Πρεμιέρα κάνει την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου η πολυαναμενόμενη ταινία, «Venom: Η τελευταία πράξη», με τον Τομ Χάρντι να επιστρέφει στον ρόλο του Venom, ενός από τους πιο διάσημους και περίπλοκους χαρακτήρες της Marvel, για το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας. H Kelly Marcel, που συμμετείχε στο σενάριο και την παραγωγή των δύο πρώτων ταινιών, πραγματοποιεί το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, σε δικό της σενάριο, βασισμένο σε μια ιστορία που επιμελήθηκε με τον πρωταγωνιστή.

Η σύνοψη

Όλοι καταδιώκουν τον Eddie και τον Venom. Με τον κλοιό να σφίγγει ασφυκτικά, το δίδυμο βρίσκεται ενάντια σε δύο κόσμους ταυτόχρονα και αναγκάζεται να πάρει τη μοιραία απόφαση που θα κατεβάσει την αυλαία με την τελευταία πράξη στην ιστορία των Venom και Eddie.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το τελευταίο μέρος της τριλογίας

Για τη σκηνοθέτιδα Kelly Marcel, η ταινία «Venom: Η τελευταία πράξη» σημαίνει πολλά. Είναι η κορύφωση μιας συναρπαστικής τριλογίας, μια υψηλού ρίσκου σύγκρουση με μια ακάθεκτη εξωγήινη απειλή και η πιο θανατηφόρα αντρική φιλία στο γαλαξία. «Στην πραγματικότητα, η τριλογία του Venom είναι μια κλασική ρομαντική κωμωδία» λέει γελώντας η Marcel. «Ο Eddie Brock και ο Venom γνωρίζονται στην πρώτη ταινία. Στην ταινία Venom 2, τους πιάνει η επτά χρόνια φαγούρα και χωρίζουν. Τώρα, καθώς ολοκληρώνουμε την ιστορία τους, έχουν μάθει επιτέλους να συμβιώνουν. Θα μπορέσουν όμως να παραμείνουν μαζί;», συμπληρώνει.

Το τρίτο κεφάλαιο ξεκινά από το σημείο που τελείωσε η προηγούμενη ταινία, με τον Eddie και τον Venom να είναι υπό διωγμό αφού κατατρόπωσαν τον Cletus Kasady και τον συμβιωτή του, Carnage. Αυτή η αναμέτρηση αποκάλυψε την ύπαρξη του Venom – όχι μόνο στις γήινες αρχές, αλλά και σε έναν αδυσώπητο αντίπαλο από τα βάθη του διαστήματος.

«Ο Eddie και ο Venom έχουν εκτεθεί στον έξω κόσμο εξαιτίας της τεράστιας μάχης στον Καθεδρικό Ναό», λέει η Marcel. «Η απόδρασή τους σημαίνει ότι η ταινία «Venom: Η τελευταία πράξη» είναι μια ταινία δρόμου. Τους καταδιώκουν όχι μόνο άνθρωποι από τον δικό μας κόσμο, αλλά και ισχυρές δυνάμεις από τον κόσμο του Venom, τον πλανήτη Klyntar. Όσο περισσότερο παραμένουν μαζί, τόσο μεγαλύτερη απειλή αποτελούν για ολόκληρο τον πλανήτη».

Η σκηνοθέτιδα και ο Τομ Χάρντι ανέπτυξαν μαζί την ιστορία για το τρίτο κεφάλαιο, την οποία εκείνη χρησιμοποίησε ως βάση για το σενάριο. «Έχουμε πολύ καλή χημεία», λέει η Marcel. «Εκείνος καταλαβαίνει τη γραφή μου κι εγώ ξέρω πώς να του χτίζω απολαυστικούς χαρακτήρες. Γι’ αυτή την ταινία, περάσαμε μια εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο στο Λονδίνο, δουλεύοντας πάνω στην ιστορία
ολημερίς και ολονυχτίς. Ο Tom κι εγώ συμφωνήσαμε ότι αυτή η ταινία πρέπει να είναι η πιο δυναμική από όλες τις ταινίες με πρωταγωνιστή τον Venom».

