπο ερπετό έτρωγε μόνο ένα συγκεκριμένο είδος σκουληκιού, αποτυγχάνοντας να του παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόταν για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.
Τώρα, σε ηλικία οκτώ εβδομάδων, η δικέφαλη χελώνα τα πάει περίφημα και συνεχίζει να μεγαλώνει.
«Έχει ακόμα πολλές προκλήσεις να ξεπεράσει» τόνισε ο ίδιος.