Σίδερα, δίχτυα, πινακίδες, τραπεζοκαθίσματα, ακόμη και κρεβάτια περισυλλέγησαν από τη λίμνη της Καστοριάς σε μια πρώτη προσπάθεια για τον καθαρισμό της. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δήμου, που είχαν ως μοναδικά εργαλεία μια βάρκα και μία άγκυρα, στον πυθμένα της λίμνης βρίσκονται ακόμη και αυτοκίνητα, για τα οποία θα χρειαστεί γερανός προκειμένου να βγουν από το βυθό.
«Η προσπάθεια θα συνεχιστεί περιμετρικά της λίμνης ενώ επόμενο βήμα είναι να λύσουμε, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ, το πρόβλημα των εξακοσίων περίπου οικοδομών που δεν είναι συνδεδεμένες με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο, με αποτέλεσμα τα λύματα να καταλήγουν στη λίμνη» ο πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Λίμνης του Δήμου, Δημήτρης Τσομπάνος. Απευθύνει παράλληλα έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να μην πετούν σκουπίδια και άλλα αντικείμενα και να σεβαστούν το οικοσύστημα.
Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή αναμένει από το υπουργείο Περιβάλλοντος την ενεργοποίηση του φορέα διαχείρισης της λίμνης της Καστοριάς καθώς, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πέτρος Τόσκος, ο φορέας θα αναλάβει συντονισμένες δράσεις για το θέμα. «Περιμένουμε μέχρι το Πάσχα να έχει έρθει η οριστική απόφαση», λέει χαρακτηριστικά.
Τα προβλήματα είναι πολλά και οι φορείς που έχουν ενεργοποιηθεί επίσης πολλοί. Η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ) προωθεί έργα δημιουργίας θυροφραγμάτων, δενδροφυτεύσεων και καθαρισμού της λίμνης, το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί μετρήσεις για την ποιότητα των υδάτων, το ΙΓΜΕ ολοκληρώνει τις μελέτες για τη λάσπη στον πυθμένα της λίμνης, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων έχει αποστείλει δείγματα νερού για εξέταση, ενώ για το πρόβλημα των κυανοβακτηριδίων κινητοποιήθηκε ιδιαίτερα και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Σπασμένο Ρόδι».