Ανοίγεις την τηλεόραση και σου μαυρίζει η ψυχή. Ακόμα και αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων, ημέρες γιορτής και χαράς, οι άσχημες ειδήσεις διαδέχονται η μία την άλλη με καταιγιστικό ρυθμό: δολοφονίες, δυστυχήματα, πόλεμοι, αρρώστιες, βία, κακοποιήσεις…

Οι τηλεοπτικές εκπομπές κινούνται στο ίδιο μοτίβο πόνου και μαυρίλας. Για να μην πούμε για την ελληνική μυθοπλασία που έχουν για χορηγό τα χαρτομάντηλα. Δράμα μέχρι να σβήσει ο ήλιος… Και τι ζητάς εσύ; Κάτι να γελάσει λίγο το χειλάκι σου. Μια κωμωδία που τείνει να γίνει είδος προς εξαφάνιση.

Ευτυχώς, φέτος στο ελληνικό θέατρο δεν είναι τόσο «πονεμένα» τα πράγματα. Υπάρχουν πολλές κωμωδίες, παλαιές και νέες που θα σου χαρίσουν γέλιο. Ειδικά, μέσα στις γιορτές που το κλίμα είναι χαρούμενο.

ΤΑΟ – Επί Κολωνώ

Η παράσταση του σύγχρονου και ανέκδοτου θεατρικού έργου του Γιώργου Καφετζόπουλου, μετά από την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίασή της την περασμένη θεατρική σεζόν, επανήλθε στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ.

Ο Αντρέας Καραμούτσος προγραμματίζει τη συνταξιοδότηση του μετά από εννέα χρόνια στη φυλακή. Ο αλλοπρόσαλλος γιος του ονειρεύεται να κληρονομήσει το πατρικό «βασίλειο» της νύχτας και ο Ιωσήφ Μωυσίδης που «ανέβηκε σαν το φίδι» και πια «τρέχει» την Αθήνα, δεν προτίθεται να παραχωρήσει τίποτα.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Γιώργος Καφετζόπουλος
Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Φωτογραφίες: Γιώργος Χατζηνικολάου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Καφετζόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γιώργος Καφετζόπουλος
Τοποθεσία: Επί Κολωνώ (Κεντρική Σκηνή), Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Αθήνα
Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη στις 21:00 & Κυριακή στις 21:15
Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά
Πληροφορίες: Τηλέφωνο: 210 5138067, epikolono.gr
Τιμές εισιτηρίων: Καθημερινές: 18€ (Κανονικό), 15€ (Φοιτητικό, Ανέργων, 65+), Κυριακή: 20€ (Κανονικό), 17€ (65+), 15€ (Φοιτητικό, Ανέργων)
Προπώληση εισιτηρίων: more.com

«Η Εκατομμυριούχος» – Θέατρο Παλλάς

Η αισθηματική κωμωδία του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, με κεντρικό άξονα το αιώνιο τρίπτυχο «Έρωτας – Χρήμα – Ευτυχία» συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία στο Θέατρο Παλλάς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

«Η Εκατομμυριούχος» είναι ένα πνευματώδες και στοχαστικό έργο που εξερευνά τη σχέση μεταξύ Πλούτου και Ευτυχίας, αλλά και τον καταλυτικό ρόλο του Έρωτα. Το έργο αφηγείται την ιστορία της Επιφάνια ντι Πάρεργα, η οποία αφότου κληρονόμησε τον πατέρα της, εγκαταλείπει απογοητευμένη τον μποξέρ σύντροφό της κι ερωτεύεται έναν ιδεαλιστή γιατρό, προστάτη των φτωχών, με τον οποίο αποφασίζουν να μπουν σε αμοιβαία δοκιμασία για να ανακαλύψουν εάν κάνουν ο ένας για τον άλλο. Ο γιατρός στη δοκιμασία που είχε ζητήσει ο πατέρας της – να βρει έναν άντρα με ταλέντο στην απόκτηση χρημάτων – και η Επιφάνια στη δοκιμασία που είχε ζητήσει η μητέρα του – να βρει μια γυναίκα που να μπορεί να ζήσει για ένα τρίμηνο, με ελάχιστα χρήματα.

