Όσον αφορά στα τεράστια και ισχυρά τέρατα ταινιών, ο Γκοτζίλα αδιαμφισβήτητα είναι ο «βασιλιάς» όλων. Στην πραγματικότητα, το μεγάλο G υπήρξε το αστέρι όχι μιας αλλά δύο ταινιών με τον υπότιτλο «King of the Monsters», που υποδηλώνει ότι ο Γκοτζίλα είναι ακριβώς αυτό. Σε σχεδόν 40 ταινίες που εκτείνονται σε περισσότερο από μισό αιώνα (για να μην αναφέρουμε βιντεοπαιχνίδια, κόμικς, ακόμη και μια σειρά κινουμένων σχεδίων), ο Γκοτζίλα έχει αναμετρηθεί με δεκάδες από τα πιο φοβερά τέρατα στον κόσμο και φαίνεται πάντα να βγαίνει νικητής.

Ο Γκοτζίλα έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ταινία του 1954 με τον ομώνυμο τίτλο, όπου ήταν ένα είδος ζωντανού απολιθώματος, που είχε επηρεαστεί από δοκιμές υποβρύχιας βόμβας υδρογόνου και είχε εξελιχθεί σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε για να αντισταθεί στην ακτινοβολία. Κατά τη διάρκεια πολλών επακόλουθων ταινιών, οι ρίζες του Γκοτζίλα έχουν επαναπροσαρμοστεί και επανεξεταστεί με διάφορους τρόπους, αλλά στην αρχική του εκδοχή θεωρείται συνήθως ως μία μεταφορά για τον φόβο του πυρηνικού αφανισμού, από τους μεγαλύτερους φόβους στην Ιαπωνία του 1954.

Γιατί όμως ο Γκοτζίλα είναι τόσο ισχυρός;

Με την πολυαναμενόμενη ταινία «Γκοτζίλα εναντίον Κινγκ Κονγκ» να έχει κάνει πρεμιέρα λίγες μέρες πριν, ένα meme, σύμφωνα με το ranker.com, κάνει το γύρο των λάτρεων τέτοιου είδους ταινιών όπου ο Γκοτζίλα ουσιαστικά λέει στον Κινγκ Κονγκ: «είμαι μια πυρηνική μονάδα παραγωγής ενέργειας». Κάτι που φαίνεται να αναφέρεται στη δύναμή του. Ενώ το ύψος του Γκοτζίλα έχει αλλάξει σημαντικά με την πάροδο των ετών -είχε ύψος μόλις πάνω από 45 μέτρα όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1954 και το 2019 στην ταινία «Godzilla: King of the Monsters» εμφανίστηκε να υψώνεται σε ύψος σχεδόν 120 μέτρων- η δύναμή του είναι πάντα αρκετά μεγάλη και καταστροφική. Αλλά βαθιά, το γεγονός ότι το Γκοτζίλα είναι ουσιαστικά κάτι σαν ένας κινούμενος πυρηνικός αντιδραστήρας ήταν πάντα το κεντρικό στοιχείο που τον έκανε τόσο επιβλητικό και φυσικά ανίκητο.

Όσο για τις αδυναμίες του; Ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Ενώ έχει βρεθεί ελάχιστες φορές αιχμάλωτος, κυρίως από το πειραματικό όπλο «Oxygen Destroyer» στην ταινία του 1954, οι περισσότερες ήττες του μεγάλου G ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, προσωρινές.