Τι ξεχωρίζει την Ελληνίδα μάνα από τις υπόλοιπες μανάδες του κόσμου; Γιατί ένα μόνο γράμμα χωρίζει το «mother» (μητέρα) με το «smother» (πνίγω); Πόσο ίδιοι είμαστε με τις μανάδες μας;  Τι σχέση έχουν μία Ψυχολόγος και μία Μαρκετίερ με την Ελληνίδα μάνα; Και πώς όλα αυτά μπορούν να γίνουν παράσταση;

Η απάντηση βρίσκεται στο «sMOTHERed», την πρώτη παράσταση για την αθάνατη και ανυπέρβλητη Ελληνίδα μάνα, που παρουσιάζει η ομάδα Ατελείς κάθε Παρασκευή στο θέατρο ΜΠΙΠ. «Είναι μία παράσταση που γεννήθηκε από την ανάγκη μας να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα» εξηγεί η Κύνθια Βουκουβαλίδου, που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης πρωταγωνιστώντας παράλληλα μαζί με τη Μαίρη Λογοθέτη.

«Ήρθε μια μέρα η Κύνθια και μου είπε ”Λοιπόν, θα κάνουμε μια παράσταση για τις μανάδες μας”. Και να ‘μαστε. Το είχε πολύ έτοιμο» λέει η Μαίρη και προσθέτει: «Η Ελληνίδα μάνα θεωρώ πως είναι ένα πλάσμα που έχει περάσει πια στη σφαίρα του μύθου. Δεν εννοώ ότι δεν υπάρχει per se, απλά ο ντόρος και η φήμη της προηγούνται και την ξεπερνούν νομίζω…»

«Ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μανάδες. Τιμή της και καμάρι της! Είναι γεννημένη πρωταγωνίστρια!» συμπληρώνει γελώντας η Κύνθια.

«Η μικρή εμπειρία μου στο εξωτερικό, στη βόρεια Ευρώπη – έχει σημασία ο γεωγραφικός προσδιορισμός –  μ’ έχει διδάξει ότι, παρά τις κοινές αγωνίες κι ανησυχίες που μπορούμε να εντοπίσουμε στις περισσότερες μαμάδες του δυτικού τουλάχιστον πολιτισμού, σε ζητήματα διαχείρισης κι επικοινωνίας, εδώ είμαστε άλλος πλανήτης. Άλλο είδος» επισημαίνει η Μαίρη. «Και όταν λέω εδώ, εννοώ στο Νότο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Υπάρχει μία ιδιαίτερη ένταση στη σχέση μαμάδων-παιδιών εδώ, ένα πάθος σχεδόν ερωτικό. Δυνατές φωνές, δυνατά γέλια, δυνατές αγκαλιές, δυνατοί καυγάδες, δυνατά σκαμπίλια, ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί/δεσμά, πολύ φαΐ, μέχρι σκασμού, ζακέτες, αμέτρητες ζακέτες, πολλές αγωνίες… Θα έλεγα λοιπόν ότι η Ελληνίδα μάνα έχει πολλά κοινά στοιχεία με την Ιταλίδα, την Ισπανίδα, την Ισραηλινή, την Αρμένισσα… Δε μας  νοιάζει όμως, η Ελληνίδα μάνα είναι Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης. Μπορεί να παράγεται κι αλλού αλλά σαν τις δικές μας πουθενά!»

Τι είναι ακριβώς το «sMOTHERed»; Πώς δομείται σαν παράσταση; «Υπάρχουν δύο κεντρικές ηρωίδες στο έργο. Μία ψυχολόγος, η οποία παρουσιάζει την επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της με θέμα την Ελληνίδα μάνα και έρχεται αντιμέτωπη με τη μητέρα της και την ίδια της την έρευνα. Και μια Μαρκετίερ που χτίζει το ιδανικό προφίλ της Μάνας και μας προτείνει μία σειρά από προϊόντα που εγγυώνται σε κάθε υποψήφια μάνα την τελειότητα» εξηγεί η Κύνθια.

