Οι αρχαίοι πίστευαν πολύ στης μοίρας τα γραμμένα. Έλεγαν πως όταν γεννιόταν το παιδί, το βράδυ το επισκέπτονταν οι τρεις Μοίρες που καθόριζαν και τα μελλούμενά του. Και κυρίως, η Λάχεσις που μοίραζε τους κλήρους, καθορίζοντας τα μελλούμενα της ζωής του παιδιού. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα έλεγε κανείς πως η Λάχεσις στάθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρη με τον Σάκη Ρουβά, ο οποίος ό, τι πιάνει, γίνεται… χρυσός.
Και η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι και ο «Μίδας» της ελληνικής δισκογραφίας, μιας και με ο, τι έχει καταπιαστεί ο Ρουβάς, είναι πετυχημένο. Με τη λέξη «αποτυχία» να μοιάζει άγνωστη στο δικό του λεξιλόγιο. Ναι, αν έχεις τύχη, διάβαινε. Όμως, η δική του περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως και το απόλυτο «success story», που ήρθε μετά από σκληρή δουλειά, πειθαρχεία και την ανησυχία της εξέλιξης.
Και το story του Σάκη Ρουβά, εκτός από πετυχημένο, έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για το πώς το παιδί από την Κέρκυρα, ο πρώην αθλητής του άλματος επί κοντώ, κατάφερε να γίνει το απόλυτο ποπ είδωλο της ελληνικής δισκογραφίας και σχεδόν 30 χρόνια από το ξεκίνημά του, να έρχεται στο Ηρώδειο στο πλευρό της καταξιωμένης και διεθνούς φήμης σοπράνο, Σόνιας Θεοδωρίδου, σε μία αναπάντεχη συνεργασία.
Και αν κάποιους η παρουσία του στο ιστορικό αρχαίο θέατρο που έχει φιλοξενήσει εμβληματικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού στερεώματος, τους ξενίζει, εκείνοι που όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούν την καριέρα του δεν παραξενεύονται. Άλλωστε, ο Έλληνας τραγουδιστής είναι η καλύτερη απόδειξη πως τα όνειρα και οι στόχοι είναι για να τα κατακτάς. Και πως τίποτε δεν σου χαρίζεται.
Το παιδί από την Κέρκυρα που έγινε το απόλυτο είδωλο
Ο Σάκης Ρουβάς γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1972. Τα παιδικά του χρόνια μόνο εύκολα δεν ήταν και από μικρός ανέλαβε να φροντίζει τα μικρότερα αδέλφια του. Ανήσυχος ο ίδιος, από νωρίς έδειξε την κλίση του στον αθλητισμό αλλά και στα καλλιτεχνικά και δη στη μουσική. Η πειθαρχία ως λέξη τον συνοδεύει πάντα και ενισχύθηκε περισσότερο μέσα από την ενασχόλησή του στο άλμα επί κοντώ, όπου οι διακρίσεις διαδέχονταν η μία την άλλη.
Παράλληλα, έκανε μόνος του μαθήματα κιθάρας έχοντας ως πρότυπο τον Έλβις Πρίσλεϊ. Το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί, ειδικά όταν γράφτηκε στη Φιλαρμονική της Κέρκυρας, από τις καλύτερες της χώρας. Στα 18 του χρόνια αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του στο τραγούδι. Φεύγει από την Κέρκυρα και πηγαίνει στην Πάτρα, όπου εμφανίζεται σε τοπικά κλαμπ.
Το 1991 σε ηλικία 19 ετών εμφανίζεται στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Πάρ’ τα» σε μουσική του Νίκου Τερζή και στίχους του Γιώργου Παυριανού. Αν και δεν κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση, το τραγούδι βραβεύεται ως το καλύτερο του Φεστιβάλ. Και κάπου εκεί ξεκινάει η πορεία του στην ελληνική δισκογραφία που θα συνοδευτεί με επιτυχίες.
