Η ψυχοσύνθεση μιας ολόκληρης μικρής κοινωνίας αλλά και οι δυναμικές που αναπτύσσονται στις ανθρώπινες σχέσεις σε περιόδους κρίσης, ξεδιπλώνονται με αριστοτεχνικό τρόπο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Πάνου Δημάκη, «Το ποτάμι των χιλίων τυφλών» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, το Newsbeast συνομίλησε με το συγγραφέα για το νέο του εγχείρημα, τους χαρακτήρες του βιβλίου, τα μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν, καθώς και τα μελλοντικά του σχέδια.
Τι σας οδήγησε στο να γράψετε τη συγκεκριμένη ιστορία;
Αυτό που με οδήγησε να γράψω και την προηγούμενη. Προσπαθώ σαν ανατόμος να δω μες στην ελληνική κοινωνία και να ανιχνεύσω τα δεινά που την κατατρέχουν μέσα στους αιώνες αλλά και τα ιδανικά και τις αρετές που την κάνουν να επιβιώνει.
Πείτε μας δυο λόγια για την ηρωίδα σας.
Η Μάγδα είναι μία από τους τρεις βασικούς ήρωες του βιβλίου. Είναι όμως ο πιο πολυσύνθετος χαρακτήρας, μια γυναίκα που μεγάλωσε σε μια θρησκόληπτη οικογένεια, που της εμφύσησε μια τέτοια αυτοπεποίθηση που αγγίζει τα όρια της αλαζονείας. Φτάνει να θεωρεί ότι η ίδια ίπταται πάνω από όλους τους ανθρώπους και ότι είναι ικανή να αποφασίζει για τη μοίρα τους, αφού λογίζεται για ανώτερη.
Τι μας διδάσκει η ιστορία της;
Η ιστορία της Μάγδας, αλλά και όσων προσπαθούν στο βιβλίο να χειραγωγήσουν τους άλλους με τη δύναμη του λόγου και πολιτικά τεχνάσματα, μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους πάσης φύσεως δημαγωγούς που εκμεταλλεύονται την τάση των ανθρώπων να χωρίζονται σε φατρίες και παρατάξεις, ακόμα και για επουσιώδη ζητήματα. Εκείνους που παρασύρουν τους ανθρώπους σε σκοτεινές ατραπούς για ίδιο συμφέρον και στοιχηματίζουν στην πόλωση αντί στη σύμπνοια.
Ποιες ήταν οι προκλήσεις που έπρεπε να ξεπεράσετε κατά τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;
Εφόσον ήταν 100% μυθοπλασία, σε αντίθεση με το πρώτο βιβλίο μου, δεν είχα να διαβώ αξεπέραστους σκοπέλους όσον αφορά την ιστορία καθαυτή. Ούτε η εποχή με δυσκόλεψε, μιας και τη γνωρίζω καλά από αναγνώσματα και αφηγήσεις. Συνεπώς, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να βουτήξω μέσα στην ψυχοσύνθεση μιας ολόκληρης μικρής κοινωνίας και να επιχειρήσω να αναδείξω τις δυναμικές που αναπτύσσονται στις ανθρώπινες σχέσεις σε περιόδους κρίσης. Επίσης, να εξερευνήσω την απύθμενη κι απέραντη θάλασσα της αγάπης, μιας έννοιας πολυσήμαντης και με χίλια πρόσωπα.
