Όσο ο καιρός ανοίγει έχουμε (όσοι είμαστε βόρεια) περισσότερους λόγους να «κατηφορίζουμε» προς το αγαπημένο μας λιμάνι, τον Πειραιά, κι όσοι πάλι είναι κοντά του να τον επισκέπτονται συχνότερα. Επιλέξαμε δέκα διαφορετικά μεταξύ τους – ως προς το χαρακτήρα και το τί εκπροσωπούν- στέκια για φαγητό που σε κερδίζουν. Γράφει η Νάντια Μασσαχού Σεργιανίσαμε στο πληθωρικό κέντρο, το καρτποσταλικό Μικρολίμανο, την Τρούμπα που ακούγεται όλο και περισσότερο, φτάσαμε στην αρχοντική Καστέλλα, δοκιμάζοντας καινούρια αλλά και παλιά αγαπημένα μας στέκια. Από ένα θρυλικό καφενείο – τσιπουράδικο έως ένα βραβευμένο με Michelin εστιατόριο, από φημισμένες ψαροταβέρνες έως υπέροχη πολίτικη κουζίνα με θέα θάλασσα. Ό,τι κι αν τραβάει η όρεξή σας λοιπόν, η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, σας καλεί στα καλύτερά της. Με ήλιο και θάλασσα άλλωστε, όλα γίνονται ομορφότερα.
Rouan Thai
Ένα ταϊλανδέζικο εστιατόριο – λατρεία που ξεχειλίζει απλότητα και μυεί στα μυστικά της ασιατικής κουζίνας. Το Rouan Thai έχει κατορθώσει να γίνει αγαπημένο κάθε λάτρη των thai γεύσεων, ενώ η φιλική του ατμόσφαιρα κάνει όποιον κάτσει στα τραπέζια του να γλυκάνει από το πρώτο λεπτό. Με 20 χρόνια εμπειρίας στο χώρο η Ταϊλανδή ιδιοκτήτρια και σεφ Marina Noi και η κόρη της σας προσφέρουν μια μοναδική γευστική εμπειρία. Τα πιάτα της παραδοσιακής ταϊλανδέζικης κουζίνας που παρασκευάζονται με υλικά άριστης ποιότητας σε συνδυασμό με το ευγενικό service και το εξυπηρετικό προσωπικό θα σας αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Από τις σπεσιαλιτέ ξεχωρίζουν το κοτόπουλο με κόκκινο κάρι, η ταϊλανδέζικη σαλάτα, το τηγανητό μοσχάρι με κόκκινο κάρι και η σούπα τομ γιαμ με γαρίδες.
Βαρούλκο seaside
Το φημισμένο εστιατόριο, μετακόμισε από τον Κεραμεικό και επέστρεψε στα «πάτρια» μιας και το 1987 ξεκίνησε να γράφει την γευστική του εμπειρία από τον Πειραιά. Πλέον το συναντάμε σε μια ονειρεμένη τοποθεσία, στο Μικρολίμανο, όπου ο διάσημος chef του Λευτέρης Λαζάρου συνεχίζει να κάνει αυτό που γνωρίζει όσο κανείς. Η κουζίνα αναδεικνύει την θαλασσοφαγία υψηλού επιπέδου, με το μεσημέρι εδώ να θέλει ένα μενού με πιο απλά πιάτα. Τα επιδόρπια επιμελείται ο κορυφαίος chef patissier Δημήτρης Χρονόπουλος.
Ειδικόν
Η μοναδική αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά ακούει στο όνομα Το Ειδικόν και βρίσκεται πίσω από τα καπνεργοστάσια στο λιμάνι, στα σύνορα του Πειραιά με τα Ταμπούρια. Αγαπημένο στέκι των Καζαντζίδη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για διάσημους και μη της πόλης, οι οποίοι δείχνουν λατρεία στην αυθεντική ελληνική γειτονιά και τις απλές σπιτικές γεύσεις. Το Ειδικόν πρωτολειτούργησε το 1920 ως μπακάλικο –όπως είναι εμφανές από τη διακόσμηση του χώρου– και το 1980 μετατράπηκε σε ταβερνείο με την κυρία Βούλα στην κουζίνα και τον κύριο Απόστολο στο τιμόνι.
Άμμος
Έχοντας συμπληρώσει περισσότερα από δέκα χρόνια λειτουργίας, το Άμμος με την ιδανική τοποθεσία στο Μικρολίμανο έχει φανατικό κοινό που αγαπά τα θαλασσινά συνοδευμένα με ουζάκι και υπέροχη θέα. Οι γευστικοί μεζέδες με βάση τα θαλασσινά και το φρέσκο ψάρι πρωταγωνιστούν στον κατάλογο και συνοδεύονται ιδανικά με τσίπουρο και ούζο το οποίο εδώ θα βρείτε σε πολλές ετικέτες και ποικιλίες.
Βόσπορος
Απολαύστε γεύσεις της ελληνικής παραδοσιακής αλλά και της πολίτικης κουζίνας σε ένα χώρο δίπλα στη θάλασσα, στο Μικρολίμανο. Ο Βόσπορος, εδώ και 11 χρόνια, έχει αποκτήσει ένα φανατικό κοινό που τον επισκέπτεται για το υπέροχο location και το εξαιρετικό φαγητό του. Ο σεφ Γιώργος Εριτσίδης έχει αποδείξει ότι έχει τον τρόπο να βάζει σε πειρασμό τον ουρανίσκο σας, ενώ πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι το Άδανα κεμπάπ και το συγκλονιστικό γλυκό μπουγάτσα (δικής τους παραγωγής) με παγωτό καϊμάκι.