Το δισκογραφικό του ντεμπούτο γίνεται το 1992 με τα τραγούδια «Εγώ σ’ αγαπώ» και «Για φαντάσου» που γίνονται επιτυχίες. Το όμορφο νεαρό αγόρι με την εκρηκτική σκηνική παρουσία σύντομα γίνεται ο αγαπημένος των κοριτσιών. Και οι «Ρουβίτσες» μόλις γεννήθηκαν.
Ενδεικτικό της αειθαλούς επιτυχίας και αξίας του τραγουδιστή, είναι πως υπάρχουν «Ρουβίτσες» τριών γενεών και όπως φαίνεται, θα συνεχίζουν να «γεννιούνται» καινούργιες.
Τα επόμενα χρόνια συνοδεύονται από επιτυχίες, διακρίσεις, βραβεία. Κάθε δημόσια εμφάνισή του δημιουργεί παροξυσμό και το ελληνικό πεντάγραμμο μπορεί να καμώνεται πως έχει το δικό του απόλυτο ποπ είδωλο, τον απόλυτο Έλληνα σταρ. Εννοείται πως ειδικά στο ξεκίνημά του υπάρχουν και πολλοί επικριτές, που στέκονταν κυρίως, στους στίχους των τραγουδιών του, όπως το «Μακαρόνια με κιμά».
Ο Σάκης ποτέ δεν απάντησε στα όσα έλεγαν κι έγραφαν για εκείνον. Ίσως, όμως, μέσα του να ήξερε πως θα έρθει η ημέρα της δικαίωσης και πως αν μη τι άλλο, ακόμη και εκείνοι θα αναγνωρίσουν την προσήλωσή και τη σοβαρότητα που αντιμετώπιζε τη δουλειά του.
Η κατάκτηση της Ευρώπης
Το 2004 βρίσκεται στην κορυφή και παίρνει μέρος στην Eurovision που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, με το τραγούδι «Shake it». Η Ευρώπη λικνίζεται στους ρυθμούς του ξεσηκωτικού τραγουδιού, μένει να χαζεύει τον Έλληνα σταρ και υποκλίνεται στο ταλέντο του. Ωστόσο, στον διαγωνισμό κατέκτησε την 3η θέση.
Λίγους μήνες μετά παίρνει μέρος στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων και εντυπωσιάζει με το show του. Άλλωστε, πάντα τα shows του Ρουβά ήταν εντυπωσιακά και αποτέλεσμα της σκληρής του δουλειάς.
Κάπου εκεί, ολοκληρώνεται η πολύχρονη συνεργασία του με τον μάνατζερ του Ηλία Ψινάκη. Και ο τραγουδιστής μπαίνει σε μία νέα επαγγελματική φάση, πιο ώριμη θα έλεγε κανείς. Αν και δεν κάνει αυτό που λέμε «ολική στροφή», είναι εμφανές ότι θέλει να εγκαινιάσει μία νέα περίοδο.
Το 2006 παρουσιάζει την Eurovision στην Αθήνα με την Μαρία Μενούνος, ενώ το 2009 επιστρέφει στον διαγωνισμό που διεξάγεται στην Μόσχα με το τραγούδι «This Is Our Night», κατακτώντας την 7η θέση.
Η υποκριτική καριέρα
Στον Σάκη Ρουβά αρέσει να δοκιμάζεται επαγγελματικά και σε πράγματα άγνωστα για εκείνον. Ήταν το 1996, όταν δοκιμάστηκε στο voice acting, δανείζοντας τη φωνή του στον Κουασιμόδο στην ελληνική μεταγλώττιση της «Παναγίας των Παρισίων» της Disney, αποσπώντας θετικές κριτικές. Το 2006 δανείζει τη φωνή του στον τον Κεραυνό Μακουίν στην ελληνική μεταγλώττιση της ταινίας «Cars», για να το επαναλάβει το 2013.
Το 2007 πρωταγωνιστεί στην πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, υποδυόμενος τον Στέφανο στο Alter Ego. Και το 2013 κάνει το μεγάλο βήμα όπου συμμετέχει στην θεατρική παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη (σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη), ενσαρκώνοντας τον θεό Διόνυσο 2013. Λαμβάνει αμφιλεγόμενες κριτικές, όμως για εκείνον έρχεται η μεγαλύτερη διάκριση, όταν για το ρόλο παίρνει το βραβείο αρχαίου δράματος «Κάρολος Κουν».
