Ο Μάνος Πυροβολάκης γεννήθηκε στην Αθήνα από κρητικούς γονείς και σε μικρή ηλικία – μόλις 13 χρόνων – απέκτησε την πρώτη του επαφή με την κρητική λύρα με δάσκαλο τον Γεώργιο Βυζιριανάκη. Σε ηλικία 18 ετών παράλληλα με την ενασχόλησή του με τη λύρα, αρχίζει και τις σπουδές του στο Ε.Μ.Π. (Τμήμα Ναυπηγών Μηχ/γων Μηχ/κων) και κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις συμμετέχοντας στα παραδοσιακά μουσικά προγράμματα της σημερινής ΝΕΤ.

Στα αμέσως επόμενα χρόνια συμμετέχει στο κουαρτέτο λύρας του Μάνου Μουντάκη , λαμβάνει μέρος κατόπιν επιλογής στο Β’ Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής και Τραγουδιού στο Θέατρο Παλλάς, ενώ το Νοέμβριο του 1994 εκπροσωπεί την Κρητική παράδοση στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Φολκλορικής Μουσικής (CIOFF) στην Ιαπωνία. Τον Σεπτέμβριο του 1994 αναλαμβάνει τη μουσική επιμέλεια της παράστασης «Μάχη της Κρήτης» που καλύπτεται από την ΕΤ2 και εντάσσεται στα επιμορφωτικά προγράμματα της ΕΡΤ. Το1995 και το 1996 προσκαλείται από την Ένωση Κρητών «Κνωσός» του Τορόντο για μια σειρά συναυλιών με αντικείμενο τη «Μάχη της Κρήτης». Το καλοκαίρι του 1997 συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου για το κρητικό μέρος της τελετής έναρξης του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύγχρονης αρμονίας με τον Μιχάλη Ροζάκη , κλασικής με τον Σπύρο Κλάψη κ σύγχρονου τραγουδιού με την Τούλα Κατσαφάνα στο Εθνικό Ωδείο απ’ όπου παίρνει το πτυχίο του, καθώς και jazz αρμονίας στο Ωδείο Φίλιππου Νάκα. Τον Σεπτέμβριο του 1998 κυκλοφορεί μαζί με τα Κινούμενα Σχέδια το πρώτο τους ομότιτλο album από την ΛΥΡΑ, με το οποίο αμέσως έδωσαν το ιδιαίτερο στίγμα τους, αφού χρησιμοποιούσαν πολλά είδη μουσικής ακροβατώντας μεταξύ της pop, rock αλλά και παραδοσιακού ήχου. Από το πρώτο τους κιόλας album ταίριαξαν την ηλεκτρική κιθάρα με την κρητική λύρα ή τα πλήκτρα με τη βιολόλυρα, ένα σπάνιο όργανο που έχει το σκάφος του βιολιού αλλά παίζεται με το νύχι σαν την κρητική λύρα. Τα τραγούδια του album γίνονται αμέσως επιτυχίες («Μίλα μου», «Στης εκκλησιάς την πόρτα», «Ο Παράξενος», «Παλιοχαρακτήρας»). Στο πρώτο τους album συμμετείχε ο Φίλιππος Πλιάτσικας των Πυξ Λαξ σαν συνθέτης και τραγουδιστής με το τραγούδι «Είμαι παράξενος», το οποίο δεν άργησε να γίνει επιτυχία.

Τα Κινούμενα Σχέδια του Μάνου Πυροβολάκη, του Γιάννη Στίγκα, του Χρήστου Αβδελά και του Χρήστου Σούμκα δίνουν το στίγμα τους αλλά και πολλές συναυλίες σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, μεταφέροντας παντού τον πρωτότυπο ήχο τους. Τον Σεπτέμβριο του 2000 κυκλοφορεί το δεύτερο album του Μάνου Πυροβολάκη & των Κινουμένων Σχεδίων, με τίτλο «Το Χαμόγελό σου» και το ομώνυμο τραγούδι χαρίζει μια διαχρονική επιτυχία στον Μάνο. Την ίδια χρονιά, ο Μάνος καλείται να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία στην Αεροπορία. Το καλοκαίρι του 2001 κυκλοφορεί ένα dance remix της επιτυχίας «Το χαμόγελό σου» το οποίο κάνει και πάλι αίσθηση στα ραδιόφωνα. Παράλληλα με τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις βρίσκει χρόνο για συναυλίες αλλά και για συμμετοχές σε albums, όπως αυτό του Νίκου Πορτοκάλογλου για την ταινία «Μπραζιλέρο» στο οποίο παίζει λύρα στο «Τι λείπει» που ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Το χειμώνα του 2001 επιτέλους παίρνει το «χαρτί» απόλυσής του από τις τάξεις της Αεροπορίας και αμέσως ξεκινά εμφανίσεις στο club του Σταυρού του Νότου. Εκεί τον βλέπει η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Νίκος Ζιώγαλας κ πλέον κάνει εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα με το σχήμα τους. Το χειμώνα του 2003 – 2004 εμφανίζεται στη Μέδουσα μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και αμέσως μετά μαζί του σε συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα! Πολύ σημαντική ήταν η συμμετοχή του στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, όπου ο Μάνος συνόδεψε με την βιολόλυρά του την Ελευθερία Αρβανιτάκη στο πασίγνωστο πλέον «Τι λείπει». Το φθινόπωρο του 2004 ο Μάνος ξεκίνησε την προετοιμασία για την κυκλοφορία του τρίτου του album που κυκλοφορεί τον Νοέμβριο από την Universal Music , ενώ ταυτόχρονα εμφανίζετε στον Σταυρό του Νότου στην Αθήνα παρέα με τους Κώστα Λειβαδά κ Στάθη Δρογώση . Στο δίσκο που ονομάζεται «Όλα για όλα» συμμετέχουν ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο τραγούδι «Στην εκκλησιάς την πόρτα» και ο Κώστας Λειβαδάς στο… κρητικό rap «Κοπελιά» . Τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς εμφανίζεται στο Αθηνών Αρένα δίπλα στους Γιώργο Νταλάρα κ Αντώνη Ρέμο .

