Σύμφωνα με έρευνες, ο πράσινος τουρισμός αυξάνεται, σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, με ρυθμούς περίπου τριπλάσιους από το συμβατικό, μαζικό τουρισμό και αποτελεί ίσως τον πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της τουριστικής οικονομίας.
Ανταποκρίνεται σε δύο μεγάλες ανάγκες της εποχής, στην ανάγκη για περιβαλλοντική προστασία και δεύτερον, στην ανάγκη για μία ανταγωνιστική πρόταση, που θα διαφοροποιείται από το παγκοσμιοποιημένο, ομογενοποιημένο και μαζικό τουριστικό προϊόν.
Αυτό αναφέρθηκε από τους ομιλητές σε ημερίδα για την παρουσίαση του προγράμματος «πράσινος τουρισμός» που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας , το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Αθήνας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Εταιρείας (ΕΛΑΝΕΤ).
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος στην ομιλία του σημείωσε ότι για μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα, με ιδιαίτερα φυσικά, ιστορικά, πολιτισμικά και άλλα χαρακτηριστικά, η επένδυση στον πράσινο τουρισμό αποτελεί ίσως το κλειδί για την ανάπτυξη ενός τουριστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας, υψηλής αισθητικής και βέβαια υψηλής απόδοσης. «Αλλά, η αξιοποίηση των ωφελειών εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της Πολιτείας στην υλοποίηση των σχετικών δράσεων» πρόσθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι το πρόγραμμα «πράσινος τουρισμός», αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση για την τουριστική ανάπτυξη, στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γ. Τσακίρης ανέφερε στην ομιλία του ότι εν μέσω του γενικευμένου προβληματισμού για την εξοικονόμηση πόρων , το επιμελητήριο στηρίζει με δυναμικό τρόπο προγράμματα, όπως ο πράσινος τουρισμός και σε αυτό το πλαίσιο.
Θα αναπτύξει διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων και πληροφοριών. Η πλατφόρμα αυτή θα παρέχει υποστηρικτικά εργαλεία για την καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων για τη βελτίωση της οικονομικής απόδοσης της επιχείρησης μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους και των λειτουργικών δαπανών ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην διαχείριση του νερού και των υδάτινων πόρων στην λογική και φιλοσοφία του « the new green is blue».
Φιλοδοξία του επιμελητηρίου ως εκφραστής του κλάδου είναι, η εξοικονόμηση ενέργειας και η φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση στα ξενοδοχεία να αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητάς τους και να χαρακτηρίζει την λειτουργία τους.
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΝΕΤ, Αιμ. Σαμαράς από την πλευρά του σημείωσε ότι το πρόγραμμα «πράσινος τουρισμός», είναι ίσως από τις τελευταίες ευκαιρίες που δίδονται στους επιχειρηματίες του τουρισμού για να αναβαθμίσουν ενεργειακά την επιχείρησή τους και να την καταστήσουν οικονομικότερη στη λειτουργία της και πλέον φιλική προς το περιβάλλον.
Η ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων και η εξοικονόμηση νερού, που είναι και οι βασικοί στόχοι του προγράμματος, όπως σημείωσε, θα συμβάλουν στη σύντομη απόσβεση της επένδυσης, αφού τα κόστη αυτά, δηλαδή ενέργεια και νερό, είναι τα σημαντικότερα λειτουργικά κόστη για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα υπάρχουν και πολλά άλλα οφέλη, όπως η απόκτηση δυνατότητας παροχής «πράσινων» υπηρεσιών και η εξ αυτής κοινωνική αποδοχή και καταξίωση της τουριστικής επιχείρησης, αφού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι καταγεγραμμένη πλέον ως έντονα ανοδική η τάση των καταναλωτών για προτίμηση «πράσινων» προϊόντων και υπηρεσιών. Τέλος, σχολίασε ότι η ΕΛΑΝΕΤ είναι δίπλα στους επενδυτές για τα ασχοληθεί με τα τυχόν προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν.
Ποιο είναι το πρόγραμμα: ΠΡΑΞΗ: «Πράσινο Τουρισμός»
Το πρόγραμμα, όπως εξήγησε εκ μέρους της ΕΛΑΝΕΤ, το στέλεχος κ. Παπαδόπουλος, αποσκοπεί στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των εμπλεκόμενων στην τουριστική διαδικασία και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των τουριστικών επιχειρήσεων, στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων, στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων και στη δημιουργία υποδομών και σχεδίων δράσεων που πληρούν τα κριτήρια οικολογικής πιστοποίησης.
Δικαιούχοι ενίσχυσης:
Δικαίωμα συμμετοχής στην πράξη «Πράσινος Τουρισμός» έχουν υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα που λειτουργούν νόμιμα (με Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ΕΟΤ) στην ελληνική επικράτεια ανεξαρτήτως κατηγορίας.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους είναι:
• Να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία, Κοινωνία Αστικού Δικαίου, καθώς και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Επισημαίνεται ότι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής επενδυτικής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους.
• Να δραστηριοποιούνται πριν την 01.01.2009 στους κάτωθι Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.): 55.1 (Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα), 55.30.11 Υπηρεσίες κατασκήνωσης (κάμπινγκ) και 55.2 (Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής) εξαιρουμένου του Κ.Α.Δ. 55.20.19.
• Να λειτουργούν νόμιμα, διατηρώντας σε ισχύ όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο άδειες λειτουργίας.
• Να μην έχουν λάβει κατά την τελευταία τριετία επιχορηγήσεις από προγράμματα και δράσεις κρατικών ενισχύσεων που εμπίπτουν στον κανόνα De Minimis, οι οποίες αθροιστικά μαζί με την αιτούμενη επιχορήγηση υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ
• Να μην έχουν λάβει άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες, αν από τη σώρευση με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας προκύπτει ένταση ενίσχυσης μεγαλύτερη από αυτήν που καθορίζεται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα εκάστης περίπτωσης σε Κανονισμό περί απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή.
• Να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τον ορισμό της προβληματικής επιχείρησης του Αποσπάσματος των Κατευθυντήριων Γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2004/C/244/02 κατά την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης.
• Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους διαδικασία ανάκτησης, μέρους ή όλου, χορηγηθείσας ενίσχυσης
• Να υποβάλλουν ένα (1) επενδυτικό σχέδιο ανά Α.Φ.Μ. και να έχουν καταθέσει το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που στον ίδιο Α.Φ.Μ. αντιστοιχούν περισσότερα του ενός καταλύματα με τα ανάλογα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας, τότε o ενδιαφερόμενος επενδυτής δύναται να υποβάλει περισσότερα του ενός επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Οδηγού, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε επενδυτικό σχέδιο αντιστοιχεί σε ένα Ειδικό Σήμα Λειτουργίας καθώς και ότι αθροιστικά δε σχηματίζεται σώρευση σύμφωνα με τον Κανονισμό Ε.Ε. 1998/2006 της Επιτροπής της 15/12/2006 για την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας
• Το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου να μην υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών / ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης κατά το έτος 2009. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που στον ίδιο Α.Φ.Μ. αντιστοιχούν περισσότερα του ενός καταλύματα με τα ανάλογα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας, ο ενδιαφερόμενος επενδυτής δύναται να υποβάλλει περισσότερα του ενός επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Οδηγού, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε επενδυτικό σχέδιο αντιστοιχεί σε ένα Ειδικό Σήμα Λειτουργίας καθώς και ότι το ύψος των προϋπολογισμών των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων δεν υπερβαίνει αθροιστικά τον ετήσιο κύκλο εργασιών / ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης κατά το έτος 2009.