Εξήντα χρόνια ενεργούς δράσης, καταξίωσης και αδιάλειπτης προσφοράς στον πολιτισμό και στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας μετράει ο Χρήστος Νικολόπουλος. Ο σπουδαίος συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, από τους στυλοβάτες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, έχει συνεργαστεί στη μακρά και λαμπρή καλλιτεχνική του πορεία με τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους καλλιτέχνες.

Για τουλάχιστον 40 χρόνια έχει παίξει με το μπουζούκι του σε πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής δισκογραφίας, (κάποιοι το εκτιμούν σε ποσοστό 80%). Έχει στο ενεργητικό του πολύ περισσότερα από 20.000 τραγούδια (playbacks/recordings) σε πάρα πολλούς δίσκους και συλλογές, ενώ τα τραγούδια που έχει γράψει ο ίδιος υπερβαίνουν επίσης τα 1.800.

Σε λίγες ημέρες από τώρα, και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου, ο Χρήστος Νικολόπουλος πρόκειται να γιορτάσει τα 60 χρόνια του στο ελληνικό τραγούδι, με μία επετειακή συναυλία στο Ηρώδειο, με τις μεγαλύτερες διαχρονικές λαϊκές επιτυχίες να «πλημμυρίζουν» μελωδικά την καρδιά της Αθήνας και έναν από τους εμβληματικότερους ιστορικούς χώρους της πρωτεύουσας.

Λίγο πριν από την ιστορική συναυλία στο Ηρώδειο, ο Χρήστος Νικολόπουλος μίλησε στο Newsbeast.gr, ξεδιπλώνοντας την τεράστια καλιτεχνική του διαδρομή, ενώ μοιράζεται μαζί μας ιστορίες από τις σπουδαίες συνεργασίες που είχε.

νικολοπουλος

– Όταν το 1963 κατεβήκατε στην Αθήνα, 16 χρονών παιδί, περιμένατε αυτή τη μεγάλη πορεία στο ελληνικό τραγούδι; Ήταν μια εύκολη διαδρομή;

Δεν ήταν καθόλου εύκολη η διαδρομή μου σε αυτόν τον χώρο. Τα δύο πρώτα χρόνια πέρασα πάρα πολύ σκληρά, δεδομένου ότι ήμουν ένα μικρό παιδί ακόμη, χωρίς κάποια προστασία εδώ στην Αθήνα που κατέβηκα. Με πολλές δυσκολίες, πείνα και στερήσεις και μεγάλο αγώνα, πολλή δουλειά και επιμονή και εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, κατάφερα όλα αυτά τα μεγάλα πράγματα και όλες αυτές τις κατακτήσεις. Θα λέω πάντα, όμως, ότι δεν μου χάρισε κανείς τίποτα. Όλα τα κέρδισα με την πολλή δουλειά, πάρα πολύ δουλειά.

– Εξήντα χρόνια καριέρας… Έχετε ζήσει ξεχωριστές στιγμές. Υπάρχει κάποια που να την ξεχωρίζετε περισσότερο;

Υπάρχουν πολλές στιγμές σημαντικές στη διαδρομή μου. H πιο σπουδαία στιγμή θεωρώ πως ήταν η συνάντησή μου με τον Μανώλη Χιώτη, ο οποίος ήταν το ίνδαλμά μου και νομίζω είναι και το ίνδαλμα όλων των δεξιοτεχνών του μπουζουκιού. Όταν τον πρωτοσυνάντησα, ήταν σε μία συναυλία στην Αμερική, στο θέατρο Carnegie Hall που ήρθε σαν θεατής. Είχα πολύ μεγάλη αγωνία τι θα μου πει μετά το τέλος της παράστασης. Ευτυχώς, όμως, η επιβράβευσή του μου γέμισε την ψυχή ευτυχία. Αργότερα, δούλεψα και μαζί του σε ένα κέντρο που συνυπήρξαν με την Πόλυ Πάνου μία ολόκληρη σεζόν. Αυτό ήταν πολύ μεγάλο διδασκαλείο για μένα.

– Υπάρχει κάποια στιγμή που αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, θα την αλλάζατε;

Δεν νομίζω να υπάρχουν στιγμές που να θέλω να τις αλλάξω. Ήμουν πολύ προσγειωμένο παιδί από πολύ μικρός. Είχα μία ωριμότητα και θεωρώ ότι τα λάθη μου ήταν ελάχιστα που δεν αξίζει να τα συζητάει κανείς. Επομένως, δεν έχω να αλλάξω κάτι, αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω. Όλα έγιναν όπως τα ήθελα.

νικολοπουλος

– Διαβάζω στο βιογραφικό σας πως έχετε γράψει περισσότερα από 1.800 τραγούδια. Ασύλληπτος αριθμός. Από πού αντλείτε την έμπνευση όλα αυτά τα χρόνια;

Το να φτιάξει κανείς τραγούδια πρέπει να του έχει δώσει ο Θεός αυτό το χάρισμα. Και εμένα ο Θεός μου το έδωσε αυτό γενναιόδωρα. Την έμπνευσή μου την αντλώ από την καθημερινότητά μου. Από τη χαρά που βλέπω τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου τώρα, από τη χαρά που βλέπω τα ζωάκια μου, τα σκυλάκια μου που είμαι μεγάλος λάτρης τους, από τη φύση, από το ψάρεμα, από μία χαρά που θα νιώσω συναντώντας κάποιον φίλο ή από ένα χαρούμενο γεγονός. Δεν είχα ποτέ την ανάγκη να πάω σε ένα νησί να δω το ηλιοβασίλεμα, για να μπορέσω να εμπνευστώ.

Όποτε πάω στο δωμάτιό μου να φτιάξω τραγούδια, λες και έρχεται ένα φως στον εγκέφαλό μου και μου λέει: «προχώρα». Και έρχεται το τραγούδι. Είχα και έχω πάντα μία μεγάλη ευκολία στο να δημιουργώ τραγούδια και μελωδίες. Προφανώς είναι ένα χάρισμα, ένα θείο χάρισμα και ευχαριστώ τον Θεό που μου το έδωσε.

– Στίχους σε τραγούδια έχετε γράψει;

Πολλά θέματα σε τραγούδια μου είναι δικά μου. Όταν έκανα κάποια τραγούδια σε μελωδία, τραγουδούσα στο ρεφρέν ένα θέμα. Το έπαιρνε μετά ο στιχουργός και το ολοκλήρωνε. Στίχους ολόκληρους έχω γράψει ελάχιστους. Δεν μου κάθεται καλά, με κουράζει πολύ να γράψω. Με κουράζει αυτό το ψάξιμο της ομοιοκαταληξίας και του θέματος. Νομίζω πως έχουμε εξαιρετικούς στιχουργούς που έκανα πολύ καλά τη δουλειά μου μαζί τους.

– Ισχύει ότι δεν είχατε πιστέψει το τραγούδι οι «Νταλίκες» κι επέμενε η γυναίκα σας να μπει στον δίσκο; Πείτε μας λίγο αυτή την ιστορία.

Όταν γράφαμε τραγούδια για να κάνουμε έναν δίσκο στη δική μας εποχή, για να μπουν 12 ή 14 τραγούδια σε ένα LP γράφαμε 20. Ίσως και παραπάνω και μετά διαλέγαμε όλοι μαζί με τον παραγωγό και τον τραγουδιστή ποια από τα 20 θέλουμε να βάλουμε. Σε μία τέτοια περίπτωση συνέβη αυτό και με τις «Νταλίκες». Πράγματι, θεωρούσαμε ότι κάποια άλλα τραγούδια ήταν καλύτερα από αυτό. Όταν τα άκουσε όμως η γυναίκα μου, μας είπε με τον Ρασούλη πως αυτό το τραγούδι πρέπει να το βάλετε και θα γίνει πολύ μεγάλη επιτυχία. Και έγινε πραγματικά έτσι. Διαφορετικά ίσως να μην έβρισκε τον δρόμο του αυτό το τραγούδι.

