Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Σταύρος Γασπαράτος κατέπληξε το κοινό στην παρουσίαση του Expanded Piano. Είναι ένα σύνθετο πρόγραμμα, μια συναυλία που πραγματοποιείται μέσω μιας πρωτότυπης τεχνικής εγκατάστασης.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Εμπνευσμένος από τα έργα που έγραψε ο Τζον Κέιτζ για prepared piano, ερεύνησε την κατασκευή ενός ηλεκτρονικά προετοιμασμένου πιάνου και όχι ενός μηχανικά προετοιμασμένου, παρουσιάζοντας στην ουσία ένα νέο μουσικό έργο. «Το expanded piano» πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αμερική, στον οργανισμό EMPAC που εμπιστεύθηκε κι έδωσε την δυνατότητα στο Σταύρο Γασπαράτο να πειραματιστεί και να παρουσιάσει με επιτυχία την πρωτότυπη σκέψη του.

Ο συνθέτης – απόφοιτος της σχολής Μηχανολόγων-Μηχανικών της Πάτρας, μας είναι γνωστός από προσωπικούς δίσκους και μουσική για θέατρο και κινηματογράφο. Καθώς όμως είναι πνεύμα ανήσυχο, μας έδωσε μια καινούργια του ιδέα με το «Seven» και τώρα την πολύ ενδιαφέρουσα έμπνευσή του με το «Expanded Piano».

O νεαρός Έλληνας σχεδίασε μια εγκατάσταση μικροφώνων σ’ ένα πιάνο – κάτι που ξανασχεδιάζεται με βάση τον χώρο όπου θα ερμηνεύεται η μουσική – με τρόπο ηλεκτρονικό. Διάφοροι τύποι μικροφώνων καλωδιώνονται με το πιάνο, τοποθετούμενα σε χορδές ή σε σημεία του μηχανισμού του. Όλα αυτά τα σήματα των μικροφώνων μπαίνουν σ’ ένα υπολογιστή και είτε υφίστανται επεξεργασία ζωντανά με τρόπους που έχει προγραμματίσει ο συνθέτης, είτε ενεργοποιούν νέους ήχους που έχει κατασκευάσει στον υπολογιστή.

Όλη αυτή η διαδικασία καταλήγει σε μια surround εγκατάσταση ήχου, που έχει ως στόχο να τοποθετήσει το κοινό που ακούει την performance «μέσα» στο πιάνο. Κάπως έτσι, όπως εξηγεί ο ταλαντούχος συνθέτης, διαχειρίζεται το ακουστικό σήμα του πιάνου μέσω του υπολογιστή, μπλέκοντας την κλασσική φόρμα μ’ ένα πιο σύγχρονο πειραματικό ήχο.

Ο καλλιτέχνης που υπηρετεί ένα δύσκολο και λιγότερο εύληπτο μουσικό είδος απευθυνόμενος σ’ ένα μικρό κοινό, κέρδισε τη θερμή ανταπόκριση και αποδοχή. Ένα μεγάλο πιάνο με ουρά κι ένας υπολογιστής στο πλάι αλληλεπιδρούν καθώς παίζει την μουσική του ο Σταύρος Γασπαράτος. Καθώς προχωρά το έργο έχεις την αίσθηση πως υπάρχεις μέσα στη Συμπαντική μήτρα, δεχόμενος ριπές πρωτόγνωρων ήχων. Κι όπως ο συνθέτης παίζει τρυφερά με τις χορδές ή τις ταλαιπωρεί επιθετικά, κυριεύεσαι από μια πλημμυρίδα συναισθημάτων, γοητευμένος από την κοσμική ομορφιά του φωτισμού.

piasdnao2

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας»

10-11 Ιουνίου 2015, 21:00

Τιμές εισιτηρίων

Ζώνη Α: 25 ευρώ

Ζώνη Β: 15 ευρώ

Φοιτητικό: 10 ευρώ

Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