Οι αντιδράσεις δεν έλειψαν και η βράβευσή του ήταν επεισοδιακή, μιας και αρκετοί θεωρούσαν πως δεν έπρεπε να πάρει το βραβείο. Μάλιστα, όταν στην αίθουσα που έγινε η τελετή κάποιος από το κοινό φώναξε: «Με τι προσόντα το παίρνεις;», ήρθε η αποστομωτική απάντηση από τον ίδιο τον Ρουβά: «Με την ψυχή μου».
Και πόση αλήθεια έκρυβαν τα λόγια του… Γιατί αν μη τι άλλο, ακόμη και αν δεν σου αρέσει ως καλλιτέχνης, δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις πως σε ο, τι κάνει, βάζει πρώτα την ψυχή του και μετά το ταλέντο του.
Όταν τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη
Και την ψυχή του έβαλε στη συναυλία που διοργάνωσε ο δήμος Νέας Σμύρνης, το 2015 για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη. Με την ψυχή του ανέβηκε στη σκηνή και ερμήνευσε το «Άξιον Εστί», κόντρα στους επικριτές και σε όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι δεν είχε αυτό το δικαίωμα ο Ρουβάς.
Στη συναυλία ήταν 15.000 άτομα που τον χειροκρότησαν θερμά, ενώ κανείς δεν θα ξεχάσει την επιστολή του ίδιου του Μίκη, ο οποίος υπερασπίστηκε τον τραγουδιστή. «Τι να σκεφτώ, βλέποντας όλους αυτούς τους ανέκαθεν απόντες να ξυπνούν μόνο στην περίπτωση Ρουβά και να ξεσπαθώνουν λαύροι, απαιτώντας από μένα να απαγορεύσω τη συμμετοχή του; Από όλα αυτά προκύπτει ότι η έννοια της υποκουλτούρας για μένα είναι διαφορετική απ’ ό,τι είναι για κείνους», είχε γράψει μεταξύ άλλων στη δημόσια επιστολή.
Στο σήμερα, ο Σάκης Ρουβάς ετοιμάζεται να εμφανιστεί στο Ηρώδειο στο πλευρό της διεθνούς φήμης σοπράνο, Σόνιας Θεοδωρίδου, σε μία αναπάντεχη συνεργασία. Η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά, δεν υπάρχουν αντιδράσεις ή επικριτικά σχόλια.
Ίσως γιατί σχεδόν 30 χρόνια μετά και οι πιο δύσπιστοι έχουν πειστεί πως ο Ρουβάς πέρα από ποπ είδωλο, είναι κι ένας εργάτης της Τέχνης. Ένας καλλιτέχνης που δουλεύει σαν τον πρώτο καιρό, που δε σταματά να εξελίσσεται και να θέτει στόχους προς κατάκτηση.
Η παράσταση
Η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και ο κορυφαίος Έλληνας ποπ σταρ Σάκης Ρουβάς, στην πιο δημιουργική και ώριμη στιγμή του, θα ενώσουν τις υπέροχες φωνές τους για πρώτη φορά μαζί στο Ηρώδειο, πλαισιωμένοι από την Oρχήστρα Mobile, υπό την καθοδήγηση του Μαέστρου Θεόδωρου Ορφανίδη.
Οι δύο κορυφαίοι και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, με την τόσο διαφορετική και ξεχωριστή μουσική ταυτότητα, ενώνουν την ευαισθησία και την αγάπη τους για το τραγούδι, με το ανεπανάληπτο ταλέντο τους, και μας παρασύρουν σε ένα διαφορετικό μουσικό ταξίδι, ερμηνεύοντας μεγάλες επιτυχίες του Διεθνούς και Ελληνικού Ρεπερτορίου.
Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 – Ηρώδειο – Ώρα 21:00