Το Χόλιγουντ μας έχει συνηθίσει στη δημιουργία ταινιών που βασίζονται σε βιβλία, σε αληθινές ιστορίες ή παλιές τηλεοπτικές σειρές.
Ωστόσο, ανάμεσα στις δεκάδες ταινίες που γυρίζονται κάθε χρόνο στα λαμπερά στούντιο της «Μέκκας του κινηματογράφου» κάποιες φορές περιλαμβάνονται και μερικές, οι οποίες έχουν βασιστεί σε γνωστά ποιήματα και έχουν προσαρμοστεί ανάλογα για τις ανάγκες της μεγάλης οθόνης.
Δείτε παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα ταινιών που έχουν βασιστεί σε ποιήματα, όπως τις συγκέντρωσε ο Rudie Obias για το mentalfloss.com:
1. Ω Αδελφέ, που είσαι; (O Brother, Where Art Thou?)
Υπόθεση: Στη δεκαετία του ’30, ο Έβερετ Οδυσσέας αποδρά με δύο συγκρατούμενούς του από φυλακή του Μισισιπή. Κυνηγημένοι από τις Αρχές, συναντούν σύγχρονες Σειρήνες, Κύκλωπες, Μνηστήρες και Πηνελόπες, ενώ ένα παράδοξο της τύχης τους καθιστά θρυλικούς σταρ ενός συγκροτήματος κάντρι μουσικής.
Η απολαυστική κωμωδία των αδερφών Coen με πρωταγωνιστή τον George Clooney στο ρόλο του Έβερετ Οδυσσέα, βασίζεται μεν στην Οδύσσεια του Ομήρου, παρότι –όπως αναφέρει ο αρθρογράφος- το διάσημο σκηνοθετικό δίδυμο δεν είχε διαβάσει το αρχαίο έπος και ο μόνος που γνώριζε το περιεχόμενό του ήταν ο ηθοποιός Tim Blake Nelson, ο οποίος έχει κλασική παιδεία από το πανεπιστήμιο Brown.
2. Τροία (Troy)
Υπόθεση: Με πρόσχημα την αρπαγή της Ωραίας Ελένης, ο Αγαμέμνων ξεσηκώνει τους Έλληνες σε εκστρατεία κατά των Τρώων. Παρά τη νικηφόρα απόβαση χάρη στους Μυρμιδόνες του Αχιλλέα, η άρνηση του τελευταίου να πολεμήσει εξαιτίας της αντιπαλότητάς του με τον Αγαμέμνονα θέτει τους Έλληνες σε μειονεκτική θέση έναντι των καλά οχυρωμένων Τρώων.
Ο σκηνοθέτης Wolfgang Petersen και ο σεναριογράφος David Benioff βασίστηκαν στην Ιλιάδα του Ομήρου για τη δημιουργία αυτής της περιπετειώδους κινηματογραφικής μεταφοράς της Τροίας.
Με τον Brad Pitt στο ρόλο του Αχιλλέα και τον Eric Bana ως Έκτορα, η «Τροία» γνώρισε μεν μεγάλη επιτυχία όταν κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2004, ωστόσο δέχτηκε και πολλές κριτικές, με πολλούς να αναφέρουν ότι δεν έμεινε πιστή στο έπος του Ομήρου.
3. Ο δράκος της συμφοράς (Jabberwocky)
Υπόθεση: Ένας χωριάτης φτάνει στο Λονδίνο για να κάνει την τύχη του και χωρίς να το καταλάβει βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν τρομερό δράκοντα.
Το σόλο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Terry Gilliam με την ταινία «Ο δράκος της συμφοράς» εμπνεύστηκε από το ποίημα με τίτλο «Jabberwocky» του άγγλου συγγραφέα Lewis Carroll. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της παράδοξης λογοτεχνίας. Αρχικά είχε δημοσιευτεί τμήμα του παιδικού βιβλίου Through the Looking-Glass, and What Alice Found There (1871). Περιλαμβάνει πληθώρα λέξεων που επινόησε ο Carroll, ορισμένες από τις οποίες πέρασαν τελικά στην αγγλική γλώσσα και συμπεριλαμβάνονται σε σύγχρονα λεξικά, αναφέρει η Wikipedia. Σύμφωνα με την ετυμολογία του Carroll, ο τίτλος του ποιήματος, που συχνά χρησιμοποιείται στα αγγλικά ως συνώνυμο του παράδοξου, προέρχεται από τις λέξεις jabber και wocer (ή wocor) και υποδηλώνει το «αποτέλεσμα μιας θερμής συζήτησης», προσθέτει η ίδια πηγή.
4. Braveheart
Υπόθεση: Ο αγώνας του σκωτσέζου εθνικιστή Γουίλιαμ Γουάλας κατά του αγγλικού θρόνου, στα τέλη του 14ου αιώνα.
Η διάσημη ταινία «Braveheart» του Mel Gibson βασίστηκε στο επικό σκοτσέζικο ποίημα του 15ου αιώνα «The Actes and Deidis of the Illustre and Vallyeant Campioun Schir William Wallace», ή «The Wallace». Παρότι η ταινία δέχτηκε κριτικές για ιστορικές ανακρίβειες, απέσπασε πέντε βραβεία Όσκαρ το 1996.
5. Bright Star
Υπόθεση: Η σύντομη ερωτική ιστορία του 23χρονου ποιητή Τζον Κιτς και της 18χρονης γειτόνισσάς του Φάνι Μπρόνι στη Βρετανία των αρχών του 19ου αιώνα.
