Το φαγητό της μαμάς πάντα θα βρίσκεται πρώτο στις προτιμήσεις μας, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Γιατί ως γνωστόν σαν το ζεστό, σπιτίσιο φαγητό δεν βρίσκουμε πουθενά. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Με εξαίρεση τα στέκια που ακολουθούν. Τα οποία όχι μόνο σερβίρουν φαγητό που θυμίζει πολύ εκείνο της μαμάς, αλλά φημίζονται και για την value for money φιλοσοφία τους με πιάτα που ξεκινάνε από 3,50 ευρώ.
Αναψυκτήριο (του Γιώργου και της Ρίτσας)
Η ταμπέλα γράφει «Αναψυκτήριο» και με το που μπαίνεις βρίσκεσαι σε ένα μικρό συνοικιακό ψιλικατζίδικο. Προχωρώντας στο διάδρομο, φτάνεις σε ένα μικρό μαγειρείο με λίγα τραπεζάκια και σπιτική ατμόσφαιρα. Σε αυτό το μυστικό φαγάδικο της οδού Σαρρή στου Ψυρρή, μαγειρεύουν καθημερινά και κάτι διαφορετικό, σαν στο σπίτι τους. Απλά και νόστιμα πιάτα, όπως μακαρόνια με κιμά, κοτόπουλο στο φούρνο, μπιφτέκια με πατάτες, καλαμαράκια τηγανητά ή ψάρι εποχής, σερβίρονται μέχρι τις 18.30 περίπου, σε χορταστικές μερίδες και πολύ καλές τιμές. Για μία μακαρονάδα με κιμά θα πληρώσετε μόλις 3,50 ευρώ, ενώ για ένα λαχταριστό κομμάτι παστίτσιο 4 ευρώ! Πληροφορίες Σαρρή 22, Ψυρρή, τηλ. 210 3217635
Ήπειρος
Έχοντας πίσω του μια ιστορία μισού αιώνα, το οινομαγειρείο Ήπειρος -το μοναδικό πατσατζίδικο που λειτουργεί πλέον στη Βαρβάκειο Αγορά- θα σας μετατρέψει σε αμετανόητους λάτρεις του πατσά. Στα ηνία του η Ράνια Καρατζένη, δεύτερη γενιά ιδιοκτητών, που συνεχίζει με πίστη την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της. Η βιτρίνα με τα μαγειρευτά -περίπου 20- 25 διαφορετικές επιλογές ημερησίως- θα σας γεμίσει με μυρωδιές αλλά και προβληματισμό σχετικά με το τι να επιλέξετε. Ωστόσο, ο πατσάς, με πόδι μοσχαρίσιο ή ανάμεικτος, αλλά και οι σούπες που μαγειρεύονται σταθερά όλο το χρόνο όπως ψαρόσουπα, κοτόσουπα, γίδα βραστή και μαγειρίτσα κερδίζουν σίγουρα τις εντυπώσεις. Η επική μοσχαρόσουπα που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε, θα σας κάνει να επιλέξετε και δεύτερο πιάτο, ενώ προτάσεις όπως φασολάδα (5,50 ευρώ), γιουβαρλάκια (6,90 ευρώ), μπάμπιες φούρνου με πατάτες, αγκινάρες αλά πολίτα (όλα τα λαδερά 5,90 ευρώ), γίγαντες με σπανάκι (ηπειρώτικη συνταγή), γίδα φρικασέ ή βραστή (8,50 ευρώ), μοσχάρι κοκκινιστό στιφάδο (8,90 ευρώ) βάζουν σε πειρασμό. Οι μερίδες εδώ είναι large. Πληροφορίες Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, τηλ. 210 3240773, fb page: Οινομαγειρείο «Η Ήπειρος» Oinomageireio Epirus
Ροζαλία
Γνήσια ταβέρνα στα Εξάρχεια, στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, που, από το 1978, φιλοξενεί στο χώρο της όσους ξέρουν να τρώνε αυθεντικά κι ελληνικά! Η οικογενειακή ταβέρνα διαθέτει έναν πανέμορφο εσωτερικό χώρο-σάλα, μια κουκλίστικη αυλή, αλλά και τραπεζάκια στον πεζόδρομο. Επιλέξτε έναν από τους χώρους του νεοκλασικού που το στεγάζει και απολαύστε ένα αυθεντικό, ελληνικό γεύμα. Αυτό σίγουρα θα περιλαμβάνει μαγειρευτά και λαδερά πιάτα τα οποία διαφοροποιούνται σε καθημερινή βάση. Οι τιμές ξεκινάνε από 5,30 ευρώ τα λαδερά. Αυτό που χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία της Ροζαλίας -και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της- δεν είναι άλλο από το καλωσόρισμα με τον δίσκο που περιλαμβάνει 16 διαφορετικά ορεκτικά, και από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε εκείνο της επιλογής σας. Πληροφορίες Βαλτετσίου 54, Εξάρχεια, τηλ. 210 3302136, www.rozalia.gr, fb page: Ροζαλία-Rozalia
Ο Τάκης
Σταθερή αξία για τους κατοίκους αλλά και εκείνους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή του Νέου Ψυχικού, το μαγειρείο Ο Τάκης -το παλαιότερο εστιατόριο που συναντάμε εδώ καθώς λειτουργεί από το 1979- φημίζεται για τα σπιτικά μαγειρευτά του που θυμίζουν εκείνα της μαμάς. Σουτζουκάκια, κοκκινιστό μοσχαράκι, λαχανοντολμάδες αυγολέμονο και γιουβέτσι στα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε. Στα συν οι άκρως value for money τιμές (τα λαδερά ξεκινάνε από 5,50 ευρώ και οι σούπες από 5 ευρώ). Ο χώρος λιτός, με την έμφαση να δίνεται κυρίως στην γεύση, την καθαριότητα και το σέρβις. Πληροφορίες Αδριανείου 35, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6747237 Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com