Δουργούτι: «Παλιά ονομασία τμήματος της περιοχής που σήμερα ονομάζεται Νέος Κόσμος προς τη νότια πλευρά των Αθηνών και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Ακρόπολη. Τα ακριβή του όρια είναι δυσδιάκριτα και εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης».

Μέσα από μια περιήγηση στο χώρο και τον χρόνο, το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μπαβέλλα «Dourgouti Town» οδηγεί τους θεατές στα στενά του Νέου Κόσμου, δύο χιλιόμετρα από την τουριστική περιοχή της Ακρόπολης.

Το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πορτραίτο της συνοικίας ξετυλίγεται μέσα από αρχειακό υλικό, την απεικόνισή της στον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία αλλά και συνεντεύξεις πρώην και τωρινών κατοίκων. Η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης «Μπαχ» Σπυρόπουλος, ο Γιώργος Δέδες και άλλα πρόσωπα από τη δημόσια σφαίρα και μη, μιλούν για τη ζωή στη γειτονιά από τη δεκαετία του ‘30 μέχρι σήμερα.

Το Δουργούτι ζωντανεύει μέσα από τη «Μαγική Πόλη» του Νίκου Κούνδουρου, τις σελίδες του «Κολοσσού του Αμαρουσίου» του Χένρυ Μίλλερ αλλά και από αναπαραστάσεις εμβληματικών σκηνών που γυρίστηκαν εκεί.

Γεγονότα ορόσημα που στιγμάτισαν την περιοχή, όπως το Μπλόκο της 9ης Αυγούστου 1944, έρχονται σε πρώτο πλάνο. Αφηγήσεις για σοβαρά και ενίοτε τραγικά περιστατικά ξετυλίγονται με μια άνεση που πηγάζει τόσο από την συμφιλίωση όσων μιλούν για αυτά στην κάμερα όσο και την προσέγγιση στο θέμα.

Το ντοκιμαντέρ προσκαλεί τους θεατές να ακολουθήσουν την ιστορία της συνοικίας μέσα στον 20ο αιώνα και την μετατροπή της από παραγκούπολη σε έναν «εξευγενισμένο» τουριστικό προορισμό. Παρά τις αναπόφευκτες αλλαγές που αλλοιώνουν την ταυτότητά του, το Δουργούτι παραμένει μια ουτοπία, ένα έρημο νησί στο κέντρο της Αθήνας που καταγράφει τη «ζωντανή» ιστορία της πόλης τα τελευταία 100 χρόνια.

Σύνοψη:

Ένας Μεσίτης με σκοπό να επενδύσει περιπλανιέται στην περιοχή του Νέου Κόσμου
των Αθηνών, παλαιότερα γνωστής ως Δουργούτι. Μέσα από τα μάτια του αποκαλύπτεται το παρελθόν, το παρόν αλλά και το αβέβαιο μέλλον του λαϊκού αυτού συνοικισμού. Ένα έρημο νησί δίπλα στην Ακρόπολη που καταγράφει σιωπηρά τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Δημήτρης Μπαβέλλας: «Η ταινία είναι ένα γράμμα αγάπης στο Δουργούτι όπως το γνώρισα μέσα από τις διηγήσεις του πατέρα μου Νίκου Μπαβέλλα. Και το Νέο Κόσμο όπως τον βίωσα στα παιδικά/εφηβικά μου χρόνια πριν μετακομίσουμε στη Νέα Σμύρνη».

Συμμετέχουν:
Χάρις Αλεξίου, Γιάννης «Μπαχ» Σπυρόπουλος, Γιώργος Δέδες, Νίκος Μπαβέλλας, Μελέτης Ζαχαράκης, Ιωσήφ Κασσεσιάν, Τάκης Μπουρμάς, Άννα Κουρουπού, Τάσος Μαρκαριάν και άλλες εμβληματικές προσωπικότητες της ευρύτερης περιοχής και μη.
Στο ρόλο του Μεσίτη ο Στάθης Κόκκορης.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαβέλλας
Σενάριο: Δημήτρης Μπαβέλλας, Τάκης Κατσαμπάνης
Έρευνα: Δημήτρης Μπαβέλλας, Τάκης Κατσαμπάνης, Μελέτης Ζαχαράκης
Διάρκεια: 88’

Θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 26 Σεπτεμβρίου