Η παράσταση «Ανεξάρτητα Κράτη» στο Θέατρο Χώρα σε διοργάνωση του Θεάτρου του Νέου Κόσμου αποτελεί ένα εντυπωσιακό θεατρικό επίτευγμα που δεν αφήνει στον θεατή το περιθώριο να βαρεθεί ή έστω να χαλαρώσει. Πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει την ιστορία, την κοινωνική κριτική και τη συναρπαστική υποκριτική σε μία πλοκή που εξελίσσεται με τέτοιο ρυθμό, που σε καθηλώνει από την αρχή μέχρι να πέσει η αυλαία.

Με αφετηρία την αληθινή ιστορία του Βασίλη Τσιρώνη –ενός γιατρού που κατήγγειλε το σύστημα και τελικά βρέθηκε νεκρός κάτω από αμφισβητούμενες συνθήκες–, το έργο προσεγγίζει με αυστηρότητα τις σχέσεις και τη διαπλοκή μεταξύ κράτους και Τύπου, αλλά και την ανδροκρατία και τον σεξισμό που επικρατούσε στη δημοσιογραφία της δεκαετίας του ’70 (και του ’80, θα πούμε).

Το κείμενο των Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και Γιώργου Παλούμπη ισορροπεί επιδέξια μεταξύ αλήθειας και μυθοπλασίας. Οι συγγραφείς χρησιμοποιούν την ιστορία του Τσιρώνη ως πλαίσιο για να παρουσιάσουν ένα κοινωνικό δράμα που εξετάζει βαθιά ζητήματα, όπως οι σχέσεις εξουσίας-Τύπου, η πατριαρχία και οι έμφυλες διακρίσεις, ενώ αγγίζει και το ευαίσθητο θέμα της επιρροής της εξουσίας πάνω στο άτομο και τον εξαναγκασμό του να συμμορφωθεί σε πρότυπα ή να περάσει στο περιθώριο.

ανεξαρτητα κρατη

Η σκηνοθεσία του Παλούμπη είναι μαεστρική, με σκηνές έντασης και βίας που δεν ξεφεύγουν από τον θεατρικό τους χαρακτήρα. Οι ομαδικές σκηνές είναι χορογραφημένες με ακρίβεια, διατηρώντας την ένταση ζωντανή σε κάθε λεπτό. Τα σκηνικά και τα κοστούμια αποδίδουν τέλεια την εποχή, μεταφέροντας το κοινό πίσω στη δεκαετία του ’70 σε μία πολύ ρεαλιστική αποτύπωση του σκηνικού στα δημοσιογραφικά γραφεία της εποχής, ενώ οι υποβλητικοί φωτισμοί προσθέτουν βάθος στις δραματικές κορυφώσεις.

Ο θίασος είναι εξαιρετικός, με κάθε ηθοποιό να μοιάζει να γεννήθηκε για αυτόν τον ρόλο. Η σκηνή της απόπειρας βιασμού είναι συγκλονιστική και υπογραμμίζει τη βαρβαρότητα του σεξισμού της εποχής και τη δυσχερέστατη θέση κάθε γυναίκας που ήθελε να μπει σε αυτόν τον ανδροκρατούμενο χώρο, ενώ παράλληλα δεν μπορείς να μην αναλογιστείς και τη διαχρονικότητα αυτών των ζητημάτων.

Το έργο εξελίσσεται με ρυθμό που κρατά την αγωνία αμείωτη. Η πλοκή αποκαλύπτεται σταδιακά, καταφέρνοντας να αιχμαλωτίσει τον θεατή, ενώ η κορύφωση στο τελευταίο μισάωρο απογειώνει την εμπειρία.

Η παράσταση δεν είναι απλώς ένα ιστορικό δράμα αλλά ένα θέαμα κοινωνικής κριτικής που σχολιάζει καυστικά τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τις ανισότητες, θέτοντας επίκαιρα ερωτήματα για την κοινωνία μας. Με την ενέργεια και την ένταση που αποπνέει, τα «Ανεξάρτητα Κράτη» είναι μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε.

Η υπόθεση της παράστασης

Δεκέμβριος 1977. Ο γιατρός Βασίλης Τσιρώνης, μετά από καταδίωξη της Αστυνομίας, κλείνεται στο διαμέρισμά του στο Φάληρο μαζί με την οικογένειά του, αρνείται να παραδοθεί και κατόπιν τετράμηνης πολιορκίας το κηρύσσει «Ανεξάρτητο Κράτος».

11 Ιουλίου 1978. Τρίτη ξημερώματα γύρω στις 4:00. Στα γραφεία γνωστής εφημερίδας φτάνει η είδηση του θανάτου του γιατρού μετά την εντολή του υπουργείου δημόσιας τάξης για επέμβαση και λήξη της πολιορκίας. Μέσα σε αυτά τα γραφεία, γινόμαστε μάρτυρες της ζωής των δημοσιογράφων του οργανισμού από εκείνη την ημέρα, μέχρι και την επέτειο του θανάτου του Βασίλη Τσιρώνη ακολουθώντας την ιστορία της Μαρίας Θεοφίλου, μιας νεαρής δημοσιογράφου η οποία γοητευμένη από την περίπτωση του γιατρού, αποφασίζει να εισχωρήσει στην υπόθεση και να μάθει την αλήθεια σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του. Ήταν αυτοκτονία όπως ισχυρίστηκε η Αστυνομία ή κρατική δολοφονία;

Η αναζήτηση για την αξία της αλήθειας και τη θέση της γυναίκας μέσα σε ένα πλήρως ανδροκρατούμενο περιβάλλον προωθεί τα γεγονότα, κάτω από τη βαριά σκιά του κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Γιώργος Παλούμπης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Ακούγονται οι μουσικοί
Θάνος Καζαντζής: τύμπανα
Νίκος Παπαϊωάννου: μπάσο, analog synth
Κώστας Νικολόπουλος: κιθάρες

Παίζουν: Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Βασιλική Διαλυνά, Άλκηστις Ζιρώ, Ελεάνα Καυκαλά, Μάκης Παπαδημητράτος, Στάθης Σταμουλακάτος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Στο ραδιόφωνο ακούγεται η φωνή της Παναγιώτας Παπαδημητρίου
Φωτογραφίες Ελίνα Γιουνανλή

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Εισιτήριαnkt.gr & more.com

Θέατρο Χώρα
Αμοργού 20, Αθήνα