«Η συνεργασία με τον Tom είναι πολύ διασκεδαστική. Είναι ένας από τους καλύτερους φίλους μου. Είναι απίστευτα έξυπνος, κατανοεί αυτούς τους χαρακτήρες σε βάθος και είναι μια αστείρευτη πηγή ιδεών», συμπληρώνει.

Οι δυο τους φρόντισαν η αφήγησή τους να παραμείνει εστιασμένη σε αυτά που αγαπούν οι θαυμαστές του Venom. «Εμπνευστήκαμε από τα κόμικς και θέλαμε να αφουγκραστούμε τους θαυμαστές, να δούμε πού θέλουν να πάει η ιστορία», λέει η Marcel. «Ολοκληρώσαμε αυτή την τριλογία και επιδιώξαμε να της δώσουμε μια συναισθηματική διάσταση. Θέλαμε να οδηγήσουμε τη σχέση του Venom και του Eddie στο επόμενο στάδιο».

Στο επίκεντρο αυτής της σχέσης βρίσκεται ο ίδιος ο Eddie. «Ο Eddie Brock είναι πολύ εγωιστής όταν τον συναντάμε για πρώτη φορά στην πρώτη ταινία», λέει η Marcel. «Διαλύει τη σχέση του με τα ψέματα που λέει στην αρραβωνιαστικιά του. Καταστρέφει την καριέρα της. Είναι ένας δημοσιογράφος που απολαμβάνει τη φήμη του, και ο Venom τα ισοπεδώνει όλα, τον ξεγυμνώνει και τον φέρνει αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό. Στην τρίτη ταινία, ο Eddie είναι πιο ώριμος και πιο σοφός, έχει μάθει να είναι πιο υπομονετικός και ανεκτικός. Έχει μάθει πώς να αγαπάει πραγματικά».

Αλλά μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Ο Venom δεν έχει χάσει την αγνή, αχαλίνωτη ενέργεια που τον έκανε τόσο διασκεδαστικό στις δύο πρώτες ταινίες – αν και έχει εξελιχθεί. «Ο Venom δεν έχει φίλτρο», λέει η Marcel. «Κάνει ό,τι του κατέβει. Ο Eddie είναι αυτός που προσπαθεί συνεχώς να τιθασεύσει αυτό το τρελό πλάσμα που δεν υποτάσσεται στους κανόνες. Αλλά το ενδιαφέρον σε αυτή την ταινία είναι ότι ο Venom αναγκάζεται να ωριμάσει λίγο. Έχει μάθει τι είναι ο φόβος και νιώθει ανησυχία. Στο τέλος, πρέπει να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση».

Ο χαρακτήρας του Venom δεν προέκυψε μόνο από το σενάριο ή τα κόμικς. Κατά την παραγωγή της πρώτης ταινίας, ο Τομ Χάρντι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενσάρκωση του εξωγήινου συμβιωτή– και αυτό συνεχίστηκε σε όλη τη σειρά. «Ο Τομ πειραματίστηκε με πολλές διαφορετικές φωνές. Έτσι ξεκίνησε ο Venom», λέει η Marcel. «Πέτυχε τη σωστή φωνή, και μόλις την ακούσαμε, ταίριαξε τέλεια με τις πομπώδεις ατάκες του Venom».

Στο πλευρό του Venom και του Eddie στέκεται ένα λαμπερό καστ χαρακτήρων, γήινων και εξωγήινων. Ο Chiwetel Ejiofor υποδύεται τον στρατηγό Strickland που αναζητά το δίδυμο. «Ο στρατηγός Strickland είναι πολύ αυστηρός, πολύ οργανωμένος και υπηρετεί τους κανόνες. Δεν ανέχεται τις αποκλίσεις και τα ρίσκα. Μέσα από αυτόν αρχίζουμε να κατανοούμε τις υπόγειες συνωμοσίες του στρατού» λέει ο Ejiofor.