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή: Βασίλης Τσιγκριστάρης, Γιάννης Κακλέας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Μουσική: Βάιος Πράπας
Στίχοι: Σάννυ Μπαλτζή
Ενορχηστρώσεις: Αλέξιος Πρίφτης
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Στον ρόλο της «Εκατομμυριούχου», η Ελεωνόρα Ζουγανέλη
Γιατρός ο Νίκος Κουρής

Πρωταγωνιστούν
Βασίλης Κούκουρας, Ιβάν Σβιτάιλο, Μαριλού Κατσαφάδου, Βασίλης Τσιγκριστάρης
Ροζαμάλια Κυρίου, Στράτος Λύκος, Κατερίνα Σούσουλα
Μαζί τους οι (αλφαβητικά):
Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Άγγελος Αποστολίδης, Αναστασία Βαλσαμάκη, Μαριτίνα Κατσιμπράκη,
Ηρώ Κόντη, Πέτρος Νικολίδης, Άιντι Ορμένι, Μάρω Σταυρινού,
Μάριος Χατζηαντώνης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης
Επί σκηνής ζωντανή 5μελής ορχήστρα

Πρόγραμμα παραστάσεων
Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00

Επιπλέον εορταστικές παραστάσεις Δευτέρα 1/1 στις 21:00 | Τρίτη 2/1 στις 20:00
Εισιτήρια από 15€
Νέες μειωμένες τιμές, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή
Προπώληση: Κλείστε τα εισιτήριά σας ΕΔΩ

Θέατρο Παλλάς
Βουκουρεστίου 5, Αθήνα

Sexy Laundry – Θέατρο Κάππα

Την περασμένη σεζόν η θεατρική τους συνάντηση συνεπήρε το κοινό και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ήταν, λοιπόν, αδύνατον να μην βγάλουν για ακόμη μια χρονιά τα συζυγικά τους άπλυτά τους στη φόρα. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η Ρένια Λουιζίδου “ξαναπαντρεύονται”, πασχίζοντας να διατηρήσουν ζωντανή την ερωτική τους επιθυμία.

Ο Λάρι και η Άλις βρίσκονται σ’ ένα δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου, και με το εγχειρίδιο “ΣΕΞ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ” ανά χείρας, αμήχανοι προσπαθούν να βρουν τη χαμένη ερωτική επιθυμία και το το περασμένο μεγαλείο του πάθους τους. 25 χρόνια γάμου, 3 παιδιά, λίγα παχάκια, ολίγη φαλακρίτσα, πολλή γκρίνια, πολλή ανασφάλεια, πολλή αγάπη και ολίγον sex!

Πού οδεύομεν;
Θ’ αφήσουμε τη συνήθεια να μας βγάλει στα βράχια, ή να πάρουν το τιμόνι τα αισθήματα;
Μήπως είναι πια αργά;
Ή μήπως να το ξαναπάρουμε απ’ την αρχή;
Καλά τα ερωτήματα, με τις απαντήσεις τι γίνεται; 

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Σπύρος Παπαδόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Πρωταγωνιστούν: Σπύρος Παπαδόπουλος- Ρένια Λουιζίδου

Τιμές Εισιτηρίων
Τετάρτη 15€
Πέμπτη 20€
Παρασκευή 20€
Σάββατο απόγευμα 15€
Σάββατο βράδυ 20€
Κυριακή 20€
Φοιτητικό 15€
ΑΜΕΑ 15€
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Προπώληση: more.com

Θέατρο Κάππα
Κυψέλης 2, Κυψέλη

Ο Μισάνθρωπος – Θέατρο Εμπορικόν

Η επιστροφή του “Μισανθρώπου” κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η κωμωδία – αίνιγμα του Μολιέρου με όχημα το χιούμορ ξεσκεπάζει τον παραλογισμό των καιρών μας. Πιο επίκαιρος από ποτέ, ο αυτοβιογραφικός Μισάνθρωπος είναι γραμμένος με σαρκασμό, θυμό και γνώση της γελοιότητας μιας κοινωνίας σαθρής που η υποκρισία, η διαπλοκή, ο ναρκισσισμός, η αδικία, ο σεξισμός, η επίδειξη του πλούτου, ο θρίαμβος της μετριότητας και η κυριαρχία της εικόνας είναι μερικές από τις παθογένειές της.