νικολοπουλος

– Ωστόσο, με το τραγούδι που σας έχουμε συνδέσει περισσότερο είναι το «Υπάρχω». Ισχύει ότι ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν ήθελε να το πει στην αρχή;

Ναι, είναι αλήθεια. Αυτό το τραγούδι το είχα σαν μελωδία. Πολλές φορές ένας συνθέτης συμβαίνει να γράφει τη μελωδία πρώτα και μετά να γράφει ο στιχουργός στα μέτρα της μελωδίας τον στίχο. Έτσι λοιπόν και το «Υπάρχω» το είχα σαν μελωδία και μάλιστα το είχα δώσει σε μία εταιρεία να το εγκρίνουν μήπως και το έλεγε ο Μητροπάνος. Όταν όμως μου ζήτησε ο Καζαντζίδης τραγούδια για το δίσκο του, έπαιξα τη μελωδία αυτή. Αλλά δεν τον είδα ενθουσιασμένο, γιατί την περίοδο εκείνη θεωρείτο η μελωδία αυτή μοντέρνα και μου λέει «slow rock θα τραγουδήσω;» και του είπα ότι «άσε να μπει ο στίχος πρώτα και μετά τα λέμε». Και όταν μπήκε ο στίχος που έγραψε ο Πυθαγόρας, ο Στέλιος κατάλαβε την αξία του τραγουδιού και έτσι το τραγούδησε.

– Έχετε συνεργαστεί με τα σπουδαιότερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Ξεχωρίζετε περισσότερο κάποια από αυτές τις συνεργασίες;

Συνεργάστηκα με τόσο σπουδαίους, συγκλονιστικούς τραγουδιστές, όπως και εσείς το λέτε, που δεν μπορώ να ξεχωρίσω πραγματικά κάποιον. Και μάλιστα όλους αυτούς που έγραψα τραγούδια, τους πέτυχα στις καλύτερες ερμηνευτικές τους περιόδους. Φαίνεται, ακούγοντας τώρα εκείνα τα τραγούδια. Επομένως, όλοι τους ήταν υπέροχοι.

– Υπάρχει κάποιος τραγουδιστής που δεν συνεργαστήκατε και σας έχει μείνει ως απωθημένο;

Ναι πράγματι, υπάρχουν κάποιοι τραγουδιστές που δεν πρόλαβα να τους γράψω τραγούδια, γιατί την περίοδο που υπηρέτησα το λαϊκό τραγούδι όλοι μου ζητούσαν τραγούδια. Κάποιοι τραγουδιστές πάντως που δεν έβγαλα μαζί τους τραγούδια μου λείψανε. Όπως η Δήμητρα Γαλάνη που δεν έχουμε κάνει μία ολοκληρωμένη δουλειά, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και μερικοί ακόμη.

νικολοπουλος

– Υπάρχουν διάδοχοι του Χρήστου Νικολόπουλου στο μπουζούκι;

Φυσικά, σήμερα υπάρχουν μεγάλοι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού. Και μάλιστα τολμώ να πω ότι κάποιοι παίζουν καλύτερα από ό,τι έπαιζα εγώ. Απλώς, σήμερα δεν έχουν βήμα να αναδείξουν το ταλέντο τους. Όπως ξέρετε, το μπουζούκι είναι συνδεδεμένο με το λαϊκό τραγούδι και σήμερα το λαϊκό τραγούδι, δυστυχώς, είναι σε δεύτερη μοίρα. Να σας πω επίσης πως εγώ το μπουζούκι το στήριξα πάρα πολύ. Στα τραγούδια μου, σχεδόν σε όλα, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το μπουζούκι. Όχι μόνο στα τραγούδια μου. Για να στηρίξω το άγιο αυτό όργανο, έχω κάνει 6 ορχηστρικούς δίσκους με σόλο μπουζούκι. Μακάρι να αγαπήσουν κι άλλοι τόσο πολύ αυτό το όργανο, όπως και εγώ. Έτσι ίσως και να αναστηθεί ξανά το λαϊκό τραγούδι.