Τον Δεκέμβριο του 2005 ο Μάνος Πυροβολάκης , έχοντας πια στις αποσκευές του μία μεγάλη επιτυχία ,κυκλοφορεί για τα Χριστούγεννα ένα CD-single, με τίτλο «Η Αλλαγή Του Χρόνου». Τον ίδιο μήνα, κυκλοφορεί επίσης η repackaged εκδοχή του δίσκου του ‘Όλα Για Όλα’ που περιλαμβάνει τα κομμάτια του CD μαζί με τρία νεότερα τραγούδια, καθώς και ένα DVD ενώ εμφανίζεται στην Άνοδο Πειραιώς μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου τον Γιάννη Κότσιρα κ την Ραλλία Χρηστίδου Το καλοκαίρι του 2006 συνεργάζεται κ κάνει καλοκαιρινή περιοδεία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη . Το Σεπτέμβρη εμφανίζεται στην Αθήνα με την Δέσποινα Ολυμπίου τον Μιχάλη Εμιρλή κ τον Φλεβάρη του 07 με την Θεοδοσία Τσάτσου . Το τρίτο προσωπικό album του Μάνου Πυροβολάκη κ τέταρτο συνολικά , κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2007 με τον τίτλο “Στον Έρωτα δεν Υπάρχει Νικητής”. Δώδεκα ολοκαίνουργα τραγούδια, δύο ντουέτα με τη Μελίνα Ασλανίδου και τη Δήμητρα Ματσούκα . Το τραγούδι «Αν η αγάπη» γίνεται το τραγούδι τίτλων της ταινίας «Γαμήλιο Πάρτυ» . Η μουσική και η στίχοι στο σύνολό τους είναι του ίδιου του καλλιτέχνη και φυσικά του μόνιμου συνεργάτη και φίλου του Γιάννη Στίγκα. Την ίδια στιγμή ξεκινάει εμφανίσεις στην Αθήνα κ αργότερα σε μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα παρέα με την Μελίνα Ασλανίδου κ τον Γιώργο Καραδήμο . Το καλοκαίρι του 2008 εμφανίζεται δίπλα στην Έλενα Παπαρίζου σε μία πολύ επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα κ συνεχίζει μαζί της κ τον χειμώνα παρέα με τον Πασχάλη Τερζή στην Ιερά οδό . ‘Εχει συνεργαστεί κατά καιρούς τόσο δισκογραφικά όσο κ σε μεμονωμένα live με καλλιτέχνες όπως Βασίλης Παπακωνσταντίνου , Νίκος Ξυδάκης ,Γιώργος Χατζηνάσιος , Ανδριάνα Μπάμπαλη, Μίλτος ΠασχαλίδηςΜ ανόλης Φάμελλος ,Omega Vibes , Αντώνης Φραγκιαδάκης, Δημήτρης Βεριώνης κα, ενώ έχει εμφανιστεί σε συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου κ ως σολίστ στο Μέγαρο Μουσικής με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων .

Το καλοκαίρι του 2009 περιόδευε σε όλη την Ελλάδα με solo εμφανίσεις και μας παρουσίαζε επί σκηνής την προσωπική του δουλεία αλλά και τραγούδια που είχε αγαπήσει διασκευασμένα κάτω από το προσωπικό του ύφος . Το Μάρτιο του 2010 συμμετέχει στον ελληνικό προημιτελικό για την Eurovision με το τραγούδι «Noah’s Ark».

Ετοιμάζοντας παράλληλα την ίδια χρονιά και το νέο του album, δε σταματά ποτέ τις live εμφανίσεις του από πόλη σε πόλη σε ολόκληρη την Ελλάδα . Την ίδια χρονιά 2010-2011 συνεργάζεται με τον Βασίλη Σκουλά για ένα μήνα στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο ποτάμι» καταφέρνοντας οι δυο τους να ενώσουν τη σύγχρονη μουσική με την παραδοσιακή χωρίς ποτέ να λείπουν οι από κοινού στιγμές που μας συγκίνησαν ταξιδεύοντας μας στα μουσικά μονοπάτια της Κρήτης. Το 2011 ξεκινάει τη συνεργασία του με τη Sony κυκλοφορώντας το καινούργιο του τραγούδι «Εσύ που αγαπούσα τόσο» . Περιοδεύοντας και αυτό το καλοκαίρι από πόλη σε πόλη σε ολόκληρη την Ελλάδα…

HALF NOTE JAZZ CLUB
Tριβωνιανού 17, Μετς
Πληροφορίες-Κρατήσεις
210 9213310

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ (χωρίς ποτό) : 10€
Δευτέρα 08/10 στις 22:30