Κάποτε ήταν το κέντρο της κοσμικής Αθήνας, αλλά κι ένα λαϊκό σημείο συνάντησης Αθηναίων και επισκεπτών. Σήμερα, έχοντας αναδιαμορφωθεί αισθητικά αρκετές φορές, η εικόνα της πάλαι ποτέ όμορφης κυκλικής πλατείας δεν θυμίζει σε τίποτα τις παλιές, καλές εποχές της. Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς Παρ’ όλα αυτά, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ομόνοια, κρύβονται μαγαζιά-διαμάντια. Νοσταλγικά στέκια που κρατούν μέχρι σήμερα ζωντανή την παράδοση στους χώρους τους, αλλά και νεότερα μαγαζιά που αποτελούν κοινό μυστικό όσων αναζητούν ποιοτικό και ταυτόχρονα οικονομικό φαγητό. Περπατήσαμε στους δρόμους γύρω της και σας παρουσιάζουμε δέκα γευστικά σημεία που σίγουρα θα συμπεριλάβετε στη λίστα με τα αγαπημένα σας, από τη στιγμή που θα τα επισκεφτείτε.

Αθηναϊκόν

athinaikon Ιστορικό ουζερί, στη γωνία Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου, που λειτουργεί από το 1932 και υπήρξε αγαπημένο στέκι αρκετών πολιτικών, αλλά και καλλιτεχνών (Ρίτσος, Τσαρούχης, Μερκούρη, Ρασούλης, Βασιλικός κ.ά.). Διαθέτει μεγάλη γκάμα παραδοσιακών ουζομεζέδων, οι οποίοι το έχουν αναγάγει σε σημείο αναφοράς για όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή –και όχι μόνο. Τσιροσαλάτα, γίγαντες φούρνου, κεφτεδάκια τηγανητά με δυόσμο και πολίτικο σαγανάκι με παστουρμά είναι κάποιες από τις γευστικές επιλογές που αξίζει να δοκιμάσετε. Πληροφορίες Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου, Αθήνα, τηλ. 210 3838485, athinaikon.gr, fbpage: Το Αθηναϊκόν

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

karamanlidika Η ιδέα προήλθε από το βυζαντινό «παστομαγειρείο» και φυσικά, από τον Φάνη, τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, ο οποίος εδώ και πάρα πολλά χρόνια μας καλωσορίζει (και) στην επιχείρηση του πατέρα του, απέναντι από τα Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, το γνωστό για τους παστουρμάδες του Αραπιάν. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε εδώ υπάρχει πολύ μεράκι και μπόλικη αγάπη για νόστιμες κι αγνές γεύσεις, αλλά και την καραμανλίδικη μαγειρική. Με το που θα μπείτε στο χώρο, αυθόρμητα θα αισθανθείτε οικεία. Το μενού περιλαμβάνει αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές μαγειρικής, είναι αποδεσμευμένο από πολλές και πλούσιες προτάσεις και στοχεύει σε πιάτα που θα σας μυήσουν στη συγκεκριμένη κουζίνα. Η λίστα με ελληνικές μπύρες, κρασί και αποστάγματα είναι ικανοποιητική και απευθύνεται σε όλα τα γούστα και πορτοφόλια για να ολοκληρώσει μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία. Φεύγοντας, μπορείτε να προμηθευτείτε τα βραβευμένα προϊόντα των εργαστηρίων αλλαντοποιίας Sary. Πληροφορίες Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Αθήνα, τηλ. 210 3254184, 210 3217238, www.karamanlidika.gr, fb page: Karamanlidika – Tα Καραμανλίδικα του Φάνη

Υποβρύχιο

ypovryxio Στην οδό Αιόλου 102, υπάρχει μια υπόγεια στοά. Κατεβαίνοντας τη σκάλα, θα ανακαλύψετε το Υποβρύχιο, ένα μαγέρικο –ή αλλιώς γευσιπωλείον, όπως γράφει η ταμπέλα– που μοιάζει με παλιό κουτούκι. Εδώ, η Αντωνία και ο Μιλέν θα σας περιποιηθούν και θα σας χορτάσουν με σπιτικό και οικονομικό φαγητό: κοτόπουλο με πατάτες, μοσχαράκι κοκκινιστό, συκώτι στη σχάρα, μουσακά, γίγαντες, σούπες κ.ά. Τα πιάτα ημέρας αλλάζουν συνέχεια, ενώ τα βράδια βγαίνουν και μεζέδες με θαλασσινά. Μια αναπάντεχη έκπληξη στο κέντρο της Αθήνας. Πληροφορίες Αιόλου 102, Αθήνα, τηλ. 210 3239960, fb page: Υποβρύχιο Γευσιπωλείον

Δίπορτο

diporto Αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά και αυθεντικά σημεία της πόλης. Το Δίπορτο, στη Βαρβάκειο Αγορά, είναι μια αστική ταβέρνα που μοιάζει βγαλμένη από άλλη εποχή. Η κατηγοριοποίησή του είναι αδύνατη, γιατί πολύ απλά αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του, αφού βρίσκεται σε υπόγειο και σερβίρει ό,τι έχει μαγειρέψει. Θα έρθετε εδώ για ανεπιτήδευτο σπιτικό φαγητό. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε όσπρια, μαγειρευτά, ψιλό ψαράκι και χύμα κρασί από τα βαρέλια. Πληροφορίες Σωκράτους 9 & Θεάτρου, Βαρβάκειος Αγορά, τηλ. 210 3211463