Η καταγωγή σας είναι από την Κυνουρία. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη Μερζένιστα και τους κατοίκους της;
Η Κυνουρία και η γειτνίασή της με τη Γορτυνία και το Μαίναλο, όπου εξελίσσεται η ιστορία, με βοήθησε να κατανοήσω από μικρός την ψυχοσύνθεση των μικρών κοινωνιών. Άλλωστε γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια αρκαδική κωμόπολη. Όμως, όταν περιγράφω τους κατοίκους της φανταστικής Μερζένιστας, δεν περιγράφω τους Αρκάδες κατ’ ανάγκην, παρά τους Έλληνες εν γένει, ή και όλο το ανθρώπινο γένος, μιας και όλοι οι άνθρωποι στη Γη διακατέχονται λίγο ή πολύ από τις ίδιες ιδέες για την αγάπη και το μίσος. Η έκφρασή τους αλλάζει. Όσο για την Αρκαδία; Την επέλεξα γιατί η μυθική ομορφιά των βουνών της έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ασχήμια που κουβαλούν πολλοί άνθρωποι, όπου κι αν ζουν αυτοί. Η Αρκαδία είναι ένα σύμβολο παγκοσμίως και ως σύμβολο τη χρησιμοποίησα κι εγώ.
Δεδομένου ότι ο τίτλος είναι πάντοτε σημαντικός, πώς καταλήξατε στον συγκεκριμένο;
Το Ποτάμι των χιλίων τυφλών είναι το ποτάμι που χωρίζει στα δύο τους ανθρώπους που δεν μπορούν να δουν ότι μόνο η ομόνοια και η κοινή στόχευση σε κάτι καλό θα τους ωφελήσει. Είναι όμως και το ποτάμι που τους ενώνει, αν δουν καθαρά και χωρίς παρωπίδες. Το ποτάμι που θα τους οδηγήσει σε έναν ωκεανό ευδαιμονίας.
Η ηρωίδα σας έχει μία πολύ στενή επαφή με τη θρησκεία. Ποια είναι η δική σας σχέση;
Πιστεύω στον Θεό. Νιώθω ότι είναι δίπλα μου, ακόμα κι αν δεν πηγαίνω τόσο συχνά στην εκκλησία. Ίσως γιατί νιώθω ότι μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί Του όπου κι αν σταθείς. Εντούτοις, έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για τα βυζαντινά μοναστήρια και δεν παραλείπω να επισκέπτομαι πολλά κάθε χρόνο.
Θα μπορούσε ένας χαρακτήρας σαν τη Μάγδα να «μεγαλουργήσει» στη σημερινή κοινωνία;
Δυστυχώς πολλοί από τους ηγέτες παγκοσμίως και διαχρονικά προσιδίαζαν στη Μάγδα. Αρκετοί ακόμα και στον βαθμό να θέλουν να ελέγξουν τις ζωές των άλλων ή ακόμα και να τις εξαλείψουν. Οπότε ναι, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν Μάγδες, όπως και πάντοτε θα υπάρχουν άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας που πασχίζουν να μην απεμπολήσουν τα ιδανικά τους αλλά παρασύρονται από τον ρου των γεγονότων και στην πορεία γίνονται όμοιοι με αυτούς που οίκτιραν στο παρελθόν.
Ποια τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;
Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να γράψω ένα θεατρικό (μια νέα φόρμα για μένα, που με παιδεύει αλλά και με τρέφει) και σχεδιάζω τη συγγραφή του επόμενου μυθιστορήματός μου, του οποίου έχω στο μυαλό τον κεντρικό κορμό.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα.
Ο Πάνος Δημάκης μεγάλωσε στο Άστρος Αρκαδίας και από το 1995 ζει στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δούλεψε για 18 μήνες ως μεταφραστής στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Έχει μεταφράσει για τις Εκδόσεις Καζαντζάκη τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη Ο καπετάν Μιχάλης και Ο ανήφορος, το δεύτερο μάλιστα σε πρώτη παγκόσμια μετάφραση, καθώς και αφηγήματα από τα αγγλικά και τα ιταλικά. Επίσης, διατηρεί μεταφραστικό γραφείο, όπου ασχολείται κυρίως με οικονομικά και νομικά κείμενα. Διδάσκει εδώ και χρόνια επαγγελματικά αγγλικά και ισπανικά σε στελέχη πολυεθνικών εταιρειών.
Εμφανίζεται στην επιτυχημένη εκπομπή του Mega The Chase ως «το Γεράκι». Επιπλέον, είναι δημιουργός του podcast Χίλιες και μία λέξεις για την ελληνική γλώσσα.