Μία καλή εμπειρία είναι να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο στο εξωτερικό. Είτε έχετε ανάλογη εμπειρία είτε όχι, υπάρχουν ένα σωρό λεπτομέρειες, που οφείλετε να φροντίσετε πριν ξεκινήσετε το ταξίδι, ώστε να είστε ασφαλής.
1. Tι έγγραφα πρέπει να έχω μαζί μου;
Aν πάτε σε χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε χρειάζεστε το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό δίπλωμα οδήγησης». Αυτό θα το πάρετε από την ΕΛΠΑ, σε χρόνο μικρότερο των 10 λεπτών, αλλά με κόστος περίπου 45 ευρώ. Παράλληλα, για χώρα Ε.Ε ή όχι, χρειάζεστε τη λεγόμενη «πράσινη κάρτα» για το αυτοκίνητό σας. Αυτήν θα την πάρετε από την ασφαλιστική σας εταιρεία, προκειμένου να είστε σίγουροι πως θα σας καλύψει αν χρειαστεί.
2.Ολοκληρωμένο service
Με δεδομένο ότι τα χιλιόμετρα που θα διανύσετε είναι πάρα πολλά, επιβάλλεται να κάνετε ολοκληρωμένο τεχνικό έλεγχο στο όχημά σας πριν ξεκινήσετε.
3. Ακριβείς χάρτες και ανάλυση διαδρομής
Αφού γνωρίζετε τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε, πρέπει να εξασφαλίσετε νέους και ενημερωμένους χάρτες. Ακόμα και αν έχετε άπειρο χρόνο στη διάθεσή σας, δεν είναι θεμιτό να χαθείτε σε άγνωστο μέρος του εξωτερικού, γιατί οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Πολύ καλούς χάρτες μπορείτε να πάρετε από την ΕΛΠΑ.
4. Η ιστοσελίδα της Michelin
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.michelin.com θα βρείτε έναν πραγματικό θησαυρό πληροφοριών για ταξίδια στις χώρες της Ευρώπης. Εκτός από εξαιρετικούς χάρτες, θα βρείτε πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για το κόστος των διοδίων ανά χώρα, ακριβείς χιλιομετρικές αποστάσεις, όλα τα πιθανά μέρη όπου μπορείτε να καταλύσετε, τα όρια ταχύτητας, όλους τους σταθμούς service και ανεφοδιασμού καυσίμων, ακόμα και τα σημεία στα οποία θα συναντήσετε μπλόκα της αστυνομίας.
Πριν από κάθε ταξίδι πρέπει να επισκεπτόμαστε το συνεργείο για ολοκληρωμένο έλεγχο του αυτοκινήτου μας. Είναι ό,τι πιο σημαντικό, ειδικά όταν θα βγούμε από τη χώρα.
ΤIPS
Στα βρετανικά νησιά οδηγούν ανάποδα. Δε θα αργήσετε να το συνηθίσετε, αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά!
• Στις περισσότερες πλέον χώρες του κόσμου, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης είναι πολύ ανεπτυγμένο. Αυτό σημαίνει, πως ειδικά στις ευρωπαϊκές πόλεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να πληρώσετε για να παρκάρετε. Γι αυτό μην το κλειδώσετε απλά και φύγετε, όπως στην Ελλάδα.
• Πρέπει να έχετε συγκεκριμενοποιήσει τα χιλιόμετρα που θα διανύσετε κάθε μέρα, όπως και το μέρος στο οποίο θα καταλύσετε. Αποφύγετε να περάσετε τη νύχτα στο πάρκινγκ κάποιου αυτοκινητοδρόμου. Είναι αρκετά επικίνδυνο!
• Στο εξωτερικό, η αστυνόμευση για τα όρια ταχύτητας είναι πολύ αυστηρή. Εννοείται ότι φοράτε πάντα ζώνη και δεν πίνετε αλκοόλ, αλλά πρέπει και να μην ξεγελαστείτε με το πλάτος των δρόμων και “το πατήσετε”.
• Μόνο στην Ελλάδα οδηγούμε αριστερά και προσπερνούμε από δεξιά. Οι άνθρωποι με παιδεία οδηγική κάνουν ακριβώς το αντίθετο, γι αυτό προσοχή!
• Στις περισσότερες χώρες τα βενζινάδικά είναι self-service. Αυτό σημαίνει ότι βάζετε μόνοι σας βενζίνη και μετά μπαίνετε στο μαγαζί για να πληρώσετε. Μην περιμένετε να βγει κάποιος, θα χάσετε την ώρα σας και θα σας κοιτάνε περίεργα…
• Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσετε πως στη Βρετανία και στις πρώην βρετανικές αποικίες οδηγούν ανάποδα. Δεν πρέπει να σας φοβίζει αυτό, αφού είναι θέμα 10 λεπτών για να συνηθίσετε. Απαιτείται όμως εξαιρετική προσοχή!
Πηγή: autotriti.gr