– Έχουμε καλές λαϊκές φωνές σήμερα;

Βεβαίως, έχουμε πολύ καλές φωνές. Γενικότερα έχουμε αξιόλογους τραγουδιστές και μάλιστα τα πιο νέα παιδιά είναι καταπληκτικά. Όπως η Ιουλία Καραπατάκη, η Βιολέτα Ίκαρη και άλλοι. Απλώς, τις περιόδους αυτές είναι τέτοιο το τραγούδι, που και αυτές οι φωνές δεν μπορούν να αναδειχθούν, γιατί δεν τους βοηθάει ο καιρός και τα ραδιόφωνα. Οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί που μπορούν ακόμα να δημιουργήσουν μουσικές συνειδήσεις παίζουν ποπ και κάποιοι έντεχνο. Κάποιοι μεγάλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί βάζουν εδώ και χρόνια τα ίδια τραγούδια. Έναν μικρό αριθμό ίδιων τραγουδιών. Για αυτό και δεν ακούμε νέες επιτυχίες. Να σας θυμίσω, λαϊκό σουξέ πανελλαδικό έχουμε να ακούσουμε αρκετά χρόνια. Τα τελευταία νομίζω ήταν «Η πριγκιπέσσα» και το «Σ’ τα είπα όλα».

– Στις 7 Σεπτεμβρίου είναι η μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο για τα 60 σας χρόνια στο τραγούδι. Πώς αισθάνεστε που θα βρεθείτε στον χώρο αυτό και που θα ακουστεί το λαϊκό τραγούδι;

Έχω ξανακάνει συναυλία με τραγούδια μου στο Ηρώδειο με την ορχήστρα της ΕΡΤ το 1997. Με πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για έναν συνθέτη να ακουστούν τα τραγούδια του σε αυτόν τον θαυμάσιο χώρο του Ηρωδείου. Θυμάμαι τους ρεμπέτες που γνώρισα, ήταν ο καημός τους. Ο Γιώργος Ζαμπέτας έλεγε: «Άραγε τα δικά μας τραγούδια θα παιχτούν στο Ηρώδειο ποτέ;». Έτσι, νιώθω ότι εγώ πραγματοποιώ ένα όνειρο αυτών των μεγάλων συνθετών που έστρωσαν για μας τον δρόμο. Και για αυτόν τον λόγο τη συναυλία μου αυτή την έχω αφιερωμένη στον πατριάρχη του Ρεμπέτικου Τραγουδιού, στον Μάρκο Βαμβακάρη!

Ο Χρήστος Νικολόπουλος γιορτάζει στο Ηρώδειο

Το δυναμικό παρών τους στη συναυλία στις 7 Σεπτεμβρίου θα δώσουν αγαπημένοι ερμηνευτές που έγραψαν τα ονόματά τους με μεγάλα γράμματα μέσα στη χρυσή πορεία του Χρήστου Νικολόπουλου. Μαζί του στη σκηνή του Ηρωδείου θα ερμηνεύσουν (με αλφαβητική σειρά) η Μελίνα Ασλανίδου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Στέλιος Διονυσίου, η Πέγκυ Ζήνα, ο Κώστας Μακεδόνας και η Πίτσα Παπαδοπούλου, ενώ με την παρουσία τους θα τον τιμήσουν ακόμα ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Γιώργος Νταλάρας.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και παρουσίαση της παράστασης επιμελείται ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ενώ την ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος, Νίκος Στρατηγός. Μάλιστα, στο μεγάλο αυτό αφιέρωμα θα συμμετάσχουν και θα επενδύσουν την εκδήλωση με τη δικιά τους μοναδική αίσθηση και ενέργεια η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου, καθώς και μουσικό σύνολο μπουζουκιών του Μουσικού Σχολείου Ιλίου.

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024
Ώρα έναρξης: 21.00

Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Εισιτήρια από 20€