Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία με σιδηρά πυγμή είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος από το 2003.
Η εικονογραφημένη αυτή βιογραφία καταγράφει τα πρώτα βήματα του ισχυρού άντρα της Τουρκίας μέχρι την καθιέρωσή του στο πολιτικό τοπίο της χώρας.
Όλα αυτά τα χρόνια, η επίδρασή του στην εξέλιξη της Τουρκίας έχει υπάρξει καταλυτική – οι οπαδοί του επικροτούν τις μεταρρυθμίσεις του, πολλοί όμως καταγγέλλουν την απολυταρχική διακυβέρνηση και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του, όπως τη φίμωση της ελευθερίας του λόγου και την καταπίεση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Ο Can Dündar, Τούρκος δημοσιογράφος και συνεργάτης της Washington Post, που ζει πλέον εξόριστος στη Γερμανία, αφιέρωσε πολλά χρόνια έρευνας για τη συγγραφή της βιογραφίας, προϊόν της συνεργασίας του με τον Αιγυπτιο-Σουδανό καλλιτέχνη κόμιξ Anwar. Σκοπός τους δεν είναι να καταδικάσουν ή να κατακρίνουν, αλλά να παραθέσουν τα γεγονότα, ρίχνοντας φως στην πολυσύνθετη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της Τουρκίας.
Το έργο τιμήθηκε με το Atomium Comic Strip Prize 2022.
Βιβλιογραφικά στοιχεία:
Σενάριο: Can Dündar
Εικονογράφηση: Anwar
Μετάφραση: Ορέστης Μανούσος
Πρωτότυπος τίτλος: Erdogan
Κατηγορία: Επιστημονική Φαντασία, Graphic Novel
ISBN: 978-618-5797-32-4
Διαστάσεις: 16,5 x 24 εκ.
Σελίδες: 320
Τιμή: 21,90 €
Έγραψαν για το graphic novel:
«Ο Can Dündar είναι ένας δημοσιογράφος με αξιοσημείωτο θάρρος.»
– Ορχάν Παμούκ, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006
«Ο Can Dündar ανήκει στην ελιτ των εξαιρετικά γενναίων δημοσιογράφων, που ρισκάρουν τα πάντα ώστε ο κόσμος να μάθει την αλήθεια.»
– Jennifer Clement, πρώην πρόεδρος της PEN International
Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία
Βιογραφικές πληροφορίες
Τζαν Ντιουντάρ – Σεναριογράφος
Ο Τζαν Ντιουντάρ γεννήθηκε στην Άγκυρα. Είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Το 1979 ξεκίνησε δημοσιογραφική καριέρα και εργάστηκε για διάφορες εφημερίδες, μέχρι που μεταπήδησε στην τηλεόραση το 1988, παρουσιάζοντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Έκανε ταινίες σχετικά με τη σύγχρονη τουρκική ιστορία και την πολιτιστική ανθρωπολογία και έχει γράψει 40 βιβλία.
Ως αρχισυντάκτης της πιο έγκυρης και παλαιότερης εφημερίδας της χώρας, της Cumhuriyet, συνελήφθη για ένα ρεπορτάζ που κατέγραφε πώς η τουρκική μυστική υπηρεσία προμήθευε παράνομα όπλα σε τζιχαντιστές στη Συρία. Εξαιτίας αυτού αντιμετώπισε ποινή ισόβιας κάθειρξης και, τελικά, καταδικάστηκε σε 27 χρόνια φυλάκισης. Η διαδικασία της έφεσης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Το 2016 πραγματοποιήθηκε ένοπλη επίθεση εναντίον του και έκτοτε ζει εξόριστος στη Γερμανία. Εκεί έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ, μεταξύ άλλων, για λογαριασμό των ZDF και ARTE. Τα απομνημονεύματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, στα αγγλικά, στα ελληνικά, στα ιταλικά και στα ισπανικά κι έχουν μεταφερθεί στο θέατρο από τη Royal Shakespeare Company στην Αγγλία. Αρθρογραφεί τακτικά για την Die Zeit και τη Washington Post.
Ο Ντιουντάρ έχει λάβει το βραβείο Hermann Kesten και το βραβείο Gustav Heinemann, καθώς και βραβεία από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, το PEN, την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων CPJ, και το Netzwerk Recherche, ενώ ανακηρύχθηκε κι επίτιμος πολίτης του Παρισιού.
Στο Βερολίνο, διευθύνει το διαδικτυακό περιοδικό και το διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό #ÖZGÜRÜZ, που ίδρυσε μαζί με την CORRECTIV. Είναι παντρεμένος κι έχει ένα γιο.
Μοχάμεντ Ανουάρ – Εικονογράφος
Ο Μοχάμεντ Ανουάρ είναι Αιγυπτιο-Σουδανός εικονογράφος και πολιτικός σκιτσογράφος. Ο Ανουάρ ανήκει στο κύμα των νέων πολιτικών σκιτσογράφων που εμφανίστηκαν το 2006, κατά τα τελευταία χρόνια του πρώην δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ.
Το 2007 ο Ανουάρ ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως σκιτσογράφος για την Al-Badeel, μια αιγυπτιακή ημερήσια εφημερίδα, ενώ παράλληλα σπούδαζε βιοϊατρική μηχανική. Αργότερα εργάστηκε για διάφορες αιγυπτιακές και αραβικές εφημερίδες και περιοδικά. Το 2010 μετέβη στην Almasry-Alyoum, την πιο εμπορική εφημερίδα της Αιγύπτου, όπου εξακολουθεί να δημοσιεύει τις γελοιογραφίες του.
Η Αιγυπτιακή Επανάσταση που ξέσπασε το 2011 αποτέλεσε κομβικό σημείο στην εξέλιξη του Ανουάρ ως καλλιτέχνη. Το έργο του υπερασπίζεται τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ελευθερίας της έκφρασης και της ισότητας στην αιγυπτιακή κοινωνία, αντιτιθέμενο συχνά στις φωνές του πολιτικού Ισλάμ και του στρατιωτικού καθεστώτος που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή εκείνη την εποχή. Ως αποτέλεσμα, οι γελοιογραφίες του προσέλκυσαν τη διεθνή προσοχή. Το 2017, ο Ανουάρ τιμήθηκε με ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία της αιγυπτιακής δημοσιογραφίας, το Βραβείο Mustafa and Ali Amin, ως ο καλύτερος πολιτικός σκιτσογράφος στην Αίγυπτο.
Το 2019, μετά την κατάργηση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων της Αραβικής Άνοιξης, ο Ανουάρ συνελήφθη και απελάθηκε από την Αίγυπτο. Μετακόμισε στο Λίβανο, αργότερα εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο και σήμερα είναι συνεργάτης της CORRECTIV.