Τι είναι αυτό που διαχωρίζει άραγε τον άνθρωπο από τη μηχανή;
Οι παραδοσιακές διαφορές φαίνονται να καταρρέουν κάτω από τα «θαύματα» της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ αν πιστέψουμε τον κινηματογράφο, τα ανδροειδή δεν υπολείπονται πια σε τίποτα.
Ικανά να παίρνουν συνειδητές αποφάσεις και να παρουσιάζουν πλούσιο συναίσθημα, τα ανθρωπόμορφα ρομπότ του σινεμά παραείναι ανθρώπινα, εγείροντας συχνά ερωτήματα για την ίδια την ανθρώπινη φύση.
Από ανδροειδή και cyborg μέχρι και μηχανές «ντυμένες» σαν ανθρώπους, η ιστορία της επιστημονικής φαντασίας μάς έχει δώσει μια σειρά από μοναδικές ρέπλικες (και ισάριθμους λόγους για προβληματισμό βεβαίως), που το σινεμά ανέλαβε να ντύσει με εικόνα.
Ας δούμε λοιπόν τα καλύτερα ανδροειδή που πέρασαν από το μεγάλο πανί…
Bishop – «Aliens»
Κλειστοφοβικό και «σκοτεινό», το σίκουελ του περίφημου «Alien» δικαιώνει πλήρως τη μυθολογία. Και βέβαια ένας από τους βασικούς χαρακτήρες της ταινίας, το ανθρωπόμορφο ρομπότ Bishop, σε κάνει να αναρωτιέσαι για τον ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν τα ανδροειδή στη διαστημική περιπέτεια. Ο Bishop προτιμά άλλωστε τον χαρακτηρισμό του ως «τεχνητός άνθρωπος», και προφανώς έχει δίκιο…
David – «Artificial Intelligence»
Ενδεχομένως το πιο αθώο, ανυπεράσπιστο και τραγικό ανδροειδές της κινηματογραφικής ιστορίας, ο David προσπαθεί απέλπιδα να μεταμορφωθεί από Mecha σε Orga, την ίδια ώρα που το παιδί-ρομπότ είναι προγραμματισμένο να αγαπά χωρίς όρους. Και αυτό είναι που θα εγκαινιάσει την περιπέτεια της ζωής του, όταν τον αγοράζει μητέρα ως υποκατάστατο του χαμένου γιου της…
T-1000 – «Terminator 2: Judgment Day»
Το Τ-1000 έχει τις ίδιες άγριες διαθέσεις και περιορισμένες επικοινωνιακές δεξιότητες που λατρέψαμε στον προκάτοχό του, T-800, με μπόνους βέβαια το «υγρό μέταλλο» από το οποίο είναι καμωμένο, που του δίνει την εξτρά ικανότητα να αναγεννιέται και να μεταμορφώνεται σε ό,τι σκεφτεί. Και δυστυχώς για τους αντιπάλους του, τρέχει και πολύ γρήγορα!
Sam – «Moon»
Για τους λάτρεις του sci-fi, η ταινία του Duncan Jones αποτελεί σταθμό: μια ομάδα ανδροειδών σχεδιάζονται για να υποκαταστήσουν τον ίδιο άνθρωπο. Και ο Sam είναι το συμπαθέστερο ανθρωπόμορφο ρομπότ του φιλμ, μέσα στην προσωπική του οδύσσεια, προκαλώντας σκέψεις για τη μοναξιά και την αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου…
Robocop – «Robocop»
Την ώρα που το Robocop είναι περισσότερο ανθρώπινο από κάθε άλλο ανδροειδές της λίστας μας, ο σωστότερος χαρακτηρισμός του είναι cyborg: μισός άνθρωπος – μισή μηχανή. Ο Alex Murphy δολοφονείται και μετατρέπεται στον αχτύπητο ρομποτικό αστυνομικό, με τη μνήμη του ωστόσο να παραμένει ζωντανή: παρά τις εντολές, αποφασίζει να εκδικηθεί τους υπεύθυνους για τον θάνατό του, δίνοντάς μας μια από τις χαρακτηριστικότερες ενσαρκώσεις ανθρωπόμορφου ρομπότ του σινεμά…
David – «Prometheus»
Δεν είναι ξεκάθαρο αν το ανδροειδές David είναι καλός ή κακός χαρακτήρας και από την αμφιλεγόμενη αυτή φύση του είναι που πηγάζει η κινηματογραφική του μαγεία: είναι ευγενικός, γλυκομίλητος και εξυπηρετικός, τείνει ωστόσο να κάνει μοχθηρά πράγματα, κυρίως λόγω της περιέργειάς του. Ιδανικός για προβληματισμό…
Jordan Two Delta – «Island»
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Jordan Two Delta είναι από τα πιο ραφιναρισμένα ανδροειδή του σινεμά: πώς να καταλάβει το «ανυποψίαστο προϊόν» -που ενσαρκώνει η Σκάρλετ Γιόχανσον- ότι ο μοναδικός του ρόλος στη ζωή είναι να χρησιμεύσει ως δότης ανθρώπινων οργάνων; Ο κλώνος του μοντέλου του Calvin Klein ωστόσο -η οποία τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα- ερωτεύεται έτερο ανθρωποειδές και νιώθει την ακατανίκητη έλξη να ζήσει, επιδεικνύοντας αυθεντικά συναισθήματα και ανώτερη νοημοσύνη…
Gunslinger – «Westworld»
Τι θα συμβεί όταν τα ρομπότ ενσωματωθούν στην κοινωνία και στραφούν τελικά ενάντια στον άνθρωπο; Το «Westworld» είναι μια πρώιμη απάντηση στο καυτό αυτό θέμα, ήδη από τη δεκαετία του ’70, με τον Γιουλ Μπρίνερ στον ρόλο του κακού ανδροειδούς Gunslinger να γράφει Ιστορία. Για τους σκληροπυρηνικούς άλλωστε της επιστημονικής φαντασίας, ο Gunslinger θα είναι πάντα ο αρχετυπικός Τerminator…
Terminator – «The Terminator»
Υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν ηθοποιοί που ενσαρκώνουν μηχανές και υπάρχει βέβαια και ο Άρνολντ Σβαρτσενέγγερ που είναι κομμένος και ραμμένος για ανδροειδές! Το κακό ρομπότ T-800 της Cyberdyne Systems στέλνεται από το μέλλον για να εξοντώσει το νεαρό αγόρι John Connor ώστε να κυριαρχήσουν επιτέλους οι μηχανές στον πλανήτη. Η θεσπέσια μηχανή δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις, με την ατάκα του Άρνι «I’ll be back» να γίνεται συνώνυμο της κινηματογραφικής πράξης…
Roy Batty – «Blade Runner»
Στο φιλμ-σταθμό για το κινηματογραφικό είδος της επιστημονικής φαντασίας, τα ανδροειδή τίθενται στο επίκεντρο, στο σπουδαίο οπτικό δοκίμιο του Ρίντλεϊ Σκοτ. Το «σκοτεινό» νεο-νουάρ στρέφεται γύρω από τον Roy Batty, τον αδίστακτο αρχηγό της ομάδας των αποστατών ανδροειδών Nexus-6. Κορυφαία στιγμή της ταινίας, η τελική συνάντηση της ρέπλικας με τον «πατέρα», σε ένα συνονθύλευμα παιδιάστικης περιέργειας και ενήλικης οργής…