Ανήμερα των γενεθλίων του Λευτέρη Βογιατζή (γεν.12 Οκτωβρίου 1944) παρουσιάστηκε στο θεατρικό του σπίτι και χώρο δημιουργίας του για 30 χρόνια, στη Νέα Σκηνή της οδού Κυκλάδων το πρόγραμμα για τη φετινή σεζόν που περιλαμβάνει έξι παραγωγές και παράλληλες εκδηλώσεις.
«Δημιουργικότητα, αναζήτηση και πνευματικότητα» χαρακτηρίζουν την ταυτότητα του θεάτρου της οδού Κυκλάδων που συνεχίζει για δεύτερη χρονιά χωρίς τον πρωτοπόρο σκηνοθέτη (έφυγε από τη ζωή στις 30 Απριλίου 2013). «Η δουλειά που γίνεται στη Νέα Σκηνή είναι πάντα διερευνητική, δεν έχει βρει την οριστική της μορφή. Ψάχνουμε τη φυσιογνωμία και το ρόλο αυτού του θεάτρου στη σημερινή θεατρική πραγματικότητα» ανέφερε σήμερα η καλλιτεχνική διευθύντρια και σύντροφος του Λευτέρη Βογιατζή, Ειρήνη Λεβίδη τονίζοντας την ιστορική και καλλιτεχνική σημασία της ανάγκης για συνέχεια αυτού του χώρου και για χάραξη νέων διαδρομών. Μάλιστα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατανοώντας αυτή την ανάγκη – τόνισε η ίδια – ανέλαβε να εξασφαλίζει το ενοίκιο του θεάτρου για δύο χρόνια.
«Είναι παγκόσμια πρακτική να μην κλείνουν ούτε να εγκαταλείπονται οι χώροι όπου εργάστηκαν σημαντικοί δημιουργοί. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την τεράστια ευθύνη να κρατήσουμε το θέατρο ανοιχτό, προσπαθήσαμε οι κατευθυντήριες γραμμές μας – δηλαδή το ρεπερτόριο, οι συνεργάτες και το πνεύμα λειτουργίας του θεάτρου- να είναι όχι όμοια, αλλά όσο γίνεται αντάξια της δουλειάς που έχει γίνει εδώ μέσα για 30 συναπτά έτη» εξήγησε η Ειρήνη Λεβίδη. Ενώ στο ερώτημα τι θα έκανε ο ίδιος αν ξεκινούσε σήμερα, η Ε. Λεβίδη απάντησε πως το «βέβαιο είναι ότι ο Λευτέρης θα προέτασσε την ανάγκη την της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ό,τι αυτή χρειάζεται: χρόνο, αφοσίωση και ταλέντο».
Νέες και παλιές δυνάμεις του ελληνικού θεάτρου και συνεργάτες του Λευτέρη Βογιατζή συμπεριλαμβάνονται και στο φετινό πρόγραμμα του θεάτρου της Οδού Κυκλάδων – που ξεκινάει και τελειώνει με δύο μουσικές εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα, στις 19 και 20 Οκτωβρίου, ο Διονύσης Σαββόπουλος διαλέγει από το 50χρονο ρεπερτόριο του εικοσιδύο τραγούδια και ερμηνεύει έντεκα από αυτά μόνος με την κιθάρα του, κι άλλα τόσα με την Ελένη Βιτάλη. Τα έσοδα της βραδιάς που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Λευτέρη Βογιατζή θα διατεθούν υπέρ των παιδιών των προσφύγων, μέσω της Εθελοντικής- Κοινωνικής Οργάνωσης ΑΡΣΙΣ, που δραστηριοποιείται στο συνοριακό σταθμό της Ειδομένης.
Την αυλαία της φετινής σεζόν στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων θα κλείσει τον Μάιο η όπερα δωματίου του Χέντελ «Αλτσίνα» από την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάστη. Το πρόγραμμα 2015-2016, που δεν είναι- κατά την Ειρήνη Λεβίδη- τόσο «πυκνό όσο πέρυσι, κι αυτό παρά τις ενδιαφέρουσες προτάσεις που δεχτήκαμε», καθώς- όπως είπε- «οι παραστάσεις θέλουν χρόνο για να προετοιμαστούν, να υπάρξουν και να γράψουν στη συνείδηση του θεατρικού κοινού».
Έτσι φέτος το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις δουλειές τριών σκηνοθετών της νέας γενιάς που δοκιμάζονται στο ξένο κλασσικό ρεπερτόριο. Ειδικότερα, η Μαρία Μαγγανάρη με την ομάδα προτσές, επιχειρεί να ερευνήσει την πλέον αρχετυπική σχέση μητέρας (Μαρία Κεχαγιόγλου) και κόρης (Ανθή Ευστρατιάδου) στο σπουδαίο έργο του Ινγκμαρ Μπέργκμαν «Η Φθινοπωρινή Σονάτα» (από 29/10). Ο Θέμελης Γλυνάτσης καταπιάνεται με ένα από τα πιο γοητευτικά και προκλητικά κείμενα της ευρωπαϊκής δραματουργίας, τη «Σαλώμη» του Οσκαρ Γουάϊλντ, με τη Θεοδώρα Τζήμου να ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο (από 26/11). Ενώ ο Γιώργος Σκεύας θα σκηνοθετήσει το «Κουκλόσπιτο» του Χένρικ Ιμπσεν, με την Αμαλία Μουτούση στον εμβληματικό ρόλο της Νόρας (από 20/1).
Πρόσθετα, ο Περικλής Μουστάκης, με αφορμή το όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ εισχωρεί στον ανοίκειο κόσμο της πνευματικότητας του θανάτου στην περφόρμανς «Οστέα Ξηρά» (από 8/3).
Τέλος, στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων επαναλαμβάνονται και φέτος οι λογοτεχνικές αναγνώσεις. Με ποίηση των Ηλία Λάγιου και Νίκου Καρούζου, καθώς και ένα αφιέρωμα στον Χάουαρντ Μπάρκερ, συγγραφέα του «Ύστατου Σήμερα», το οποίο επιμελείται η Εύη Σακελλαρίου.