Για το χαμένο είδος έχιδνας του Ατένμπορο, που ανακαλύφθηκε σε επιστημονική αποστολή στην Παπούα, μίλησε ο Έλληνας μεταδιδακτορικός ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Λεωνίδας Ρωμανός Νταβράνογλου, ο οποίος συμμετείχε σε αυτή.
«Ήμασταν στα Κυκλώπεια Όρη της ινδονησιακής Παπούα και η ερευνητική μας αποστολή ήταν να μελετήσουμε την πανίδα αυτής της μοναδικής ζούγκλας και ένας από τους κύριους σκοπούς ήταν να ανακαλύψουμε ξανά ένα χαμένο είδος θηλαστικού, ονόματι Έχιδνα του Άτενμπρο, το οποίο ανήκει σε μία αρχαία συνομοταξία θηλαστικών, η οποία εξελίσσεται ανεξάρτητα από όλα τα άλλα θηλαστικά εδώ και 200 εκατομμύρια χρόνια» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο τη Δευτέρα (27/11).
Εστιάζοντας στην απίστευτη ερευνητική αποστολή, ο Λεωνίδας Ρωμανός Νταβράνογλου επεσήμανε: «Πήγαμε στα Κυκλώπεια Όρη, τα οποία υψώνονται κατακόρυφα από τα παράλια του Ειρηνικού. Είναι μία εξαιρετικά δυσπρόσιτη και δύσβατη ζούγκλα και η μεγάλη σημασία αυτής της ανακάλυψης είναι ότι, πρώτον, αυτό το είδος διαφυλάσσει 200 εκατομμύρια χρόνια εξελικτικής ιστορίας, η οποία μπορεί να ενημερώσει και τη δική μας εξελικτική ιστορία. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντική πολιτισμικά η έχιδνα για τις γηγενείς κοινότητες της Παπούα και μπορεί να βοηθήσει η ανακάλυψή της στην προστασία αυτών των ορέων».
«Όπως λέμε εμείς οι βιολόγοι, η ερευνητική αποστολή είναι το 5%, ενώ το υπόλοιπο 95% είναι η μελέτη αυτού του υλικού στο εργαστήριο. Μαζί με τους Ινδονήσιους συναδέλφους μας θα εξάγουμε DNA και θα προσπαθήσουμε να μελετήσουμε το πώς έχει εξελιχθεί όχι μόνο η έχιδνα, αλλά και ολόκληρη η κοινότητα, ολόκληρη η πανίδα αυτής της μοναδικής ζούγκλας» συμπλήρωσε κλείνοντας.