Το Υπουργείο Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας θα παρουσιάσει την Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τη 1η Οκτωβρίου 2024, στο ιστορικό Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα. Η εμβληματική αυτή εκδήλωση δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να βιώσουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, αναδεικνύει τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας, τονίζοντας τις κοινές αξίες των δύο χωρών.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν επιμέρους επιτροπές του υπουργείου πολιτισμού και πολιτιστικοί οργανισμοί της Σαουδικής Αραβίας, που θα παρουσιάσουν πολλαπλά στοιχεία του σαουδαραβικού πολιτισμού. Επιδέξιοι τεχνίτες θα παρουσιάσουν τη μοναδική παραδοσιακή χειροτεχνία, μέσω της δημιουργίας του Bisht (παραδοσιακή ανδρική ενδυμασία), της ύφανσης του Al Sadu (παραδοσιακού κλωστοϋφαντουργικού προϊόντος) και της κατασκευής του Mibkhara (θυμιατήρι). Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν διάφορα workshops για την ανάδειξη αυτών των παραδοσιακών τεχνών, με συνεργασία Ελλήνων και Σαουδαράβων τεχνιτών. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις παραδοσιακές τέχνες της Σαουδικής Αραβίας και να συμμετάσχουν στην ύφανση των προϊόντων. 

Επίσης, κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστεί η παραδοσιακή μόδα της χώρας μέσα από συλλογές Σαουδαραβών σχεδιαστών. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κάποια ρούχα από αυτά, παίρνοντας στην κατοχή τους ένα κομμάτι από τη μόδα της σαουδαραβικής κληρονομιάς. Η έκθεση μόδας της Σαουδικής Αραβίας θα παρουσιάσει σύγχρονα σχέδια και ενδυμασίες γνωστών δημιουργών του κλάδου.

Η εκδήλωση αυτή θα έχει διάρκεια πέντε ημερών, και θα περιλαμβάνει και μια έκθεση με συλλογή από αντίγραφα ιστορικών αντικειμένων της Σαουδικής Αραβίας, προσφέροντας μια ματιά στην τεράστια κληρονομιά του Βασιλείου. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί και μία άλλη έκθεση με σπάνια χειρόγραφα που αναδεικνύουν τη γλωσσική κληρονομιά της αραβικής γλώσσας.

Οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα απολαύσουν γαστρονομικές εμπειρίες που θα προσφέρουν επιτόπου οι Σαουδάραβες σεφ μέσα από ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις, όπου θα προετοιμάσουν δημοφιλή παραδοσιακά πιάτα του Βασιλείου. 

Επιπλέον, στους επισκέπτες της εκδήλωσης θα σερβίρεται σαουδαραβικός καφές, ο οποίος αποτελεί πολιτιστικό σύμβολο της σαουδαραβικής φιλοξενίας. Επίσης, θα υπάρχει ένα μπουτίκ κατάστημα με σαουδαραβικά διατροφικά προϊόντα, όπως χουρμάδες και αποξηραμένο τριαντάφυλλο Madinah.

Πέρα από τις γαστρονομικές απολαύσεις, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ζωντανές μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, αναδεικνύοντας την εκτενή καλλιτεχνική κληρονομιά του Βασιλείου. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν και προβολές δημοφιλών σαουδαραβικών ταινιών μικρού μήκους.

Η Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, αναδεικνύει και ενθαρρύνει τον πολιτιστικό διάλογο και τη συνεργασία. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες και εκθέσεις, που θα προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά του Βασιλείου, τη σύγχρονη και γαστρονομική τέχνη, ενώ παράλληλα τονίζει τις κοινές πολιτιστικές αξίες και τη διαρκή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: Saudi Cultural Week in Athens – MOC