Οχτώ γλυκά το ένα πιο λαχταριστό από το άλλο σας καλούν να… υποκύψετε στον πειρασμό και να πείτε το ναι. Από ρυζόγαλο, γαλακτομπούρεκο και πορτοκαλόπιτα μέχρι γαλλικό σουφλέ σοκολάτας, μιλφέιγ και cheesecake οι πειρασμοί σίγουρα είναι πολλοί και άκρως δελεαστικοί. Εμείς σίγουρα δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιο από αυτά, γιατί δοκιμάζοντάς τα όλα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όλα αξίζουν δέκα με τόνο. Εσείς τι θα επιλέξετε;
Αφοί Ασημακόπουλοι
Τι τρώμε: Κρέμα, ρυζόγαλο και γαλακτομπούρεκο. Για όλα τα γλυκά του, παράγει στο εργαστήριό του το βούτυρο και το γιαούρτι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Με την τρίτη γενιά ιδιοκτητών να βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης, το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι, επί της Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της πόλης, λειτουργεί από το 1915 και δικαίως θεωρείται το παλαιότερο της Αθήνας. Αρχικά, λειτουργούσε ως γαλακτοπωλείο στο σημείο όπου βρίσκεται και σήμερα, ενώ με το πέρασμα των χρόνων (πιο συγκεκριμένα από το 1950 και μετά) άρχισε και η «στροφή» του προς τη ζαχαροπλαστική. Η δεύτερη γενιά των ιδιοκτητών ανέλαβε τα ηνία το 1980 και το ζαχαροπλαστείο εκσυγχρονίστηκε και εξοπλίστηκε με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα ζαχαροπλαστικής και γαλακτοκομίας. Στη διάθεσή σας βρίσκεται μια μεγάλη γκάμα σε πάστες και τούρτες, χειροποίητα σοκολατάκια και σοκολάτες, γαλακτομπούρεκο, τσουρέκια, σπιτικό παγωτό, σιροπιαστά και πληθώρα άλλων γλυκών επιλογών που παρασκευάζονται με φρέσκο γάλα από φάρμες και επιλεγμένα υλικά ποιότητας, για μια γλυκιά απόλαυση άνευ προηγουμένου. Πληροφορίες Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ. 210 3610092, fb page: Αφοι Ασημακόπουλοι ζαχαροπλαστείο
Κωνσταντινίδης
Τι τρώμε: Το περίφημο ολόφρεσκο μιλφέιγ –με αφράτη κρέμα πατισερί και τραγανή σφολιάτα– το οποίο παράγεται στο ανοιχτό εργαστήριο μπροστά στα μάτια μας Αποπλάνηση και ενεργοποίηση των πέντε αισθήσεων. Aυτός είναι ο σκοπός των ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδη, τα οποία επιτυγχάνουν και με το παραπάνω το στόχο τους. Με ιστορία που ξεκινάει το 1920 στο Νίγδη της Μικράς Ασίας, από τον δάσκαλο Γρηγόρη Κωνσταντινίδη που «ερωτεύεται» τη ζαχαροπλαστική και ιδρύει το πρώτο κατάστημα γλυκών, τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης μέχρι σήμερα με ναυαρχίδα τους το περίφημο ολόφρεσκο μιλφέιγ αποτελούν σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των γλυκών. Κλείνοντας σχεδόν έναν αιώνα λειτουργίας με σεβασμό και πίστη στην παράδοση η αλυσίδα Κωνσταντινίδης έχει αποσπάσει δύο βραβεία γεύσης και ένα καλύτερου καταστήματος λιανικής πώλησης ενώ προσφέρει στους θαμώνες της (πλέον) περισσότερα από εκατό διαφορετικά προϊόντα.