Στην αποστολή του να αιχμαλωτίσει τους συμβιωτές, ο στρατηγός Strickland έρχεται σε σύγκρουση με το επιστημονικό τμήμα, όπου εργάζεται η ιδεαλίστρια Δρ. Teddy Paine. «Ο χαρακτήρας μου έχει ένα τραυματικό παρελθόν», λέει η Juno Temple (Ted Lasso), που υποδύεται την Teddy. «Είχε έναν δίδυμο αδελφό που ασχολούνταν με το υπερπέραν και τους εξωγήινους. Από τη στιγμή που τον έχασε, ορκίστηκε ότι θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της προσπαθώντας να βρει απαντήσεις, και έτσι κατέληξε να δουλεύει σε αυτή την άκρως απόρρητη αποστολή».

«Ο στρατηγός Strickland γοητεύεται από την Teddy» λέει ο Ejiofor. «Αλλά τη βρίσκει πολύ χαλαρή. Αυτή και οι άλλοι επιστήμονες λειτουργούν με το συναίσθημα, ενώ εκείνος θέλει όλα να γίνονται με άκρα αποτελεσματικότητα», συμπληρώνει.

Η δημιουργία του κόσμου του Venom

Ως ένας από τους πιο περίπλοκους χαρακτήρες της Marvel – και ένας χαρακτήρας που ζωντανεύει μέσω οπτικών εφέ- ο Venom χρειάζεται μια κορυφαία ομάδα VFX. «Μία από τις προκλήσεις μας είναι να κάνουμε τον Venom να εκφράζει συναισθήματα», λέει ο επικεφαλής οπτικών εφέ John Moffatt. «Έχει ένα τεράστιο χαμόγελο, τεράστια μάτια και δεν έχει αυτιά. Έτσι, όταν τον κινούμε, πρέπει να επιστρατεύουμε διαφορετικό κινησιολόγιο. Ένα από τα πράγματα που μας δυσκολεύει είναι να κάνουμε έναν CG χαρακτήρα να ερμηνεύει με συναίσθημα. Να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος αυτής της ταινίας είναι συναισθηματικά φορτισμένο».

Για να επιτύχει αυτή την ερμηνεία, ο Moffatt συνεργάστηκε στενά με τον πρωταγωνιστή. «Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την ερμηνεία του Tom όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να του επιτρέψουμε να αλληλοεπιδρά με τον Venom», λέει ο Moffatt. «Είναι πραγματικά συνεργάσιμος. Η ερμηνεία του καθοδηγεί αυτό που κάνουμε, και όχι το αντίστροφο. Όλα περιστρέφονται γύρω από την ερμηνεία του Tom».

Ο Moffatt δημιούργησε και τους υπόλοιπους συμβιωτές στην ταινία, καθώς και τα διάφορα άλλα πλάσματα που φιλοξενούν τον Venom. Η τρίτη ταινία βασίζεται επίσης στα σκηνικά, ειδικά για τη στρατιωτική εγκατάσταση, έχουν χτίσει ένα εκτενές στρατιωτικό συγκρότημα στη μέση της ερήμου που φαίνεται αυθεντικό και μυστήριο.

Ο Τομ Χάρντι, επίσης, εκτέλεσε ο ίδιος τα περισσότερα από τα ακροβατικά στις σκηνές δράσης.

Η ταινία «Venom: Η τελευταία πράξη» είναι κάτι περισσότερο από μία ταινία. Είναι το τελευταίο κεφάλαιο μιας οδύσσειας. «Είναι τιμή μας που οδηγούμε αυτή την ιστορία στο τέλος της», λέει η Marcel. «Είναι μια πολύ συναισθηματική κατάληξη για την τριλογία. Για εμένα και τον Tom είναι μία πολύ συναισθηματική εμπειρία, γιατί είναι σαν το μωρό μας. Ελπίζω πως έχουμε δώσει μια ταιριαστή κατάληξη σε αυτούς τους χαρακτήρες που αγαπάμε τόσο πολύ».

Συντελεστές
Σενάριο: Kelly Marcel, Tom Hardy
Σκηνοθεσία: Kelly Marcel
Καστ: Tom Hardy, Chiwetel Ejiofor, Juno Temple, Rhys Ifans, Peggy Lu, Alanna Ubach, Stephen Graham

Κυκλοφορεί 24 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood