Από τις 12 έως τις 19 Ιουλίου θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα εγκαινιαστεί με την παράσταση «Panorama», τη νέα παραγωγή της ομάδας DCA του γάλλου Φιλίπ Ντεκουφλέ.

Η παράσταση, μετά την Καλαμάτα, θα περιοδεύσει στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης, ανάμεσα στα οποία και το Sadler’s Wells στο Λονδίνο.

Οι παραστάσεις του 18ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πλαισιώνονται από ένα σεμινάριο και δύο εργαστήρια υψηλής ποιότητας, τα οποία απευθύνονται σε επαγγελματίες και προχωρημένους σπουδαστές χορού, χορογράφους, δραματουργούς, σκηνοθέτες και περφόρμερς. Διδάσκουν ξεχωριστοί διεθνείς δάσκαλοι οι οποίοι συνεργάζονται με τις πλέον καταξιωμένες ομάδες χορού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

• Σεμινάρια σύγχρονου χορού: Ο Ισπανός Ινιάκι Αζπιγιάκα, χορευτής και δάσκαλος χορού, που έχει συνδέσει τα τελευταία 15 χρόνια το όνομά του με την ομάδα του Βιμ Βαντεκέυμπους, επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Καλαμάτα για να διδάξει το σεμινάριο σύγχρονου χορού.

• Εργαστήριο Δραματουργίας: «Ο δραματουργός του χορού. Απαραίτητος!» με τη Lou Cope, Καθηγήτρια στο Fontys Dansacademie στην Ολλανδία, συγγραφέα, δραματουργό και συνεργάτιδα του Αλέν Πλατέλ, του Κουν Ωγκουστέινεν και του Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι στο Babel(words), την περσινή μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ. Η Λου Κόουπ υπόσχεται ένα συναρπαστικό ταξίδι στην δημιουργία μέσα σε πλαίσιο συνεργασίας, ακόμα και στους χορογράφους και σκηνοθέτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν έναν δραματουργό.

• Εργαστήριο Χορογραφίας: «To Τrio A της Yvonne Rainer» με την Pat Catterson, χορεύτρια, χορογράφο, δασκάλα χορού και στενή συνεργάτιδα της Υβόν Ράινερ. Θα διδάξει μια από τις πιο σημαντικές χορογραφίες στην ιστορία του σύγχρονου χορού, θα καθοδηγήσει όλους τους συμμετέχοντες ώστε την τελευταία μέρα να παρουσιάσουν στο κοινό τις χορογραφικές συνθέσεις τους εμπνευσμένες από το Trio A και 12 από τους συμμετέχοντες σε μία παράσταση μαζί της την επομένη.