Εξήντα χρόνια «Κορίτσια για φίλημα»… Το «μιούζικαλ των μιούζικαλ» έκανε πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου του 1965 και 60 χρόνια μετά και παρά τις πάμπολλες επαναλήψεις στην τηλεόραση, θεωρείται μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Είναι, όμως και μία από τις πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών, καθώς έκοψε τη χρονιά εκείνη 619.236 εισιτήρια και ήρθε πρώτη ανάμεσα σε 93 φιλμ, με αποτέλεσμα να φιγουράρει σήμερα στην 20ή θέση του ελληνικού box office. Και σε μια σεζόν στην οποία το μιούζικαλ του Γιάννης Δαλιανίδη είχε να ανταγωνιστεί πολλές και δυνατές ταινίες, αλλά και τους ίδιους τους… συντελεστές, οι οποίοι συμμετείχαν και σε άλλες παραγωγές.

Μάλιστα, ο Δαλιανίδης δεν υπογράφει επίσημα τη σκηνοθεσία στα «Κορίτσια για φίλημα», επειδή είχε γυρίσει αρκετές ταινίες εκείνη τη σεζόν και δεν ήθελε να φανεί επίσημα και σε άλλη. Για το λόγο αυτό, στους τίτλους αρχής αναφέρεται ως σκηνοθέτης ένας από τους μοντέρ της Φίνος Φιλμ, ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης.

Φωτό finosfilm.com

Η υπόθεση

Η Ρένα, διευθύντρια ελληνικού τουριστικού γραφείου στη Νέα Υόρκη, έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα, μαζί με την όμορφη ανιψιά της. Φτάνουν στην Ρόδο με σκοπό να συναντήσουν τον επιχειρηματία Πέτρο Ράμογλου. Εκεί μπλέκουν σε σπαρταριστές καταστάσεις όταν ο γιος του επιχειρηματία αλλάζει ρόλους με έναν φτωχό φίλο του που έχει βάλει στόχο να κατακτήσει την ανιψιά της Ρένας.

Όταν η Ρένα Βλαχοπούλου νίκησε τον… εαυτό της και το κρυφό ζευγάρι Αλίκη – Παπαμιχαήλ

Τη δεκαετία του ’60, ο ελληνικός κινηματογράφος γνώρισε τεράστια άνθιση και οι ταινίες γυρίζονταν σωρηδόν. Τα σκήπτρα είχε η Φίνος με τους λαμπερούς αστέρες της να βγαίνουν την εποχή εκείνη από το ένα στούντιο της εταιρείας και να μπαίνουν στο άλλο. Κάτι ανάλογο συνέβη και το 1965, με αποτέλεσμα την ίδια σεζόν οι πρωταγωνιστές του «Κορίτσια για φίλημα» να συμμετέχουν και σε άλλες παραγωγές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ρένας Βλαχοπούλου, η οποία την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην «Χαρτοπαίχτρα», σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, έχοντας στο πλευρό της και πάλι τον Κώστα Βουτσά, ο οποίος υποδυόταν τον γιο της. Μάλιστα, η «Χαρτοπαίκτρα» που κυκλοφόρησε λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου, ήταν εισπρακτικά το αντίπαλο δέος του μιούζικαλ, αφού έκοψε 534.085 εισιτήρια, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στις ταινίες της χρονιάς.

Φωτό finosfilm.com

Πρωταγωνίστησε επίσης, στο «Φωνάζει ο κλέφτης» πάλι σε σκηνοθεσία και σενάριο Γιάννη Δαλιανίδη, αν και εδώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Ανδρεάδης. Στο πλευρό της έχει τους Διονύση Παπαγιαννόπουλο και Ντίνο Ηλιόπουλο, αλλά και τον Ανδρέα Ντούζο, ο οποίο στα «Κορίτσια για φίλημα» υποδύεται τον Ανδρέα Ράμογλου. Εδώ είναι ο κινηματογραφικός αδελφός της. Αν και εισπρακτικά η ταινία αυτή, που έκανε πρεμιέρα στις 31 Μαρτίου, δεν είχε μεγάλη επιτυχία, αφού έκοψε 91.469 εισιτήρια.