Ο Αλσέστ, ο ήρωας του έργου, επιθετικός και αηδιασμένος με την κοινωνική παρακμή και θυμωμένος με την υποκρισία των ανθρώπων, ερωτεύεται παθιασμένα την όμορφη Σελιμέν, το απόλυτο θηλυκό – προϊόν αυτού του συστήματος που απεχθάνεται. Και παγιδεύεται. Σε ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας που η «μάσκα» είναι το πρόσωπό μας, σε μια κοινωνία της κυριαρχίας της εικόνας έχει θέση ο έρωτας;

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία / Απόδοση κειμένου: Γιάννης Κακλέας
Μουσική: Βάϊος Πράπας
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Μπερερής
Παίζουν οι ηθοποιοί: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ευγενία Σαμαρά, Στέλιος Ιακωβίδης, Αθηνά Μουστάκα, Θάνος Μπίρκος, Φωτεινή Αθερίδου, Αυγουστίνος Κούμουλος, Πολύδωρος Λαπιδάκης, Κυριάκος Σαλής

Τιμές Εισιτηρίων: Από 17€
Προπώληση: more.com
Παραστάσεις: Τετάρτη 20.00. Πέμπτη 21.00. Παρασκευή 21:00. Σάββατο 18.00 και 21.00. Κυριακή 20:00

Θέατρο Εμπορικόν
Σαρρῆ 11, Αθήνα

«Όταν Πέθανα» – Θέατρο Βέμπο

Ο Λάκης Λαζόπουλος έχοντας στο πλευρό του την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου επιστρέφει στη θεατρική σκηνή και μαζί ετοιμάζονται να λύσουν τον χρησμό αυτής της μεταφυσικής κωμωδίας, «Όταν Πέθανα»! Το κοινό περιμένει και μία έκπληξη, καθώς στην παράσταση συμμετέχει ο viral stand up comedian Διονύσης Ατζαράκης, στον πρώτο του θεατρικό ρόλο.

Ένας άνθρωπος πεθαίνει, ο Λάκης Λαζόπουλος, και ξαφνικά βρίσκεται όρθιος στο νεκροταφείο καθώς ένα από τα νεύρα του δεν έχει πεθάνει και συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα. Ανατινάζεται το σύμπαν του και έτσι στα τριήμερα του, τους περιμένει στο νεκροταφείο να συζητήσουν μαζί του όλοι οι συγγενείς και φίλοι.

Τι έγινε κι αυτός πήδηξε από τον 6ο όροφο του ψυχιατρείου μαζί με το κούφωμα;
Τι έχει να του πει ο κολλητός του; Η μάνα του; Η δεύτερη γυναίκα του; Η γκόμενα του; Η καθαρίστρια; Ο αδερφός του; Ο πεθαμένος ψυχίατρος και κυρίως, τι έχει να του αποκαλύψει η πρώτη του γυναίκα, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, που έχει εγκαταλείψει τα εγκόσμια και ζει σε ένα μοναστήρι.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Λάκης Λαζόπουλος
Μουσική: Βάιος Πράπας
Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος

Πρωταγωνιστούν
Λάκης Λαζόπουλος & Ελισάβετ Κωνσταντινίδου
Μαζί τους
Διονύσης Ατζαράκης, Μάνος Καζαμίας, Κωνσταντίνος Μουταφτσής,
Βασιλική Σουρρή, Μαρία-Νεφέλη Χρονοπούλου, Φαίδρα Σκλήρη,
Κωνσταντίνος Γιάννης, Λαζάρια Σαζεΐδου, Χρήστος Ντούλας
Πιάνο επί σκηνής παίζει ο Θανάσης Μάντζαρης

Προπώληση: more.com

Θέατρο Βέμπο
Καρόλου 18, Αθήνα

«Ο Τίποτας» – θέατρο Νέου Κόσμου

Ο Θάνος Τοκάκης ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου του Νέου κόσμου, με μια παράσταση που ήδη συζητείται. Ο Θάνος Τοκάκης είναι ο Τίποτας. Ένας (σχεδόν) άνθρωπος, όπως όλοι… Με ένα παρελθόν. Κι ένα μέλλον (;). Και μια ήσυχη ατάραχη ζωή. Ή τουλάχιστον αυτό θέλει να πιστεύει και να πιστέψουν κι οι άλλοι. Ο ταλαντούχος ηθοποιός σκηνοθετεί και ερμηνεύει έναν σχεδόν μπεκετικό ήρωα, που από σκηνής μιλάει για τον πόνο, τα ραγίσματα και τα τραύματα που κουβαλά. Θέματα για τα οποία δεν θέλει να μιλήσει κανείς, οριακά ούτε ο ίδιος.