Μαργαρώ
Διάσημη για το τηγάνι της, η Μαργαρώ θεωρείται μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του Πειραιά. Ο χώρος είναι απλός και λιτός, ωστόσο σίγουρα δεν θα του δώσετε και πολύ σημασία, μιας και το ενδιαφέρον σας θα κερδίσουν τα λαχταριστά πιάτα. Θα παραγγείλετε χωριάτικη σαλάτα και μια σειρά καρπών της θάλασσας που μυρίζουν αλάτι και φρεσκάδα και θα σας κάνουν να μην θέλετε να σταματήσετε τη γευσιγνωσία.
Μπαρ Μπεε Κιου
Τα burgers του κάνουν κόσμο να έρχεται και να δημιουργεί “ουρές. Το Μπαρ Μπεε Κιου, στο κέντρο του Πειραιά, φημίζεται για τα ζουμερά burgers που φτιάχνονται 100% από κρέας μοσχαριού Angus Ιρλανδίας και φρεσκοψημένα ψωμάκια, ενώ καλό είναι να έχετε υπόψη σας πως οι μερίδες είναι σούπερ γενναίες. Οι λάτρεις του κρέατος –εκτός των burgers– προτιμήστε χοιρινά μπριζολάκια λαιμού, μοσχαρίσια κόντρα κομμένη στο χέρι, με φρέσκες τηγανητές πατάτες και ψητή πιπεριά κέρατο, ή το Νουά Ματ, μοσχαρίσιο φιλέτο νουά, σοταρισμένο με φρέσκα μανιτάρια, με τριμμένο τσένταρ, καραμελωμένα κρεμμύδια και μαγιονέζα, σβησμένο σε μοσχοφίλερο. Συνοδεύστε την παραγγελία σας με κάποια από τις δεκατρείς διαφορετικές μπύρες σε μπουκάλι (διαθέτει και δύο σε βαρέλι).
Βασίλαινας
Το εστιατόριο Βασίλαινας στεγάζεται από το 1920 και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα παλαιότερα εστιατόρια της πόλης. Η παράδοση του θρυλικού εστιατορίου συνεχίζεται και σήμερα σε ένα πλήρως ανακαινισμένο περιβάλλον, τόσο στον εσωτερικό του χώρο όσο και στην υπέροχη ταράτσα του –από τις ελάχιστες με τόσο πράσινο στον Πειραιά– με τη νέα ελληνική κουζίνα να πρωταγωνιστεί. Από το μενού ξεχωρίζουν πιάτα εμπνευσμένα και παρασκευασμένα με ολόφρεσκες πρώτες ύλες της εποχής, όπως ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και αραβική πίτα, καλαμάρι σχάρας με καπνιστή μελιτζάνα και λάδι σκόρδου και μπακαλιάρος με πατζάρια φούρνου και μαγιονέζα σκόρδου.
Speranza
Η Speranza που στα ιταλικά σημαίνει “ελπίδα”, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το καθαρόαιμο ιταλικό στέκι σου για πρωινό και lunch στον Πειραιά και προστέθηκε στο γαστρονομικό του χάρτη εδώ κι ένα χρόνο. Η Σόνια και η Άστριντ μισές σιτσιλιάνες έδωσαν στο μαγαζί τους την ονομαζία του επιθέτου τους και αποφάσισαν να δώσουν λίγη ιταλική γεύση στην ευρύτερη περιοχή. Αυθεντικές φοκάτσιες (η γεμιστή με μορταντέλα είναι συγκλονιστική), ένα τιραμισού κόλαση, πεντανόστιμες τάρτες και φυσικά χειροποίητη πάστα συνθέτουν εδώ ένα breakfast & lunch menu που κερδίζει κάθε λάτρη της ιταλικής κουλτούρας.
Info
Φίλωνος 90 & Φιλελλήνων 9, Πειραιάς, τηλ. 2104293897, www.speranza.gr
Δουράμπεης
Με ιστορία που ξεκινά από το 1932, ο Δουράμπεης, στην είσοδο του Μικρολίμανου, υπόσχεται μια ανεπανάληπτη ψαροφαγική εμπειρία. Με ξακουστό όνομα στην πόλη του Πειραιά, αποτελεί αγαπημένο προορισμό όλων όσοι αναζητούν το εξαιρετικής ποιότητας ψάρι ή τα ολόφρεσκα όστρακα και μαλάκια, μαγειρεμένα με μαεστρική δεξιοτεχνία.
Δημιουργικά και χωρίς περιττή εκζήτηση, άλλωστε εδώ η πρώτη ύλη δεν χρειάζεται επισκίαση, τα πιάτα του Δουράμπεη μυρίζουν θάλασσα. Συνοδευόμενα από προσεγμένες οινικές επιλογές ελληνικών αμπελώνων, συνθέτουν ένα σκηνικό απαράμιλλης εμπειρίας.