Ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα του κρητικού αναγεννησιακού θεάτρου, την «Ερωφίλη» του Γιώργου Χορτάτση, σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης για λογαριασμό του Εθνικού θεάτρου. Ανοίγοντας τον κύκλο «Γλώσσα Ελληνική», η «Ερωφίλη» κάνει πρεμιέρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώτης κρατικής σκηνής στις 5 Ιανουαρίου.

Πεντάπρακτο έργο με πρόλογο, χορικά και μουσικοχορευτικά ψυχαγωγικά ιντερμέδια, παραμένει ένα εξαιρετικό μείγμα λαογραφίας και θεάτρου, το οποίο ο Δ. Αβδελιώδης προσεγγίζει «ερευνητικά», με επτά μόλις ηθοποιούς να αναλαμβάνουν τα χορικά αλλά και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του κακού βασιλιά Φιλόγονου και του κρυφά παντρεμένου ζευγαριού της θυγατέρας του Ερωφίλης, καθώς και του εξόριστου πρίγκιπα Πανάρετου.

«Κάθε γραπτό κείμενο, προορισμένο να αποδοθεί θεατρικά, είναι ένα είδος παρτιτούρας που μέλλεται να ερμηνευθεί με τη φωνή. Κάθε κείμενο έχει τη δική του μουσική. Μπροστά σε ένα ποιητικό έργο γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο, απαιτείται διπλή προσπάθεια, ώστε να μην υπερισχύσει η εξωτερική μουσική του στίχου και της ομοιοκαταληξίας επάνω στην κύρια και βαθύτερη μουσική του νοήματος, αναφέρει ο Δήμος Αβδελιώτης για την παράσταση.

Και προσθέτει: «Στην Ερωφίλη όπου κυριαρχούν το πάθος, η τέχνη και η πηγαία έμπνευση του Χορτάτση, ο λογικός και ρεαλιστικός καμβάς του συγγραφέα είναι που επιβάλει σκηνοθετικά την όλη ενορχήστρωση και την ερμηνεία».

Η Ερωφίλη, κόρη του σκληρού και άδικου βασιλιά της Αιγύπτου, Φιλόγονου, έχει παντρευτεί κρυφά τον γενναίο στρατηγό του πατέρα της, Πανάρετο. Όταν ο Φιλόγονος αποφασίζει να παντρέψει την κόρη του με κάποιον άλλο και επιλέγει τον Πανάρετο ως μεσάζοντα, η μυστική ένωση των δύο νέων έρχεται στο φως. Ο Φιλόγονος θα εκδικηθεί τους δύο με τον πιο σκληρό, αιμοσταγή και μακάβριο τρόπο.

Στην παράσταση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 2 Μαρτίου, (κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 18:00, τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ), παίζουν οι ηθοποιοί, Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Δάφνη Μαρκάκη, Έλενα Μαρσίδου, Ιωάννα Παππά, Άγγελος Τριανταφύλλου και Αμαλία Τσεκούρα.