Η ψυχολογία ασχολείται με τη διερεύνηση και τη μελέτη της γνωστικής, συναισθηματικής και ψυχικής ενδελέχειας του ανθρώπου, την νομοτέλεια της συμπεριφοράς, των κινήτρων, των ενδοψυχικών και διαπροσωπικών συγκρούσεων και διαλόγων, των κοινωνικών και πολιτισμικών συμφραζομένων μέσω των οποίων οι παραπάνω διάλογοι καθίστανται δυσλειτουργικοί και θεραπεύονται. Η επιστήμη της ψυχολογίας, και συγκεκριμένα ο κλάδος της ψυχοθεραπείας, αναζητά και προσφέρει τα απαραίτητα ερευνητικά και γνωστικά εργαλεία ανάλυσης και συγκατασκευής της κοινωνικοψυχικής μας πραγματικότητας ώστε η τελευταία να συναντά τις βαθύτερες επιθυμίες και στοχεύσεις του υγιούς ανθρώπινου ψυχισμού. Η κλινική ψυχολογία αξιοποιεί τα ερευνητικά της δεδομένα στην κατανόηση και την θεραπεία των προβλημάτων της ψυχικής υγείας, την επίτευξη της ατομικής και συλλογικής μας ευδαιμονίας, την βελτίωση της εκπαίδευσης, και της ποιότητας επικοινωνίας των μικρών και των ευρύτερων συστημάτων.
Όλοι μας χρησιμοποιούμε την ψυχολογία (συνειδητά ή ασυνείδητα) στην καθημερινή μας ζωή, είτε συνομιλούμε με τους φίλους μας, είτε διαφωνούμε με τον σύντροφό μας, είτε προσπαθούμε να πειθαρχήσουμε στα παιδιά μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι οι ακόμα αδούλευτες επιγνώσεις της ψυχολογίας κρύβονται πίσω από τις περισσότερες αποφάσεις τους.
Είναι αναγκαίο λοιπόν στον καθένα μας να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας του μυαλού & του ψυχοσώματος και τους τρόπους με τους οποίους τα επιτεύγματα και οι γνώσεις της ψυχολογίας σχετίζονται και βοηθούν την αναβάθμιση της προσωπικής του ζωής. Μέσα από την προσωπική του ψυχοθεραπεία –ατομική και ομαδική- είναι δυνατόν κάποιος να κατακτήσει βιωματικά υψηλότερο βαθμό αυτογνωσίας και αυτεπίγνωσης, ώστε να είναι σε θέση να βελτιώνει εκουσίως την αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθηση του, να οικοδομήσει ισχυρές και ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις ενώ ταυτόχρονα να λαμβάνει τις ορθότερες αποφάσεις για την ατομική του ζωή. Ειδικά στην τωρινή περίοδο της πανδημίας όλοι μας αναζητούμε τρόπους για να βελτιώσουμε και να ισορροπήσουμε τη ψυχολογία μας. Διερευνώντας λοιπόν εμπειρικά μέσω της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας – η οποία βασίζεται σε πορίσματα της σύγχρονης επιστημονικής ψυχολογίας- τον εαυτό μας, και την «σκιά» μας, καταφέρνουμε να έρθουμε σε επαφή με το ανεξερεύνητο “εγώ” και τις λιγότερο συνειδητές του πλευρές, πλησιάζοντας ολοένα και πιο κοντά στην πολυπόθητη αυτογνωσία.
Ο Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης είναι ένας καταξιωμένος και πολύπειρος ψυχολόγος στην Αθήνα και μελετώντας συγκεκριμένα τα βιβλία ψυχολογίας του θα έχετε κάνει το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στον θαυμαστό κόσμο της αυτεπίγνωσης μέσω της προσωπικής αναζήτησης και εμβάθυνσης. Ας δούμε όμως ένα προς ένα τα τρία best sellers βιβλία του Δρ. Γρηγόρη Βασιλειάδη και πως αυτά ξεχωριστά μπορούν να σας προσφέρουν το απαραίτητο έναυσμα για την ψυχική σας αναζήτηση:
Εξομολογήσεις ενός Ψυχοθεραπευτή
Ένα βιβλίο που μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί ως εκπαιδευτικό εγχειρίδιο ψυχοθεραπευτικών σχολών, αλλά και ευαισθητοποίησης του ευρέως αναγνωστικού κοινού που νοιάζεται να βρει το νόημα της εσωτερικής του ζωής και την ψυχική του ισορροπίας. Ένα βιβλίο που πραγματεύεται το νόημα της ψυχοθεραπείας, της επιθυμίας για τη ζωή, το νόημα του έρωτα και των σχέσεων, μέσα από αποκαλύψεις πραγματικών και βιωματικών περιστατικών του ίδιου του ψυχοθεραπευτή, από την θέση του ως επαγγελματία βοηθού αλλά και ως θεραπευόμενου. Ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες που έγιναν “κεκλεισμένων των θυρών” και βρίσκουν το φως της δημοσιότητας, ώστε να εκπαιδεύσουν και να διδάξουν μέσα από πραγματικά γεγονότα την σημαντικότητα της αυτογνωσίας στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Οι αναγνώστες που αγαπούν τα βιωματικά βιβλία ψυχολογίας μέσα από την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου θα αποκτήσουν μια πιο διεισδυτική ματιά στον ανθρώπινο ψυχισμό, με καταγεγραμμένες προσωπικές εμπειρίες και αποκαλύψεις, που θα βοηθήσουν την προσωπική τους ανάπτυξη.
Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι: Από τον Φόβο της Σκιάς στο Φως της Επίγνωσης
Το βιβλίο αυτό είναι μια εμπειρική καταγραφή της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, μέσα από τα μάτια του ίδιου του ψυχοθεραπευτή, που αναζητεί και αυτός πρωτίστως τη δική του αυτογνωστική διαδρομή, καταγράφοντας ιστορίες, συμβουλές και ερμηνείες για την αναζήτηση της πιο πυρηνικής ψυχικής μας επιθυμίας και αυθεντικότητας. Οι ειδικοί του χώρου της ψυχικής υγείας θα βρουν στο συγκεκριμένο βιβλίο, ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή των ψυχοθεραπευτικών μεθόδων, ενώ το ευρύ αναγνωστικό κοινό θα αποκτήσει ένα σημαντικό “σύμμαχο” στην προσωπική αναζήτηση της εσωτερικής του αλήθειας και γνώσης. Ένας ατομικός οδηγός αυτογνωσίας, που αναλύει σε βάθος θέματα σχέσεων, της οικογενειακής συνεξάρτησης, κατάθλιψης, φόβου και μοναχικότητας προσπαθώντας να βγάλει στην επιφάνεια όλα εκείνα τα στοιχεία που αναδεικνύουν τον ύψιστο σκοπό της υπαρξιακής απαρτίωσης του ανθρώπου.
Πόσο αντέχεις την αλήθεια; Θεραπευτικές επιγνώσεις για την ψυχή και τις σχέσεις
Το βιβλίο “Πόσο αντέχεις την αλήθεια;” είναι ένα βιβλίο βαθιάς αυτογνωσίας που δεν διστάζει να αντιμετωπίσει την αλήθεια που είναι εγκατεστημένη στον εσωτερικό πυρήνα του ανθρώπου. Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους εκείνους που αναζητούν αδιάκοπα το αιώνιο φως της αλήθειας που ελευθερώνει και αναζωογονεί της ψυχή. Το βιβλίο λειτουργεί ως ένα ανθολόγιο θεραπευτικής καθοδήγησης, που καταρρίπτει όλα τα ψευδή προσωπεία που έχουμε δημιουργήσει γύρω από την προσωπικότητά μας. Ένα ανυποχώρητο βλέμμα στον καθαρό καθρέφτη της ψυχής. Διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο πολλαπλών αναγνώσεων, ο αναζητητής θα καταφέρει να συνδέσει τον ψυχισμό του με την καθαρότητα της εσωτερικής του επιθυμίας, κοιτάζοντας πιο βαθιά από την επιφανειακή διπολικότητα που μας χαρακτηρίζει. Θα καταφέρει, αξιοποιώντας το ως έναυσμα αυτοανάλυσης, να συνδέσει τις αντιθέσεις που υπάρχουν εντός του. Ένα ολοκληρωμένο συγγραφικό έργο, που δεν διστάζει να εκφράσει πηγαίες αλήθειες, διακινδυνεύοντας να τις βάλει την ουσία σε λέξεις.
Ο Γρηγόρης Βασιλειάδης και στα τρία του βιβλία, χρησιμοποιώντας το υπαρξιακό μοντέλο ψυχοθεραπείας, και της οντολογικής μας ενδελέχειας, που δεν αρκείται σε τίποτα λιγότερο από το παν, καταφέρνει να “επισκευάσει” -ανασκευάζοντας- οποιαδήποτε ψυχική ασάφεια, και ενδοψυχική σύγκρουση, σαν ένας ακόμη “καταρτισμένος τεχνικός” των ψυχικών διαταραχών του άγχους, των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, της μοναξιάς και των φοβιών μας.
Η ψυχολογία είναι παντού
Η επιστήμη της ψυχολογίας, συντασσόμενη στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, προσπαθεί συστηματικά να συλλέγει και να κατανοεί τα πολύπλοκα δεδομένα που περιβάλλουν την ψυχική και διαπροσωπική μας ζωή. Όταν παρουσιάζουμε δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά και σκέψη, η επιστήμες της κλινικής ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας μεριμνούν να διαγιγνώσκουν και να θεραπεύουν τις αιτίες της ψυχικής μας ανισσοροπίας αρχικά ενεργοποιώντας κι επαναφέροντας την επιθυμία μας για σύνδεση με τις παραμελημένες και σκιώδεις πλευρές του ασυνείδητου εαυτού μας.
Ακριβώς στην επανασύνδεση των αναγνωστών με αυτές, τις πιο σκιερές και ανεπίγνωστες τους πτυχές στοχεύουν τα τρία παραπάνω αναγνώσματα, που φιλοδοξούν να ενεργοποιήσουν στον καθένα μας την καθαρή προαίρεση για ειλικρινείς και αποκαλυπτικές συναντήσεις με τον πιο επισκιασμένο αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενο υπαρξιακό μας δυναμικό.