Βασισμένη στο κείμενο του υποψήφιου για Πούλιτζερ Γουίλ Ίνο, η παράσταση, στα όρια της stand up comedy, γεμάτη χιούμορ, αυτοσαρκασμό, ανατροπές αλλά και πολύ πόνο, αξιοποιεί θραύσματα μιας ιστορίας για να αναρωτηθεί για το πόσο μας ορίζει η ευτυχία και η «υποχρέωση» να την αναζητούμε.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Γουίλ Ίνο [τίτλος πρωτοτύπου: Thom Paine (based on nothing)]
Μετάφραση: Τζούλια Διαμαντοπούλου
Σκηνοθεσία: Θάνος Τοκάκης
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας 
Με τον Θάνο Τοκάκη

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών.
Ημέρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή στις 21:15, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00 έως τις 10 Μαρτίου
Επιπλέον παραστάσεις: Τετάρτη 27/12 στις 20:00 και Πέμπτη 28/12 στις 21:15
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 16€, Μειωμένο (Άνεργοι, Φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνω των 65) 14€
Προπώληση: more.com

Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κάτω Χώρος
Αντισθένους 7 & Θαρύπου
T: 2109212900

«Ο Σεργκέι είναι και πολύ βλάκας» – Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η Ταμίλλα Κουλίεβα σκηνοθετεί τη μαύρη κωμωδία της χρονιάς. Ένα έργο ανατρεπτικό για όλα τα απρόβλεπτα που μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω στην καθημερινότητά μας.

Ένας νεαρός προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, λαμβάνει ξαφνικά ένα δέμα και η ζωή του μετατρέπεται σε μαύρη κωμωδία. Το μυστηριώδες πακέτο δεν το φέρνει ένας courier αλλά… ΤΡΕΙΣ. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο οι courier δεν παραδίδουν αμέσως το δέμα. Παραμένουν στο σπίτι του Σεργκέι, συζητάνε άσχετα πράγματα και στο ερώτημα πότε επιτέλους θα φύγουν και θα τον αφήσουν στην ησυχία του, η απάντηση είναι: «Αφού σας είπαμε, όταν σας πήραμε τηλέφωνο, ότι θα είμαστε στο σπίτι σας στη διάρκεια μιας ώρας. Και τώρα πρέπει να μείνουμε μαζί σας μια ώρα». Πώς αντιμετωπίζει κάνεις αυτή την παράδοξη κατάσταση; Ποιοι είναι αυτοί οι courier και τι θέλουν; Τι έχει μέσα το δέμα; Και γιατί ο Σεργκέι, ένας λογικός, υγιής, νεαρός προγραμματιστής είναι «…και πολύ βλάκας;».

Τι μπορεί να συμβεί στη ζωή ενός καθημερινού ανθρώπου όταν «συναντηθεί» με το απροσδόκητο; Ο καθένας καλείται να βρει την δική του απάντηση.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Ταμίλλα Κουλίεβα
Μουσική: Dof Twogee
Τραγούδια: ΛΕΞ
Παίζουν: Παναγιώτης Μπουγιούρης, Σαμουήλ Ακίνολα, Πάνος Ζυγούρος, Αλίκη Κακολύρη και ο Γρηγόρης Καραντινάκης
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη – Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, τηλ.: 210 3418550, mcf.gr
Πότε: Από 7 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Εισιτήρια: Κέντρο: 25€ (20€ μειωμένο), Πλαϊνά: 20€ (15€ μειωμένο)
Διάρκεια: 80’
Προπώληση: mcf.gr και ticketservices.gr