Troufa
Τι τρώμε: Τα κλασικά εκλέρ και προφιτερόλ, παρασκευασμένα σύμφωνα με την γαλλική ζαχαροπλαστική. Γαλλική γαστρονομική αρετή συνδυασμένη με τα πιο αγνά υλικά, δημιουργεί έναν κατάλογο προϊόντων που δεν είναι απλά αυθεντικά, αλλά και υγιεινά και ζωντανά με γεύση. Ο λόγος για την Troufa, λοιπόν, στη Δροσιά, όπου όλες οι αισθήσεις σας θα ξυπνήσουν αμέσως με έναν τρόπο μαγικό! Μόλις περάσετε την πόρτα της μυρίζετε φρέσκα γλυκά που δημιουργούν μια ζεστή νοσταλγία που φέρνει στο νου εικόνες από την παιδική ηλικία, βλέπετε χρώματα που διεγείρουν την φαντασία και ξυπνούν την επιθυμία της ανακάλυψης, ενώ η περιέργεια σας κυριεύει όσο ακούγονται ήχοι που συσχετίζονται με την χαλάρωση, καφές να κόβεται, ατμός να βγαίνει από μηχανή espresso, απαλή μουσική, γέλιο. Η Troufa φημίζεται, λοιπόν, τόσο για τα κλασικά γλυκά όπως τα εκλέρ, τάρτες, προφιτερόλ, τούρτες Giandujia, όσο και για τις καινοτόμες συνταγές, όπως η τούρτα exotic με σαμπαγιόν βανίλια και φρούτα του δάσους και όλα αυτά φτιαγμένα σε μια ισορροπία γεύσης και σύστασης. Σημειώστε, μάλιστα, ότι οι διεθνώς βραβευμένοι chef patissier του ζαχαροπλαστείου δημιουργούν οπτικά αριστουργήματα που προϊδεάζουν τη γευστική εμπειρία που ακολουθεί.
Φύσις
Τι τρώμε: Την φημισμένη πορτοκαλόπιτά του με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, βιολογικό γιαούρτι Δράμας και χειροποίητο φύλλο. Εμπνευσμένοι από τις αρχές της φύσης οι ιδιοκτήτες του Φύσις, στην Αγία Παρασκευή, δημιούργησαν ένα ζαχαροπλαστείο που κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού για την απλότητα και το ήθος του. Στο ζαχαροπλαστείο θα βρείτε γλυκά από βιολογικές πρώτες ύλες, παρασκευασμένα από ανθρώπους που δείχνουν ιδιαίτερο μεράκι γι αυτό που κάνουν, το οποίο φαίνεται και στο τελικό αποτέλεσμα. Μεγάλη γκάμα γλυκών όπως πολίτικα, σιροπιαστά και κεράσματα, κέικ- κουλουράκια, σοκολατάκια, τάρτες και παγωτά βρίσκονται στη διάθεσή σας για γλυκές απολαύσεις που θα σας μείνουν αξέσταστες. Δοκιμάστε την φημισμένη πορτοκαλόπιτα του ζαχαροπλαστείου με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, βιολογικό γιαούρτι Δράμας και χειροποίητο φύλλο, το εκλεκτό Εσμαϊλέ –κανταΐφι, ελαφρώς σιροπιασμένο, περιχυμένο με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και κρέμα με βάση το γάλα–, την λαχταριστή σοκολατόπιτά του καθώς και τις χειροποίητες μπάρες σοκολάτας με καβουρδισμένο αμύγδαλο και μπαχάρια. Τέλος, στο Φύσις θα βρείτε γλυκά χωρίς ζάχαρη, γλουτένη και λακτόζη καθώς και γλυκά για άτομα με αλλεργίες. Πληροφορίες Λεωφόρος Μεσογείων 450, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 6090740, www.fisis.eu, fb page: Ζαχαροπλαστείο Φύσις
Κυβέλη
