Σε μια αγορά, όπου τα προσιτά οικογενειακά αυτοκίνητα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, το FIAT Linea επιστρέφει με φρεσκαρισμένη εικόνα και κινητήρα πετρελαίου. Πώς τα καταφέρνει;

Το FIAT Linea εμφανίστηκε το 2007 ως μια προσιτή επιλογή ενός μικρομεσαίου οικογενειακού μοντέλου, βασισμένο στο Grande Punto. Λίγο αργότερα σταμάτησε η εισαγωγή του.

Σήμερα το Linea επανέρχεται ανανεωμένο για να δελεάσει τους οικογενειάρχες που αναζητούν ένα προσιτό σεντάν.

Αέρας φρεσκάδας

Χρησιμοποιώντας δοκιμασμένα μηχανικά μέρη, το Linea διαθέτει φρεσκαρισμένη εικόνα που το κάνει να δείχνει σύγχρονο και μοντέρνο.

Σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ξεχωρίζει ο νέος μπροστινός προφυλακτήρας, που είναι διανθισμένος με γερές δόσεις χρωμίου, η μεγαλύτερη εισαγωγή αέρα, οι νέοι στρογγυλοί προβολείς ομίχλης και η γρίλια της μάσκας.

Στο πίσω μέρος, ξεχωρίζει ο νέος προφυλακτήρας που φέρει και αυτός περισσότερο χρώμιο, ενώ η θέση της πινακίδας έχει τοποθετηθεί πλέον πάνω στην πόρτα του χώρου αποσκευών.

Καλό εξοπλιστικό πακέτο από 15.900 ευρώ

Το ανανεωμένο FIAT Linea προσφέρεται μόνο με κινητήρα πετρελαίου 1,3 MultiJet και μόνο στην έκδοση εξοπλισμού «Urban».

Στάνταρ η έκδοση αυτή προσφέρει, μεταξύ άλλων, 4 αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα μπροστά, ηλεκτρικούς καθρέπτες, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, air condition, προβολείς ομίχλης, υπολογιστή ταξιδίου, ηχοσύστημα με ράδιο CD/MP3 και χειριστήρια στο τιμόνι.

Προαιρετικά, μπορούν να επιλεγούν αερόσακοι οροφής, πίσω ηλεκτρικά παράθυρα, αυτόματος κλιματισμός, ζάντες αλουμινίου κλπ., όχι όμως και ESP. Η τιμή του FIAT Linea είναι 15.900 ευρώ.

Εσωτερικό: Μοντέρνοι καιροί

Εντελώς νέο είναι το εσωτερικό του Linea. Μπορεί τα πλαστικά να παραμένουν σκληρά, αλλά προσφέρει μια σύγχρονη εικόνα παραπέμποντας απΆ ευθείας σε αυτό του FIAT Punto. Το παζλ δείχνει γερά συναρμολογημένο και το τελικό φινίρισμα παραπάνω από αξιοπρεπές.

Αλλαγές έχουμε και στη θέση κάποιων διακοπτών. Για παράδειγμα, ο διακόπτης του συστήματος συνδεσιμότητας Blue&Me έχει τοποθετηθεί σε πιο πρακτικό σημείο, ενώ διατίθεται πλέον και αυτόματος κλιματισμός.

Στη δημιουργία μιας πιο ευχάριστης ατμόσφαιρας, συμβάλλουν και οι νέες επενδύσεις, με ύφασμα υψηλής αντοχής σε γκρι χρωματισμό.

Χώροι

Στο κομμάτι των χώρων, το Linea συνεχίζει να προσφέρει καλές εσωτερικές ανέσεις, διαθέτοντας βέβαια ως κύριο πλεονέκτημά του την παροχή ενός μεγάλου πορτ-μπαγκάζ με χωρητικότητα 500 λτ. Το άνοιγμα όμως του χώρου αποσκευών θα το θέλαμε μεγαλύτερο για ευκολότερη φόρτωση.

Στην καμπίνα τέσσερα ενήλικα άτομα θα νιώσουν άνετα με τους διαθέσιμους προς αυτούς χώρους. Ο «αέρας» για τα γόνατα είναι υπεραρκετός, αλλά για το κεφάλι είναι απλά επαρκής.

Κινητήρας: Εστιάζοντας στην οικονομία

Ο, Euro5,1,3 16V MultiJet διαθέτει τεχνολογία άμεσου ψεκασμού common rail και τούρμπο με φτερωτή μεταβλητής γεωμετρίας. Η απόδοση είναι 95 ίπποι στις 4.000 σ.α.λ. με 200 Νm ροπής μόλις στις 1.500 σ.α.λ.

Στην πράξη ο κινητήρας «ακούγεται» αρκετά και πάνω από τις 2.500 σ.α.λ. εμφανίζει κραδασμούς, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να τραβάει μια χαρά από χαμηλά και να κινεί ικανοποιητικά το Linea (0-100 χλμ./ώρα σε 13,8 δλ. και τελική ταχύτητα 170 χλμ./ώρα).

Το κιβώτιο των 5 σχέσεων διαθέτει επιλογέα με θετικό κούμπωμα και καλή κλιμάκωση σχέσεων. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι φυσικά η κατανάλωση των 4,9 λτ./100 χλμ., με τις εκπομπές CO2 στα 129 γρ./χλμ.

Στο δρόμο: Με στιλ οικογενειακό…

Καλή θέση οδήγησης, ανάλογη περιφερειακή ορατότητα και (κυρίως) μικρός κύκλος στροφής, επιτρέπουν στο Linea να εμφανίζεται ευέλικτο μέσα στην πόλη παρά το μήκος των 4,596 μ.

Από εκεί και πέρα, στον ανοιχτό δρόμο είναι σταθερό, αλλά αρκετός από το θόρυβο του κινητήρα περνά στην καμπίνα. Μια 6η σχέση στο κιβώτιο θα βελτίωνε την κατάσταση.

Οι κλίσεις στις στροφές αποτελούν ένδειξη των μαλακών ρυθμίσεων της ανάρτησης, που ναι μεν απορροφά ικανοποιητικά τις ανωμαλίες, αλλά δεν προδιαθέτει για γρήγορη οδήγηση. Το ίδιο και η αίσθηση από το τιμόνι, που πάντως είναι ακριβές και άμεσο. Το ESP λείπει και αποτελεί ενδεικτικό της παλαιάς κοπής φιλοσοφίας των μηχανικών μερών του Linea.

Συμπέρασμα

Το ανανεωμένο FIAT Linea διαθέτει φρεσκαρισμένη εικόνα μέσα-έξω και σίγουρα αποτελεί μια προσιτή πρόταση.

Προσφέρει αρκετούς χώρους για επιβάτες και αποσκευές, η καμπίνα δείχνει στιβαρή, αλλά από εκεί και πέρα το σεντάν της FIAT δεν κρύβει ότι είναι παλαιάς κοπής με ό,τι συμβιβασμούς αυτό συνεπάγεται.

Τα 15.900 ευρώ, που κοστίζει, είναι όμως ένα καλό επιχείρημα…

Πηγή: autotriti.gr