Αν ένα πιάτο το χειμώνα έχει την τιμητική του στην ελληνική κουζίνα, αυτό είναι σίγουρα οι σούπες. Με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί έξω, η σούπα αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για να ζεσταθείτε αλλά και να απολαύσετε ένα νόστιμο, μαμαδίστικο πιάτο. Που θα τις βρείτε στην Αθήνα; Σε επιλεγμένα και ιστορικά μαγειρεία στο κέντρο.

Ήπειρος

Ήπειρος

Αν ένα μαγειρείο στην πόλη έχει συνδυάσει το όνομά του με τις σούπες, αυτό δεν είναι άλλο από την Ήπειρο, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Η Τζένη σε καθημερινή βάση παρασκευάζει με περίσσιο μεράκι σούπες, πραγματικό βάλσαμο. Με ναυαρχίδα όλων τον παραδοσιακό πατσά και την ηπειρώτικη μαγειρίτσα, εδώ θα απολαύσετε επίσης χορταστική κρεατόσουπα, νόστιμη κοτόσουπα και φυσικά πληθώρα μαγειρευτών που θα σας ξετρελάνουν.

Φιλίππου

Φιλίππου

Ένα από τα πιο ιστορικά μαγειρεία στο κέντρο, ο Φιλίππου στεγάζεται σε ένα υπόγειο πολυκατοικίας στο Κολωνάκι (Ξενοκράτους 19) και αποτελεί θρύλο για την γαστρονομική σκηνή της πόλης. Λειτουργεί από το 1923 και σερβίρει πιάτα που τιμούν την ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα. Οι σπιτικές γεύσεις κατσαρόλας και οι σούπες -η σούπα γιουρβαρλάκια στις επιβεβλημένες επιλογές- κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Μαρτίνης

Μαρτίνης

Με μια ιστορία που μετρά περίπου 50 χρόνια το μαγειρείο του Μαρτίνη επί της Πατησίων (νο 289), συμβαδίζει σχεδόν με τη νεότερη ιστορία της πόλης. Μια υπέροχη αυλή πίσω από τον πολυσύχναστο δρόμο στην καρδιά της Αθήνας, σε κάνει να ξεχάσεις αμέσως ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Στο πλούσιο μενού του βρίσκει κανείς πληθώρα προτάσεων μαγειρευτών φαγητών, βασισμένων σε πατροπαράδοτες συνταγές αλλά και ζεστές σούπες, όπως κοτόσουπα ή σούπα με μοσχάρι.

Δίπορτο

Δίπορτο

Γευστικό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του κέντρου (γωνία Θεάτρου και Σωκράτους), που μεταφέρει σίγουρα σε άλλη εποχή. Το μαγειρείο Δίπορτο έχει χαράξει τη δική του ιστορία στο πέρασμα του χρόνου, με σταθερές, ωστόσο, κάποια εμβληματικά πιάτα που γίνονται καθημερινά ανάρπαστα. Όσπρια, φρέσκο ψάρι, σούπες και παραδοσιακή χωριάτικη είναι αρκετά για να το επιλέξετε ξανά και ξανά.

Αχιλλέας- Βεργίνα

Αχιλλέας

Για σπιτική κοτόσουπα, μόνο για take away ή delivery, όπως εκείνη της μαμάς, ο Αχιλλέας (Βαλτετσίου 62) στα Εξάρχεια έχει βρει το μυστικό. Καλομαγειρεμένη, καυτή και με αρκετό λεμόνι, σίγουρα από εδώ και πέρα θα αποτελεί το καλύτερο βάλσαμο απέναντι στο κρύο.