«Είναι δυο ρόλοι με αρκετά κοινά αλλά και με θεμελιώδεις διαφορές» παρεμβαίνει η Μαίρη. «Και οι δύο θέλουν να πείσουν, να πουλήσουν γνώση και μούρη, να νουθετήσουν/επικρατήσουν κι εν τέλει, όπως συμβαίνει συνήθως, να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους. Ωστόσο, η Ψυχολόγος στοχεύει στην ανάλυση/κατανόηση των μαμάδων με απώτερο σκοπό αφενός τη  θεραπεία του δικού της τραύματος, αφετέρου την απενοχοποίηση της άρνησης της μητρότητας. Προσπαθεί να καταδείξει τη σημασία του μητρικού ρόλου χρησιμοποιώντας μια ξύλινη επιστημονική γλώσσα και συνάμα δείχνει να κατανοεί με συμπάθεια τις δυσκολίες και τις σχεδόν απάνθρωπες απαιτήσεις του. Η μαρκετίερ απ’ την άλλη είναι ο πυρήνας της παθολογίας της Ελληνίδας μάνας -και όχι μόνο. Ενσαρκώνει όλη την προπαγάνδα που έχουν υποστεί οι άνθρωποι αιώνες τώρα για το πώς οφείλει να είναι η τέλεια μάνα αλλά και για το πως κάθε γυναίκα οφείλει να γίνει μάνα. Μια δυστοπική φιγούρα που ξεπηδά μέσα απ’ την πιο σύγχρονη αισθητική/ποπ κουλτούρα και κουβαλάει σε παρόν και μέλλον επιταγές και ψυχαναγκασμούς από εποχές πολύ σκοτεινές για τις γυναίκες. Αλλά όχι ξεχασμένες».

Η παράσταση έχει πολύ χιούμορ, παίζει με τα κλισέ που συνοδεύουν την Ελληνίδα μάνα και ξεκινάει με τη Μαίρη να προσφέρει… μαμαδίστικα κουλουράκια στους θεατές. Από πίσω όμως κρύβει πολλή δουλειά και πολλή έρευνα. «Ξεκινήσαμε απ’ την ιδέα, ήρθαμε σε επαφή με την δίκη μας σχέση με το θέμα και μετά πέσαμε με τα μούτρα στην έρευνα. Γίναμε μέλη σε όλα τα γκρουπ για νέες μαμάδες.  Τρία χρόνια ακόμα μου έρχονται διαφημίσεις για νεογέννητα και λεχώνες!» αποκαλύπτει η Κύνθια.

«Ασκήσεις, κουβέντες, brainstorming, αυτοσχεδιασμοί, ξανά ασκήσεις, προφορικές, γραπτές, σωματικές… Μ’ ένα μαγικό τρόπο και μέσα απ’ το χάος, το γέλιο, την πίκρα και τη δυσκολία των αυτοσχεδιασμών  – πόσο μάλλον όταν έχουν να κάνουν με τη μαμά σου – βγήκε μια παράσταση και 15 αναπάντεχα sold out!» θυμάται η Μαίρη.

Το «sMOTHEed» περιμένει το κοινό για δεύτερη χρονιά – με ή χωρίς τη μαμά του(καλύτερα χωρίς!) – κάθε Παρασκευή στις 21:30 στο θέατρο ΜΠΙΠ.

Και μην ξεχάσετε… Ζακετούλα να πάρετε!

Info

Η παράσταση ανεβαίνει από τις 15 Φεβρουαρίου και κάθε Παρασκευή στις 21:30 στο θέατρο ΜΠΙΠ.

Παραστάσεις: Παρασκευή στις 21:30 (μέχρι τις 19 Απριλίου)

Διάρκεια: 70’

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 8ευρώ (μειωμένο – φοιτητικό), 5 ευρώ (άνεργοι, ΑΜΕΑ, ατέλειες)

Θέατρο ΜΠΙΠ

Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων, Κυψέλη 11361

Τηλέφωνο: 213 03 44 074

Email: [email protected]

Συντελεστές

Κείμενα-ιδέα: Ομάδα Ατελείς

Σκηνοθεσία – επιμέλεια κειμένου: Κύνθια Βουκουβαλίδου

Επιστημονική σύμβουλος: Μαίρη Λογοθέτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Τσελεπή

Επιμέλεια κίνησης: Κέλλυ Καρμοίρη

Σκηνικά: Ξένια Παπατριανταφύλλου

Κοστούμια – Αφίσα: Μιμίκα Καπούλα

Σχεδιασμός φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης

Σκίτσα: Τάσος Κυριακίδης

Παίζουν: Κύνθια Βουκουβαλίδου, Μαίρη Λογοθέτη

Ευχαριστίες στους Μάιρα Στεργίου, Άκη Αμπράζη, Φίλιππο Πατερακη, Γιάννη Λογοθέτη, Μιμίκα Καπούλα, Δεσποινα Κοντογιαννη, Στιβ Μαργαρίτη & Χριστίνα Χριστοφή για την πολύτιμη βοήθεια τους και τη στήριξη.