Ο Γιαννούλης Χαλεπάς υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες, έργα του οποίου θαυμάζονται και αποτελούν, παγκοσμίως, αντικείμενο μελέτης μέχρι και σήμερα. Η ζωή του… απλά μυθιστορηματική. Σαν βγαλμένη από ταινία τρόμου, μα με happy end.

Η ζωή του μεταφέρθηκε στο θεατρικό σανίδι, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Οι θεατές σε όλη την Ελλάδα και εξωτερικό, τη λάτρεψαν. Και τώρα η παράσταση, «Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο Σαλός Άγιος» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου με τον Γιώργη Κοντοπόδη, επιστρέφει για 5 μοναδικές παραστάσεις στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός, ξεδιπλώνοντας σε έναν καθηλωτικό μονόλογο και πάλι τη ζωή του σπουδαίου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.

Λίγα λόγια για το έργο….

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες, έργα του οποίου θαυμάζονται και αποτελούν, παγκοσμίως, αντικείμενο μελέτης μέχρι και σήμερα. Τα πρώτα χρόνια στην Τήνο, οι σπουδές στο εξωτερικό, τα δημιουργικά χρόνια στην Αθήνα του 1800, οι βραβεύσεις, η παγκόσμια αναγνώριση, μα και ο εγκλεισμός στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας για 14 χρόνια, η απομόνωση και η αυστηρή επίβλεψη της μητέρας του, ο μεγάλος του έρωτας που έμελλε να χαράξει όλη του τη ζωή… μοναξιά… πόνος… στέρηση … μερικές από τις λέξεις που συνθέτουν τη ζωή του ανθρώπου αυτού.

Με εφαλτήριο το κελί του, στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας, η παράσταση του έργου του Άγγελου Ανδρεόπουλου, μας ταξιδεύει σε όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του Ιωάννη ή… Γιαννούλη (όπως τον αποκαλούσε χαϊδευτικά η μητέρα του) και μας δίνει το μέγεθος της ευφυίας αλλά και του πόνου, τόσο του ίδιου όσο και όλων των καλλιτεχνών που, ανά τους αιώνες, χαρακτηρίστηκαν Σαλεμένοι (Σαλοί), αλλά παρέμειναν και παραμένουν χαραγμένοι στη συνείδηση και τη μνήμη μας.

Μια παράσταση, όχι βιογραφική, μα καθαρά ψυχολογική, για όλους εκείνους τους ανθρώπους, που η εποχή, στην οποία έζησαν, δεν τους επέτρεψε να χαμογελάσουν. Όμως, εκείνοι συνέχισαν να πιστεύουν και να δημιουργούν… μέχρι τη στιγμή που άγγιξαν το Θείο…και δε θαμπώθηκαν…μα είδαν… και διαρκώς υπάρχουν, για να μας θυμίζουν μια φράση… «ποτέ δεν είναι αργά».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία – φωτισμοί: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Σκηνικό – εικαστική επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Φωτογραφίες: Πάρης Διονυσόπουλος
Μουσική σύνθεση: Άγγελος Ανδρεόπουλος

Στο ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: από την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025 στις 21.15
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 12 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, Α.Μ.Ε.Α)
Προπώληση στα τηλέφωνα του θεάτρου και ticketservices.gr

Θέατρο Μικρός Κεραμεικός
Ευμολπιδών 13, 11854 – Γκάζι