Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να δεις άμεσα στο Netflix είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ αληθινών εγκλημάτων.

Πραγματικές και πολύκροτες δίκες της Αμερικής δηλαδή όπου τα μέσα ενημέρωσης έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην έκβαση των υποθέσεων.

Ως «Δικαιοσύνη και ΜΜΕ» κυκλοφόρησε το Netflix στα ελληνικά το φοβερό «Trial By Media», που ήρθε στις 11 Μαΐου για να ρίξει φως στον τρόπο που η κάλυψη μιας δικαστικής περιπέτειας μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην εκδίκασή της.

Έξι από τις πλέον πολύκροτες δίκες των ΗΠΑ των τελευταίων χρόνων περνάνε από την οθόνη, δίκες που τα Μέσα επηρέασαν την κοινή γνώμη.

Όπως στην περίπτωση του Αμανττού Ντιάλο, του άοπλου νεαρού αφρικανού μετανάστη που πυροβόλησαν 41 φορές τέσσερις λευκοί αστυνομικοί.

Η σειρά ντοκιμαντέρ κάνει μια απλή μεν, αλλά σημαντική ερώτηση: πώς δικάζει η κοινή γνώμη; Και μπορεί αυτή η «δίκη» του κόσμου και των μέσων ενημέρωσης να επηρεάσει την άλλη δίκη, την πραγματική;

Το μήνυμα της true crime σειράς είναι εκεί για όποιον θέλει να ακούσει, παρά το γεγονός ότι δεν σκοπεύει να διαλευκάνει τη θεματική της. Λέει απλώς πως για μια δίκαιη δίκη πρέπει να διαχωρίζουμε τη δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος από την πραγματική δικαστική διερεύνησή του.

Αλλιώς καταλήγεις με τέτοια πράγματα…