Την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου, βγήκε στους κινηματογράφους και η «Μοντέρνα Σταχτοπούτα». Πρόκειται για την ταινία όπου ερωτεύτηκαν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Ή μάλλον παραδέχτηκαν το πάθος που υπόβοσκε ανάμεσά τους, ενώ την περίοδο εκείνη ο ηθοποιός ήταν σε σχέση με την Δέσπω Διαμαντίδου. Ωστόσο, ο κρυφός έρωτας του «χρυσού» ζευγαριού που σύντομα έγινε φανερός, δεν στάθηκε αρκετός για να κόψει τη φόρα του μιούζικαλ του Δαλιανίδη. Η «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» έκοψε τη σεζόν εκείνη 446.691 εισιτήρια, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση.

Το μιούζικαλ που έγραψε ιστορία

Ο Γιάννης Δαλιανίδης κατάφερε -όχι ότι ήταν δύσκολο- να συγκεντρώσει στα «Κορίτσια για φίλημα» το απόλυτο all-star καστ της εποχής. Όμως το μιούζικαλ αυτό έγραψε και ιστορία, καθώς για πρώτη φορά στον ελληνικό κινηματογράφο γυρίζεται ταινία με στερεοφωνικό ήχο. Προβλήθηκε στον κινηματογράφο Αττικόν, του οποίου τα μηχανήματα προβολής διαμόρφωσε ο ίδιος ο Φιλοποίμην Φίνος για να έχει σωστό ηχητικό αποτέλεσμα.

Το τεχνικό κομμάτι εξήραν και οι κριτικοί της εποχής, οι οποίοι κατά τα άλλα θα λέγαμε πως «έθαψαν» το τρίτο μιούζικαλ του Δαλιανίδη.

Φωτό finosfilm.com

Και λίγες επιπλέον πληροφορίες…

  • Το οριεντάλ κοστούμι της Μάρθας Καραγιάννη το παραχώρησε η χορεύτρια ανατολίτικων χορών Ρέα Μανέλη, ενώ το κοστούμι της Ζωής Λάσκαρη ήταν δανεικό από την Χρυσούλα Ζώκα, η οποία το φορούσε και στην ταινία «Η Κυρία του Κυρίου».
  • Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Ρόδο, την Ύδρα, ενώ ένα πλάνο γυρίστηκε στη Νέα Υόρκη.
  • Εδώ ακούγεται η κλασική ατάκα του Κώστα Βουτσά: «Έχω και κότερο. Πάμε μια βόλτα;»
  • Επίσης, ακούγεται και το τραγούδι «Αψού γείτσες» σε μουσική Μίμη Πλέσσα.
  • Είναι η μόνη ταινία στην οποία βλέπουμε τη Ρένα Βλαχοπούλου με μπικίνι. Σε όλες τις υπόλοιπες η αγαπημένη ηθοποιός με τα καλλίγραμμα πόδια φορούσε πάντα ολόσωμο μαγιό!
  • Η Ζωή Λάσκαρη και ο Κώστας Βουτσάς την ίδια σεζόν πρωταγωνίστησαν και στην ταινία «Τέντυ μπόι… αγάπη μου» που έκανε πρεμιέρα στις 13 Δεκεμβρίου, κόβοντας 349.771 εισιτήρια.
  • Την ίδια χρονιά είχε κυκλοφορήσει και η ταινία «Μια τρελλή τρελλή οικογένεια» με τους Τζένη Καρέζη και Αλέκο Αλεξανδράκη που είχε κόψει 521.134 εισιτήρια, τερματίζοντας στην 3η θέση.

Παραγωγή: Finos Film
Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης
Σενάριο: Γιάννης Δαλιανίδης
Ηθοποιοί: Ζωή Λάσκαρη, Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Χλόη Λιάσκου, Ανδρέας Ντούζος, Γιάννης Βογιατζής, Αλέκος Τζανετάκος, Γιώργος Γαβριηλίδης κ.α
Μουσική: Μίμης Πλέσσας