Στο ανανεωμένο θέατρο Πόρτα με την καταξιωμένη του πορεία στον χώρο των παιδικών θεαμάτων, «Το μυστήριο της πολιτείας Χάμελιν» στις 5 Απριλίου θα κλείσει αυλαία και θα μείνει στη μνήμη σαν θρύλος, μύθος ή σαν μια αληθινή ιστορία.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Όπως ακριβώς το 1284 στο Χάμελιν, πόλη της Κάτω Σαξονίας όπου ένας αυλητής με ιδιαίτερης αισθητικής ρούχα ξελόγιασε και γοήτευσε τα παιδιά με την μαγεία της μουσικής του. Εκείνα τον ακολούθησαν ως την κορυφή του λόφου όπου και εξαφανίστηκαν, όπως καταμαρτυρά ένα κουτσό αγόρι που με τις πατερίτσες του δεν κατόρθωσε να φθάσει κοντά τους. Αυτός, μια τυφλή κοπέλα και μια κωφάλαλη ήταν τα μόνα παιδιά που απέμειναν εκεί και διηγήθηκαν σε μια ομάδα περιπλανώμενων θεατρίνων τα συμβάντα. Άραγε αυτοί συνάντησαν τον παράξενο αυλητή που με τον αυλό του ξεκαθάρισε την πόλη, όταν κινδύνευε από χολέρα λόγω των αμέτρητων ποντικών που καθώς τον πήραν στο κατόπι, έπεσαν και πνίγηκαν όλα στον ποταμό Βέζερ. Τι να απέγιναν τα παιδιά, ποια είναι τα κίνητρα του αυλητή;

Η απάντηση είναι ένα μυστήριο που σε κάθε παράσταση έχει άλλο τέλος περιπέτεια ή happy end, ανάλογα με το τι θα επιλέξει η πλειοψηφία των παιδιών. Στην παράσταση της Κυριακής ψηφίστηκε η περιπέτεια. Τα παιδιά χαρούμενα κι’ ευτυχισμένα στέλνουν γράμματα στους γονείς τους από τα μέρη που επισκέπτονται ως Σταυροφόροι της αγάπης, με την βεβαίωση πως κάποια μέρα θα επιστρέψουν κοντά τους.

Οι ηθοποιοί φορώντας στολές του Μεσαίωνα υποδέχονται το κοινό εκτελώντας χρέη ταξιθετών. Εγκάρδια Μενεστρέλοι κι’ ένας τροβαδούρος μοναχός με όμορφες μπαλάντες και ικανές χορεύτριες μας συστήνονται με χιούμορ για την διπλή τους υποκριτική ταυτότητα. Σαν παιδιά και πολίτες του Χάμελιν με θέατρο στο θέατρο, θα λένε τις ιστορίες τους. Σαν θεατρίνοι αναζητούν την αλήθεια κι’ απευθυνόμενοι στα παιδιά της πλατείας τα παρακινούν να τραγουδήσουν «μπείτε όλοι στην γραμμή να πάμε στον τόπο δίχως όχι, δίχως πρέπει, δίχως μη».

Τα περισσότερα παιδιά συμμετείχαν ενθουσιασμένα, ακολουθώντας τον αυλητή που περιδιάβαινε στην πλατεία του θεάτρου. Υπήρχε γενικά ένας ξεσηκωμός, μια διάδραση που δεν την ψιλιαζόσουν. ‘Ολοι δείχνουν να το διασκεδάζουν, ηθοποιοί και παιδιά που κάνουν πλάκες. Κάποιο ρωτά δυνατά τι θα πει «interactive», κάποια άλλα πιο ατακτούληκα ενοχλούν με επαναλήψεις αλλά ο ιππότης δίχως σπαθί, έχει την αμεσότητα να διαχειριστεί φιλικά κάθε απρόοπτο.

Η παράσταση, με το όμορφο σκηνικό των ξύλινων μικρών σπιτιών που αλλάζουν θέση από τους εξαίρετους ηθοποιούς ανάλογα με την εξέλιξη της δραματουργίας, ψυχαγωγεί και παιδαγωγεί, ενώ ταυτόχρονα φέρνει πιο κοντά γονείς και παιδιά. Οι πρώτοι έχοντες την ευθύνη για ουσιαστική επαφή μαζί τους να τα παραχωρούν την απαιτούμενη ελευθερία «δίχως πολλά όχι, πρέπει και μη», ενώ παράλληλα να γίνονται υποδειγματικό παράδειγμα ηθικής. Τα παιδιά από την άλλη με το αλάνθαστο κριτήριο που διαθέτουν μαθαίνουν μέσα στην οικογενειακή αγκαλιά να βρίσκουν διαφυγή στην προσωπική τους παραμυθοχώρα, με την μαγεία και την δύναμη της μουσικής και του θεάτρου.

Η ωφέλιμη προσέγγιση με την φύση, το κίνητρο για την φιλία, αγάπη, η αποδοχή των συνανθρώπων μας και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι κάποια από τα μηνύματα της παράστασης, που με ζωντάνια, όμορφη κίνηση, περισσή ενέργεια, ωραίες μουσικές, ζωντάνια επί σκηνής και όμορφα τραγούδια παρουσίασαν με φωτεινότητα οι ηθοποιοί. Βέβαια το έργο με τα αφηγηματικά του μέρη και τους πολυπρόσωπους ρόλους δύσκολα γίνεται αντιληπτό για παιδάκια μικρότερα της ηλικίας οχτώ χρονών. Παρ’ όλα αυτά η εμπειρία είναι μοναδική και κάτι τους μένει από τους στίχους «στα αινίγματα και τα μυστήρια ο καθένας πρέπει να βρίσκει μόνος του τις απαντήσεις».

Συντελεστές της παράστασης:

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέσγουελ
Kίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου Βοηθός
Σκηνοθέτης: Άννα Μιχελή

Ερμηνεύουν: Άννα Καλαϊτζίδου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Σωκράτης Πατσίκας, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Ana Chifu

Προτεινόμενο για παιδιά 6-96 ετών

Θέατρο Πόρτα

Μεσογείων 59, 115 26 Αθήνα
τηλ. 210 77 11 333
www.porta-theatre.gr

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Σάββατο15.00 Κυριακή 11.00 & 15.00

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά (με διάλειμμα)