Η πραγματικότητα και η αληθινή ζωή κάποιες φορές μπορεί να υπερβεί ακόμη και την φαντασία. Όπως συνέβη και με αγαπημένους και θρυλικούς χαρακτήρες ταινιών και κινουμένων σχεδίων, οι οποίοι είναι βασισμένοι σε αληθινά πρόσωπα. Μπορεί η δράση τους να μην είναι ακριβώς η ίδια, ωστόσο οι ομοιότητες είναι αρκετές για να πούμε ότι η δημιουργία τους οφείλεται σε αυτούς.

Μαίρη Πόππινς

Η Pamela Lyndon Travers έγραψε το αγαπημένο μυθιστορήμα της Μαίρη Πόππινς, αντλώντας έμπνευση από μια πραγματική νταντά. Τη δική της «θεία Sass», η οποία ωστόσο, δεν ήταν τόσο γλυκιά όσο η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος και μετέπειτα της ταινίας της Ντίσνεϊ. Μάλιστα η ίδια την έχει περιγράψει ως «ένα μπουλντόγκ με τρυφερή καρδιά». Ο χαρακτήρας στη διάσημη ταινία της Ντίσνεϊ, αναφέρει το Reader’s Digest, ήταν πολύ πιο συναισθηματικός και επικαλυμμένος με αστερόσκονη από ό,τι ήθελε η Travers.

Ποπάι

Ο Elzie Segar δημιούργησε τον εμβληματικό ναύτη Ποπάι για μια σειρά κόμικς που έκανε το ντεμπούτο της το 1929. Σύμφωνα με το Reader’s Digest, ο ήρωας είναι βασισμένος στον Frank Fiegel, έναν άνδρα από την πατρίδα του Segar, ο οποίος ήταν διάσημος για την πίπα και το καλυμμένο μάτι του. Ο φίλος του Ποπάϊ, Γουίμπι, καθώς και η Όλιβ βασίζονταν, επίσης, σε γνωστούς συντοπίτες του δημιουργού.

Χιονάτη

Η αληθινή Χιονάτη δεν είχε τον πρίγκιπα της ή το χαρούμενο τέλος που όλοι γνωρίζουμε από το ομώνυμο παραμύθι. Το εμβληματικό παραμύθι λέγεται ότι βασίζεται σε μια ευγενή γυναίκα του 16ου αιώνα, τη Μαργαρίτα φον Γουόλντεκ, που ζούσε στο Bad Wildungen της Βαυαρίας. Εκεί, λοιπόν, υπήρχε ένα ορυχείο όπου εργάζονταν ακόμη και παιδιά. Οι συνθήκες ήταν τόσο σκληρές που τα παιδιά εργάτες παραμορφώθηκαν και ονομάστηκαν «νάνοι»», ενώ η νεαρή Μαργαρίτα στάλθηκε στην Ισπανία, όπου ερωτεύτηκε έναν πρίγκιπα, η οικογένεια του οποίου, όμως, δεν την ενέκρινε. Έτσι, η νεαρή κοπέλα δηλητηριάστηκε.

Τζέιμς Μπόντ

Ο διάσημος πράκτορας 007 δημιουργήθηκε ως μυστικός πράκτορας. Ο συγγραφέας Ian Fleming βάσισε πιθανότατα τον χαρακτήρα και τις περιπέτειες του θρυλικού, πια, βρετανού κατασκόπου του, στον, επίσης, Βρετανό πράκτορα Forest Leo-Thomas, ο οποίος ήταν γνωστός για τις περιπέτειες που αψηφούσαν τον θάνατο, την απαράμιλλη αντοχή και την ηρωική γενναιότητα. Ο γοητευτικός πράκτορας ήταν και αυτός δημοφιλής στις κυρίες. Οι πιο τραγικές σκηνές, μάλιστα, του Daniel Craig στο Casino Royale βασίζονται, σύμφωνα με όσα αναφέρει το reader’s Digest, στη σύλληψη του Leo-Thomas από τη Γκεστάπο.