Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρεμιέρα της ταινίας «Lee», με την Κέιτ Γουίνσλετ και ήδη – από το υλικό που έχουμε δει μέχρι στιγμής – ο πήχης έχει ανέβει ψηλά και οι προσδοκίες για το τελικό αποτέλεσμα είναι μεγάλες.

Από τη μία η ίδια η πρωταγωνίστρια, καθώς η οσκαρική Γουίνσλετ δεν μας έχει απογοητεύσει σε δραματικές ταινίες. Από την άλλη, η υπόθεση του έργου που αποτυπώνει την πορεία της Λι Μίλερ, η οποία από μοντέλο του φωτογράφου Μαν Ρέι εξελίχθηκε σε μια απ’ τις σημαντικότερες ανταποκρίτριες και φωτογράφους του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Χάρη στο μοναδικό ταλέντο και το αχαλίνωτο πείσμα της κατάφερε να απαθανατίσει μερικές αξέχαστες εικόνες, μεταξύ των οποίων και μία φωτογραφία της ίδιας στο μπάνιο του Χίτλερ. 

Με πρωτοφανή κατανόηση και ενσυναίσθηση για τις γυναίκες και τα θύματα του πολέμου, οι φωτογραφίες της αποτυπώνουν την ευθραυστότητα και τη φρίκη της ανθρώπινης εμπειρίας. Πρωτίστως όμως εκφράζουν μια ζωή αφιερωμένη στο κυνήγι της αλήθειας, για την οποία η Μίλερ χρειάστηκε να πληρώσει ένα τεράστιο προσωπικό τίμημα, ερχόμενη αντιμέτωπη με το τραυματικό της παρελθόν. 

Το «Lee» είναι μια ταινία ωδή στο έργο και τις προσωπικές θυσίες της εμβληματικής πολεμικής ανταποκρίτριας Λι Μίλερ, αλλά και στις τολμηρές γυναίκες που πάλεψαν για να κερδίσουν μια θέση σε ανδροκρατούμενους χώρους, αλλάζοντας τελικά τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.

Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα η Κέι Γουίνσλετ: «Είναι δύσκολο να κάνεις ταινίες ως γυναίκα και είναι δύσκολο να κάνεις ταινίες για γυναίκες. Ελπίζω ότι με αυτή την ταινία ο κόσμος θα είναι πιο ανοικτόμυαλος και θα προσπαθήσει να απορροφήσει ιστορίες σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως η τρομερή Λι».

Πληροφορίες

Σκηνοθεσία: Έλεν Κούρας
Ηθοποιοί: Κέιτ Γουίνσλετ, Τζος Ο’Κόνορ, ΆντριαΡάιζμπορο, Άντι Σάμπεργκ, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, ΜαριόνΚοτιγιάρ
Είδος: Βιογραφία, Δράμα
Διάρκεια: 116’

Κυκλοφορεί 5 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους από την The Film Group