Τα Wise Food Stories που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο είναι μια σειρά συναντήσεων που υπόσχονται να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στο πιο ζωτικό κομμάτι της ζωής μας, το φαγητό, αποκαλύπτοντας αλήθειες γύρω από τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η πρώτη εκδήλωση των Wise Food Stories, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου στο Μεταλλουργείο στο Γκάζι, είχε ως θέμα την αυτόχθονη φυλή των ελληνικών στεπικών βοοειδών τύπου Κατερίνης.
Τα εστιατόρια Basegrill, Cookoovaya, το αγρόκτημα «Η Κιβωτός του Δήμου», καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (Π.Ε.Ε.Α.Φ.Α.Ζ.) συνεργάστηκαν για να μας παρουσιάσουν αυτή τη σπάνια ελληνική φυλή.
Μάθαμε τι καθιστά τόσο ιδιαίτερη και μοναδική την αγελάδα της ελληνικής στεπικής φυλής τύπου Κατερίνης και δοκιμάσαμε τα πεντανόστιμα προϊόντα της σε εξαιρετικά πιάτα ελληνικής κουζίνας από την ομάδα των σεφ της Cookoovaya και του Basegrill.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο κος Ανδρέας Γεωργούδης, κορυφαίος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικός στη γενετική και βελτίωση των αγροτικών ζώων, και η κα Δέσποινα Καρατοσίδη, ειδική επιστήμονας-διδάκτωρ στη φυσικοχημική σύσταση του κρέατος της φυλής Κατερίνης από το πανεπιστήμιο του Μπάρι της Ιταλίας.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κος Δημήτρης Δήμος, ο οποίος μίλησε για την πολύχρονη εμπειρία του στη διάσωση και την αξιοποίηση των σπάνιων αυτών ζώων μέσα από το έργο ζωής του, τη φάρμα «Η Κιβωτός του Δήμου». Στο βήμα ανέβηκε και ο κος Σπύρος Λιάκος, σεφ του εστιατορίου Basegrill, που εδώ και πολλά χρόνια ερευνά με αδιανόητη επιμονή κάθε μυστικό του κρέατος και αναζητά την αυθεντικότητα σε προϊόντα και ανθρώπους σε όλη τη χώρα.
Όλοι οι ομιλητές μας έδωσαν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα: Ποια είναι η συμβολή των ελληνικών στεπικών βοοειδών στη διαμόρφωση της βιοποικιλότητας της υπαίθρου χώρας; Ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων παραγομένων προϊόντων; Πώς μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη μορφή συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους στην πρωτογενή παραγωγή και τους ανθρώπους της αγοράς;
Ο κος Δήμου τόνισε ότι τα προϊόντα που προέρχονται από την αρχέγονη αγελάδα τύπου Κατερίνης, υπερτερούν των άλλων συμβατικών εντατικής εκτροφής, ωστόσο αυτό δεν θα είχε σημασία, αν δεν έφταναν στο πιάτο του καταναλωτή. Όσο υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και προσφορά.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι η βιωσιμότητα της συγκεκριμένης φυλής, η οποία θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μας. Γιατί τελικά η διάσωση και η αξιοποίηση της αρχέγονης και αυτόχθονης στεπικής φυλής – τύπος Κατερίνης αποτελεί και μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρέπει να τεθεί εκτός αμφισβήτησης.
Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα επόμενα Wise Food Stories!