Με στόχο την έρευνα και τη μελέτη του αρχαίου δράματος, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης οργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα «ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις» και φιλοξενεί το τμήμα θεατρικών σπουδών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, το οποίο θα παρουσιάσει στις 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου την παράσταση Lysistrata-X. Πρόκειται για ένα χορόδραμα με τη χρήση πολυμέσων και βίντεο performance εμπνευσμένο από τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη.
Χρησιμοποιώντας εικόνες, χαρακτήρες και θέματα που δανείζεται από το πρωτότυπο κείμενο του Αριστοφάνη, μια ιδιαίτερη σκηνική και εικαστική απόδοση τοποθετεί το έργο σε ένα μετα-επαναστατικό φουτουριστικό κόσμο, όπου οι γυναίκες κυβερνούν και διαχειρίζονται ολόκληρο το σύστημα νομής της εξουσίας και της δημόσιας διοίκησης. Καθοδηγούνται από μία υπερ-οντότητα, κατά το ήμισυ γυναίκα και κατά το ήμισυ θεά, τη Λυσιστράτη, η οποία ως η εκλεκτή κυβερνήτης επιβάλλει αυταρχικά τις θέσεις της με το απολυταρχικό ύφος ενός ιδεολογικού ή θρησκευτικού δόγματος.
Η παράσταση συνδυάζει τη χορογραφία με βίντεο και φωτογραφίες που προβάλλονται ταυτόχρονα επί σκηνής. Έτσι δημιουργείται ένας ζωντανός κόσμος, στον οποίο η δράση του έργου και οι εικαστικές προβολές αλληλεπιδρούν και δημιουργούν μια πολυεπίπεδη ερμηνευτική γλώσσα.
«Όπως και η ηρωίδα του Αριστοφάνη, η Λυσιστράτη μας επαναστάτησε ενάντια στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, εν ονόματι της ειρήνης. Παρ’ όλα αυτά, η δύναμη που ανακάλυψε η Λυσιστράτη έγινε τελικά αυτοσκοπός. Σε αυτή την ανάγνωση, η Λυσιστράτη δεν είναι ούτε κωμωδία, ούτε πολιτική σάτιρα. Η δική μας ερμηνεία εστιάζει μάλλον στους μηχανισμούς της εξουσίας και στην αλλοτρίωση του ατόμου από κάθε είδους ρατσιστική και κριτική των φύλων ιδεολογία. Η ίδια η Λυσιστράτη έχει εξελιχθεί σε έναν μηχανικό-ψυχολογικό υπέρ-άνθρωπο, ο οποίος εξουσιάζει μέσω ιδεολογίας και τεχνολογικού ελέγχου. Η Λυσιστράτη δεν είναι ποτέ ορατή» είπε η σκηνοθέτις της παράστασης Εμμανουέλα Αμιχάι, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του έργου.
«Μέσα από έργο του, ο Αριστοφάνης θέλει να παρουσιάσει μια γιορτή για τη ζωή, την ειρήνη, την αγάπη, το πάθος, για την ανθρώπινη φύση και ελπίζω μέσα από το θέατρο να επέλθει και η ειρήνη στην πραγματική ζωή» συμπλήρωσε η κ. Αμιχάι.
Η πρόεδρος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, Ζανέτ Μάλκιν, αναφέρθηκε στη βαρύτητα που δίνει το πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ στη διαπολιτισμική συνεργασία μεταξύ πολιτιστικών ιδρυμάτων και τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή υλοποιείται πρόγραμμα με θέμα την ειρήνη μέσω των παραστατικών τεχνών.
Πριν την έναρξη των παραστάσεων και από τις 3 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, οι ακαδημαϊκοί του τμήματος του Πανεπιστημίου θα πραγματοποιήσουν σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων για το αρχαίο δράμα, τα οποία θα παρακολουθήσουν δωρεάν οι ενδιαφερόμενοι που δήλωσαν συμμετοχή.
Το πρόγραμμα «ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η αρχική διάρκεια της πράξης ορίστηκε σε τρία χρόνια (2012-2014) και έλαβε επέκταση για το 2015.