Μπορεί να ζουν σε αντίθετους πόλους, αλλά κάτι προσέλκυσε τα δύο είδη ρυγχοφάλαινας (minke whales), με αποτέλεσμα τη γέννηση τουλάχιστον ενός υβριδικού απογόνου.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο National Geographic, πρόσφατα ανακαλύφθηκε, κατά τη διάρκεια ανάλυσης του DNA των φαλαινών που αλίευσαν νορβηγοί κυνηγοί, η διασταύρωση μιας ρυγχοφάλαινας της Ανταρκτικής με μια του βόρειου πόλου.
Κανονικά τα δύο είδη φαλαινών, τα οποία μπορούν να φθάσουν σε μήκος τα 11 μέτρα, δε ζουν στο ίδιο περιβάλλον καθώς μεταναστεύουν πολύ συχνά και τους «χωρίζουν» πολλά μίλια ωκεανού.
Οι ρυγχοφάλαινες του βορρά κατευθύνονται προς το Βόρειο Πόλο την άνοιξη και το φθινόπωρο επιστρέφουν στο νότο, κοντά στον Ισημερινό όπου περνούν το χειμώνα.
Οι ρυγχοφάλαινες της Ανταρκτικής ακολουθούν μια αντίστοιχη διαδρομή, μετακινούμενες ανάμεσα στα νερά της Ανταρκτικής και τα πιο ζεστά νερά στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη.
Αλλά ακριβώς επειδή οι εποχές στα δύο ημισφαίρια είναι διαφορετικές οι ρυγχοφάλαινες δε βρίσκονται στα ίδια νερά του ισημερινού το ίδιο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου δε θεωρούνταν πιθανή μια «συνάντησή» τους… μέχρι σήμερα!