Αυλαία σήκωσε απόψε με μία ξεχωριστή τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Παλλάς», το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, που συμπληρώνει φέτος τα δεκαοχτώ του χρόνια και γιορτάζει την «ενηλικίωσή» του, με δώδεκα μέρες γεμάτες σινεμά και 179 ταινίες από όλο τον κόσμο.

Από νωρίς μίμοι ντυμένοι με ρούχα εποχής υποδέχονταν τους θεατές στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, στην είσοδο του θεάτρου «Παλλάς», μοιράζοντάς τους τριαντάφυλλα.

Είναι η πρώτη χρονιά που η διοργάνωση βρίσκεται μακριά από το φεστιβαλικό της σπίτι, το «Αττικόν» και τον «Απόλλωνα».

«Η απόφασή μας να κάνουμε και πάλι φεστιβάλ δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη. Αυτή η απόφαση είναι μια ειλικρινής πράξη αγάπης. Όταν καταρρέει ο πολιτισμός και όταν απαξιώνονται οι τέχνες, τότε η βαρβαρότητα χαμογελάει. Και εμείς δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να αφήσουμε τον πολιτισμό να καταρρεύσει, ούτε να επιτρέψουμε στη βαρβαρότητα να χαμογελάσει εις βάρος μας», ανέφερε κατά την τελετή έναρξης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote», Ορέστης Ανδρεαδάκης.

«Έτσι, ο ρόλος ενός καλλιτεχνικού φεστιβάλ και μιας οποιασδήποτε καλλιτεχνικής εκδήλωσης δεν είναι να περιορίζεται σε δέκα μέρες και να υπερηφανεύεται για τις αποκλειστικότητες και τη λάμψη της, αλλά να διαχέεται σε όλη την πόλη και για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να παρεμβαίνει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, να επικοινωνεί με τον κόσμο, να συνεργάζεται με άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και φορείς, να δίνει θετική διέξοδο και να δίνει ελπίδα πριν τη βαρβαρότητα», πρόσθεσε.

Η ταινία- αποκάλυψη του φετινού διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ Καννών, το δράμα του Ζακ Οντιάρ, «Σώμα με σώμα» («Rust and Bone») με πρωταγωνιστές τους Μαριόν Κοτιγιάρ και Ματίας Σένερντς, «άνοιξε» το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Ο Οντιάρ, υποψήφιος στην κατηγορία του Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2010 με το γκανγκστερικό δράμα «Προφήτης», επανέρχεται στο προσκήνιο επιθυμώντας να αφηγηθεί μια κλασική ερωτική ιστορία μέσα από τον ανθρώπινο πόνο.

Στη σημερινή τελετή έναρξης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Ζαν Λουπ Κουν- Ντελφόρζ.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ θεσπίζει ειδικό τμήμα προβολής ελληνικών ταινιών μικρού μήκους (φέτος θα προβληθούν 66), καθώς όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Κάθε φεστιβάλ που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να αναδεικνύει το σινεμά της χώρας του».

Η Χρυσή Αθηνά παραμένει το βραβείο του Φεστιβάλ και στα δύο διαγωνιστικά του τμήματα, ενώ, όπως κάθε χρόνο, οι ίδιοι οι θεατές θα αναδείξουν την αγαπημένη τους ταινία με το Βραβείο Κοινού, ψηφίζοντας ύστερα από κάθε προβολή.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, με την προβολή της ταινίας- που οδεύει ήδη προς τα Όσκαρ- «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου» του Μπεν Τσάιτλιν, η οποία κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς και το βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Καννών.