Δεν θα ξανακουστεί, όπως τουλάχιστον ήταν γνωστό έως σήμερα, ήτοι με τους ίδιους στίχους, το «Wind of Change», το εμβληματικό τραγούδι των θρυλικών Scorpions στις συναυλίες του συγκροτήματος. Κι αυτό λόγω των γεγονότων με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο αρχηγός της μπάντας, Κλάους Μάινε, αποκάλυψε πως άλλαξε τους στίχους της μεγάλης επιτυχίας της μπάντας του μιας κι αυτοί «ρομαντικοποιούσαν την Ρωσία».

«Το να τραγουδάς το “Wind of Change” όπως το τραγουδούσαμε πάντα, δεν είναι κάτι που θα μπορούσα να φανταστώ πια», είπε ο Klaus Meine στην Die Zeit. «Δεν είναι σωστό να ρομαντικοποιούμε τη Ρωσία με στίχους όπως: «Ακολουθώ το Μοσκβά / Ως στο πάρκο Γκόρκι… Αφήστε την μπαλαλάικα να τραγουδήσει».

Αντίθετα, είπε, η μπάντα του είχε αποφασίσει να αλλάξει τις λέξεις στο πιο διάσημο τραγούδι της κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιοδείας τους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η οποία άνοιξε στο Λας Βέγκας στις 26 Μαρτίου, ένα μήνα μετά την έναρξη της εισβολής.

Οι αναθεωρημένοι στίχοι, που προβάλλονται σε μια οθόνη πίσω από το συγκρότημα, λένε: «Τώρα ακούστε την καρδιά μου / Λέει Ουκρανία / Περιμένοντας να αλλάξει ο άνεμος».

Παρόλο που το τραγούδι κυκλοφόρησε περισσότερο από ένα χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τον Δεκέμβριο του 1990, έχει άτυπα συνδεθεί ως το soundtrack της εποχής των οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών στην πρώην Σοβιετική Ένωση που προανήγγειλε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Οι Scorpions παρουσίασαν το «Wind of Change» στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στη 10η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1999, και ψηφίστηκε τραγούδι του 20ου αιώνα από τους θεατές του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ZDF το 2005.

Ο Meine, ο οποίος έγραψε τη μουσική και τους στίχους της μπαλάντας του ροκ συγκροτήματος, είπε ότι συνέθεσε τα λόγια στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 1989, μετά την εμφάνιση των Scorpions στο φεστιβάλ Music Peace της Μόσχας στα μέσα Αυγούστου.

Πιο πρόσφατα, το «Wind of Change» ήταν το θέμα μιας σειράς podcast οκτώ επεισοδίων, στην οποία ο ερευνητής δημοσιογράφος Patrick Radden Keefe προσπάθησε να… κυνηγήσει μια φήμη ότι ο ύμνος είχε γραφτεί στην πραγματικότητα από τη CIA, χωρίς να ανακαλυφθούν ουσιαστικά στοιχεία για την εν λόγω θεωρία. Στη συνέντευξή του στην Die Zeit, ο Meine αρνήθηκε ξανά ότι το πιο επιτυχημένο τραγούδι του είχε γραφτεί από αξιωματικούς της υπηφρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ.

Στη συνέντευξή του στην Die Zeit, ο Meine απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η μπάντα του δεν έχει στηρίξει έμπρακτα και δημόσια τα δεινά της Ουκρανίας καταδικάζοντας την επίθεση του Βλάντιμιρ Πούτιν, επισημαίνοντας ότι οι Scorpions είχαν δώσει συναυλίες στο Ντόνετσκ, το Χάρκοβο και την Οδησσό.

«Αλλά ως μουσικός, κρατάς τη σκέψη ότι οι άνθρωποι σε πολύ διαφορετικές χώρες, μερικοί από τους οποίους μπορεί να φαίνονται ο ένας στον άλλον ως εχθροί, αντιδρούν στη μουσική με τον ίδιο τρόπο. Αυτό συνέβη επίσης στην Ουκρανία και τη Ρωσία».