Μια κωμωδία με λαμπερές ερμηνείες που αφορά στην ιστορία της Ji-Yoon (Sandra Oh), τη νέα πρόεδρο του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας ενός πανεπιστημίου που φαίνεται πως δεν έχει πλέον αρκετή πέραση στους φοιτητές, είναι η νέα σειρά του Netflix «The Chair/Η Πρόεδρος».

Είναι βέβαιο πως τα ονόματα των David Benioff και D.B. Weiss, που βρίσκονται στην παραγωγή της σειράς (6 επεισόδια, διάρκειας 30 λεπτών) και μετέφεραν τηλεοπτικά το Game of Thrones, θα αποτελούσαν «κράχτη» για αρκετούς ώστε είτε να τη δουν είτε να την αποφύγουν.

Η ιστορία επικεντρώνεται στην πρόεδρο του τμήματος, που είναι η πρώτη γυναίκα και συγκεκριμένα Ασιάτισσα, που αναλαμβάνει αυτόν το ρόλο, επομένως είναι εύκολα αντιληπτά τα βλέμματα αμφισβήτησης που θα συγκεντρωθούν πάνω της από τους ηλικιωμένους καρεκλοκένταυρους καθηγητές.

Το τμήμα πρέπει να βρει τη λύση στη μείωση των εγγραφών νέων φοιτητών σ’ αυτό και η Ji-Yoon θα θελήσει να φέρει ένα φρέσκο «αέρα», με τις δικές της ιδέες που συχνά θα πέφτουν στο κενό. Ο κοσμήτορας της σχολής, τον οποίο υποδύεται ο David Morse, άλλοτε θα τη βοηθήσει και άλλοτε θα αποτελέσει εμπόδια στα νεωτεριστικά της σχέδια.

Μεγαλύτερο εμπόδιο και παράλληλα ευτύχημα για την ίδια είναι η πλατωνική της σχέση με τον δημοφιλή καθηγητή της σχολής, Bill (Jay Duplass), ο οποίος θρηνεί εδώ και ένα χρόνο την απώλεια της συζύγου του. Ο εκκεντρικός του χαρακτήρας θα δημιουργήσει μπόλικα «καυτά» θέματα στη σχολή, τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα πρόεδρος. Ένα άλλο ζήτημα που έχει να λύσει η ανύπαντρη Ji-Yoon είναι η ιδιότροπη υιοθετημένη κόρη της, που πολλές φορές γίνεται σκληρότερη απ’ ότι θα περίμενε κανείς από ένα παιδί.

Ένα από τα φιλόδοξα σχέδια της νέας προέδρου είναι και η αναβάθμιση της-αγαπητής στους φοιτητές-Yaz, ώστε να γίνει η πρώτη έγχρωμη μόνιμη καθηγήτρια της σχολής, την ώρα που οι παλιοί καθηγητές του τμήματος βλέπουν τις αίθουσες άδειες από φοιτητές λόγω του αναχρονιστικού τρόπου μαθήματος τους. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και τον guest ρόλο του David Duchovny, που υποδύεται…τον εαυτό του, έχουμε ένα σατιρικό και κωμικό «μείγμα», που θίγει ένα ενδιαφέρον πλαίσιο θεμάτων.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Η σειρά διηγείται μέσα από ένα «μεστό» σενάριο μερικές από τις δυσκολίες ενός ανθρώπου (και δη γυναίκας) που αναλαμβάνει πρόεδρος σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα και έχει να αντιμετωπίσει ορισμένες φορές απαρχαιωμένες συμπεριφορές. Σε κάποια σημεία ίσως υπάρχουν κάποια κενά και απουσία εξηγήσεων αλλά αυτά εντοπίζονται στο κομμάτι των δευτερευουσών ιστοριών.

Η σκηνοθεσία είναι ιδιαίτερη, καθώς έχει να χωρέσει όλη την ιστορία σε 6 30λεπτα επεισόδια και σίγουρα το καταφέρνει σε ικανοποιητικό βαθμό. Τέλος, οι ερμηνείες είναι «λαμπερές» και σ’ αυτές φυσικά ξεχωρίζει εκείνη της Sandra Oh, που παίζει μία γυναίκα που παλεύει να βρει μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικού αντικειμένου, ανατροφής της κόρης της και έρωτα. Ο Jay Duplass υποδύεται εξαιρετικά τον θλιμμένο και σαρκαστικό χαρακτήρα του ενώ άξιες αναφοράς είναι οι ερμηνείες των ηλικιωμένων καθηγητών, Bob Balaban, Holland Taylor, και φυσικά του κοσμήτορα, David Morse.

Το The Chair είναι μία διαφορετική από το συνηθισμένο επιλογή, που σε κάνει να γελάς και παράλληλα να θυμώνεις βλέποντας πως ο «αέρας» αλλαγής στα πανεπιστήμια (και σε κάθε τομέα της ζωής) θα συναντάει πάντοτε πολλά εμπόδια.