Η βραβευθείσα με Όσκαρ σεναριογράφος και σκηνοθέτης Jane Campion βασίστηκε στο ποίημα «Bright star, would I were steadfast as thou art» για την ταινία της «Bright Star» το 2009. Η ταινία παρακολουθεί τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του ποιητή John Keats (Ben Whishaw) και την ταραχώδη του σχέση με την Fanny Brawne (Abbie Cornish). Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 62ο Φεστιβάλ των Καννών με μερικούς κριτικούς να κάνουν λόγο για την καλύτερη ταινία της σκηνοθέτιδας, μετά το «The Piano» το 1993.
6. Μουλάν (Mulan)
Υπόθεση: Στην αρχαία Κίνα, η ανυπότακτη στο χαρακτήρα Μουλάν μεταμφιέζεται σε άνδρα και παίρνει μέρος στις μάχες κατά των Ούνων εισβολέων.
Το 1998 η Walt Disney Company έκανε την 36η της μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Μουλάν», η οποία βασιζόταν στο αρχαίο κινεζικό ποίημα «Ballad of Mulan». Η ταινία και το ποίημα εξιστορούν την ιστορία της Hua Mulan, μιας νεαρής γυναίκας, η οποία παίρνει τη θέση του ηλικιωμένου πατέρα της στο στρατό κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Northern Wei.
7. Beowulf
Υπόθεση: Στη μεσαιωνική Δανία, ο Γκρέντελ, ένας πανίσχυρος γίγαντας, σπέρνει τον τρόμο στο βασίλειο του άρχοντα Ρόθγκαρ. Ο γενναίος πολεμιστής Μπέογουλφ έρχεται για να τον αντιμετωπίσει, χωρίς όμως να γνωρίζει το μυστικό που κρύβει αυτός και η εκδικητική μητέρα του.
Η ταινία «Beowulf» είναι η δεύτερη της 3D τριλογίας του σκηνοθέτη Robert Zemeckis και βασίστηκε σε ένα αρχαίο αγγλικό ποίημα με τον ίδιο τίτλο. Με τη βοήθεια των σεναριογράφων Neil Gaiman και Roger Avery, ο Zemeckis κατάφερε να προσαρμόσει το ποίημα σε μια τρισδιάστατη περιπέτεια δράσης.
8. Στιγμιότυπα (Short Cuts)
Υπόθεση: Η παράλληλη και ενίοτε διασταυρούμενη πορεία 22 χαρακτήρων στη διάρκεια ενός σαββατοκύριακου στο σημερινό Λος Άντζελες.
Η βραβευθείσα από την Ακαδημία Κινηματογράφου ταινία «Στιγμιότυπα» του Robert Altman βασίστηκε στο έργο του συγγραφέα Raymond Carver και εμπνεύστηκε από εννιά μικρές ιστορίες και ένα ποίημα με τίτλο «Lemonade». Ο σκηνοθέτης συνέδεσε τις εννιά αυτές ιστορίες σε μια ταινία, διανθίζοντάς την έξυπνα με στοιχεία του ποιήματος.
9. Ζωή με άλλο χρώμα (For Colored Girls)
Υπόθεση: Εννιά διαφορετικές γυναίκες που οι ζωές τους μπλέκονται σε μία αλληλουχία από δυνατούς έρωτες, συναισθηματικές εκρήξεις και παθιασμένα εγκλήματα. Εννιά χρωματιστές ζωές που διασταυρώνονται για να μπουν σε κοινή τροχιά, αποζητώντας κατανόηση και συμπαράσταση και που αντιστέκονται δυναμικά απέναντι σε έναν προκλητικά άχρωμο κόσμο. Στο τέλος, η καθεμία θα καταφέρει να βρει τη δική της αλήθεια και όλες μαζί θα καταλάβουν την μοναδικότητα και τη διαφορετικότητά τους.
Το 2010 ο Tyler Perry προσάρμοσε το πειραματικό χορο-ποίημα του Ntozake Shange «For Colored Girls Who Have Considered Suicide When the Rainbow Is Enuf» στη μεγάλη οθόνη.
10. Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης (The Nightmare Before Christmas)
Υπόθεση: Ο Jack Skellington είναι ο βασιλιάς του Halloween. Αυτός και οι υπόλοιποι κάτοικοι, όλο το χρόνο προετοιμάζονται για την ετήσια γιορτή του Halloween. Η δουλειά του επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και κοντεύει να γίνει ρουτίνα, γι’ αυτό ο Jack νιώθει μια έντονη ανάγκη για ανανέωση. Όταν θα βρεθεί ξαφνικά στο χωριό του Άη Βασίλη, θα έρθει για πρώτη φορά με το κλίμα των Χριστουγέννων το οποίο θα προσπαθήσει να μεταφέρει στη γιορτή του Halloween. Οι συμπολίτες του όμως δεν θα ενθουσιαστούν με αυτή την ιδέα.
Ενώ εργαζόταν ως animator στη Walt Disney Company στις αρχές του 1980, ο Tim Burton έγραψε ένα ποίημα με τίτλο «The Nightmare Before Christmas». Ο ίδιος εμπνεύστηκε από τις τηλεοπτικές εκδοχές κινούμενων εικόνων «Rudolph The Red-Nosed Reindeer» και «Dr. Seuss’ How the Grinch Stole Christmas!», καθώς επίσης και από το ποίημα «A Visit from St. Nicholas».