Τι τρώμε: Τα διάσημα cheesecakes σε 10 διαφορετικές γεύσεις. Οι συστάσεις είναι περιττές γι’ αυτό το ζαχαροπλαστείο, που εδώ και 12 χρόνια συστήνει τους πελάτες του σε γλυκούς πειρασμούς που τους κάνουν να γλείφουν τα δάχτυλά τους. H γλυκιά επιρροή της Κυβέλης, πλέον, έχει κατακτήσει και το κέντρο της Αθήνας –το ζαχαροπλαστείο συναντάται στο Κολωνάκι– γι’ αυτό μην χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφτείτε και να γευτείτε τις γλυκές προτάσεις της όπως τα διάσημα cheesecakes σε 10 διαφορετικές γεύσεις –μπισκότο Οreo, πραλίνα και λεμόνι ανάμεσα στις best seller επιλογές–, το εξαιρετικό τιραμισού και την πάστα φλόρα (είναι τόσο σπιτική που πραγματικά κάνει θραύση), όσο και το χειροποίητο παγωτό σε 8 διαφορετικές εκδοχές, σε γεύσεις εμπνευσμένες από τις διάσημες και περιζήτητες των cheesecakes. Πληροφορίες Καψάλη 3, Κολωνάκι, τηλ. 210 7232259, www.cheesecake.gr, fb page: Ζαχαροπλαστεία Κυβέλη
Μέλισσα
Τι τρώμε: Τα εξαιρετικά σοκολατάκια του, για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιείται η καλύτερη σοκολάτα στον κόσμο, η γαλλική Valrhona. Συνώνυμα της υψηλής ποιότητας, τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου Μέλισσα, που λειτουργεί από το 1925, θα σας κάνουν να φτάσετε μέχρι το Περιστέρι. Παρασκευασμένα από τα καλύτερα υλικά, όπως μαύρη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, βιολογικό γάλα και επιλεγμένες πρώτες ύλες χωρίς χρωστικές ουσίες, αρωματικά και ενισχυτικά γεύσης, ξετρελαίνουν τον ουρανίσκο και των πιο απαιτητικών γλυκατζήδων. Οι παραδοσιακές συνταγές συνδυάζονται με τις σύγχρονες γεύσεις και δεδομένα, δημιουργώντας ξεχωριστά και πρωτοπόρα γλυκίσματα που ερεθίζουν όλες τις αισθήσεις. Ανάμεσα στους γλυκούς πειρασμούς της ξεχωρίζουν η μεγάλη γκάμα σε σοκολατάκια, καθώς και η σοκολάτα γάλακτος. Επίσης, περιζήτητα γλυκά είναι η μηλόπιτα, οι ποικίλες και εμπνευσμένες τούρτες και οι ιδιαίτερες τάρτες. Πληροφορίες Eθνάρχου Mακαρίου 43, Περιστέρι, τηλ. 210 5711055, www.melisa.gr, fb page: Μέλισσα Ζαχαροπλαστείο
Βάρσος
Τι τρώμε: Σταθερή αξία στις επιλογές των θαμώνων του, πλέον, το κλασικό γαλακτομπούρεκο του ζαχαροπλαστείου. Κλασικό στέκι όσων νοσταλγούν τα παλιά, ο Βάρσος στην Κηφισιά είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία-γαλακτοπωλεία της Αθήνας, με μια ιστορία που ξεκινά το 1892! Καθίστε στα όμορφα τραπεζάκια του πεζόδρομου και απολαύστε το διάσημο παγωτό καϊμάκι ή κάποιο από τα γλυκά του, με το γαλακτομπούρεκό του να αποτελεί σταθερή αξία. Ενδεικτικά, εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από αμυγδαλωτά, τσουρέκια, πάστες, cookies κ.ά. Πληροφορίες Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210 8012472, www.varsos.gr, fb page: Βάρσος Κηφισιά – Varsos Kifisia
Fresh
Τι τρώμε: Το λαχταριστό σουφλέ σοκολάτας, βασισμένο σε αυθεντική γαλλική συνταγή. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή ζαχαροπλαστική, ακολουθεί τα βήματα της Γαλλικής ζαχαροπλαστικής και προσαρμόζει πάντα τις προτάσεις του με βάση τις τελευταίες τάσεις της, ακολουθώντας πάντα και τις ανάγκες της εποχής. Οι λεπτές και μοναδικές γεύσεις των γλυκών των ζαχαροπλαστείων Fresh είναι και οι απόλυτοι πρωταγωνιστές σε όλα τα καταστήματά του. Εκτός από το αυθεντικό σουφλέ σοκολάτας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τούρτα καραμέλα σοκολάτα αλλά και την τάρτα φράουλα. Πληροφορίες Πατριάρχου Ιωακείμ 9, τηλ.: 210 7293453, www.freshpatisserie.gr, fb page: Fresh pastry shops