Με συμβολική τιμή εισιτηρίου τα 3 ευρώ, οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ελληνικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας, συμμετέχοντας στην Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου που θα εορταστεί στις 26 Μαρτίου.
Με στόχο να ενισχυθούν τόσο οι ελληνικές ταινίες όσο και οι αίθουσες της χώρας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) «τρέχει» τη συγκεκριμένη δράση, υλοποιώντας έναν από τους βασικούς του στόχους: την προβολή και προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου στο εσωτερικό και το εξωτερικο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Υπάρχει μία δυσαρμονία στο πώς αντιλαμβάνεται το κοινό στην Ελλάδα την ελληνική ταινία, σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνονται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είτε την εθνική τους κινηματογραφία, είτε ακόμη και την ελληνική», τόνισε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο περίπτερο του ΕΚΚ, στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Μάρκος Χολέβας. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο ελληνικός κινηματογράφος ταξιδεύει στην Ευρώπη και πολλές φορές και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όχι μόνο σε αφιερώματα, αλλά και σε αίθουσες, ενώ πολλές φορές ταινίες που έχουν πετύχει στο εξωτερικό, στην Ελλάδα δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα 1000 εισιτήρια.
Ο δεύτερος λόγος που γιορτάζεται αυτή η μέρα, είναι η στήριξη της κινηματογραφικής αίθουσας που δοκιμάζεται, αλλά και της έννοιας της κοινωνικής συμμετοχής στην προβολή μίας ταινίας. «Χάρη στην τεχνολογία η ταινία φτάνει πια στο σπίτι μας, στο σαλόνι μας με προσομοιωμένες διαδικασίες προβολής με μία αίθουσα. Αλλά για μας ως Ευρωπαίους, η αίθουσα είναι η βάση της έννοιας κινηματογράφος. Έτσι κι αλλιώς στην Ευρώπη ορίστηκε ότι ο κινηματογράφος ανακαλύφθηκε τη μέρα που έγινε η πρώτη δημόσια προβολή», πρόσθεσε ο κ. Χολέβας.
Λανθασμένη χαρακτήρισε την αντίληψη ότι η ελληνική ταινία είναι δύσκολο να βρει το δρόμο της για την αίθουσα, το μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΚ, Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, που είναι και η ίδια αιθουσάρχης στη Βέροια. «Ο αιθουσάρχης όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν τολμούσε εύκολα να παίξει μία ελληνική ταινία γιατί ίσως ήταν πάρα πολλά τα έξοδα που είχε η επιχείρησή του ως κινηματογράφος, άρα λοιπόν δεν πίστευε τόσο στην ελληνική ταινία για να μπορέσει να την προβάλλει. Τα πράγματα όμως νομίζω ότι άλλαξαν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε πρόσφατα παραδείγματα ελληνικών ταινιών που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
Συγκεκριμένα η «Φόνισσα» έως τη δεύτερη εβδομάδα του 2024 είχε κόψει 390.100 εισιτήρια, ενώ λίγο παλιότερα, τα «Μαγνητικά πεδία» άγγιξαν τα 28.000 εισιτήρια. «Ενδεικτική επίσης είναι η εικόνα στην κορυφή του box office: στην πρώτη θέση βρέθηκε η “Barbie” στη δεύτερη το “Oppenheimer” και στην τρίτη η “Φόνισσα”», υπογράμμισε.
Το ακριβές πρόγραμμα της Ημέρας Κινηματογράφου θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο τη μέχρι στιγμής δομή του ανέφερε η διευθύντρια του Hellas Film (σ.σ. διεύθυνσης του ΕΚΚ για την προώθηση και προβολή της ελληνικής ταινίας) Γιάννα Σαρρή. «Συμπεριλαμβάνει ελληνικές ταινίες των τελευταίων τεσσάρων ετών, μυθοπλασίας, μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, καθώς και ταινίες που είχαν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Covid. Ο αριθμός των ταινιών είναι 148 και έχουν επιλεγεί και θα επιδοτηθούν οι 92. Οι προβολές θα γίνουν σε 55 αίθουσες σε όλη τη χώρα και παίρνουν μέρος 28 πόλεις σε όλη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η καμπάνια έχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση.
Τέλος, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΕΚΚ, Δημήτρης Μπούρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική ταινία μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με την ελληνική κινηματογραφική αίθουσα σε καιρούς ραγδαίων δομικών αλλαγών για την διανομή κινηματογραφικού έργου σε όλο τον κόσμο.