Στην ελληνική αγορά μέχρι στιγμής, δεν υπήρχαν ασφάλειες αυτοκινήτου που παρείχαν κάλυψη σε βλάβες που δημιουργήθηκαν από τα καύσιμα και αυτό το κενό φαίνεται πως έχει αρχίσει να καλύπτεται από νέες καινοτόμες καλύψεις.

Σταδιακά εμφανίζονται νέα προϊόντα, τα οποία καλύπτουν τους οδηγούς όλο και περισσότερο. Μια νέα κάλυψη που σταδιακά θα δούμε όλο και περισσότερο να αγκαλιάζεται από τις ελληνικές ασφάλειες αυτοκινήτου, είναι η κάλυψη από «λανθασμένη πλήρωση καυσίμου».

Ας δούμε τι σημαίνει όμως μια ασφάλεια αυτοκινήτου με αυτή την κάλυψη. Πέραν όλων των άλλων επιπλέον καλύψεων, η «λανθασμένη πλήρωση καυσίμων» σημαίνει ότι ο πελάτης θα είναι εξασφαλισμένος στην περίπτωση που γίνει λάθος από το πρατήριο και αντί για diesel ένα όχημα ανεφοδιαστεί με βενζίνη ή το αντίστροφο.

Το παραπάνω σενάριο είναι αρκετά συχνό σε ώρες αιχμής και η ασφάλεια αυτοκινήτου με αυτή την κάλυψη εξοικονομεί αρκετά έξοδα όπως την αποστράγγιση, τον καθαρισμό της δεξαμενής, τη ρυμούλκηση του οχήματος εάν αυτό μείνει κάπου, την επισκευή βλαβών, καθώς και αλλά έξοδα, όπως η ενοικίαση αυτοκινήτου για να μην μείνει ο οδηγός χωρίς όχημα για όσο διάστημα διαρκεί η επισκευή.

Καθώς το ανθρώπινο λάθος είναι πολύ πιθανό και μπορεί να κοστίσει όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε χρόνο, τέτοιες καλύψεις μπορούν να φανούν σωτήριες για έναν επαγγελματία ή έναν γονιό που χρειάζεται συνεχώς το αυτοκίνητο του.

Επιπλέον, όσο αυξάνονται οι ετικέτες των καυσίμων με πιο εξειδικευμένες λειτουργίες όπως εξοικονόμηση ή επιδόσεις, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει ένα λάθος από τον υπάλληλο του πρατηρίου και έτσι η ασφάλεια αυτοκινήτου πρέπει να προβλέπει κάθε πιθανό πρόβλημα και να παρέχει λύσεις.

Έτσι, είναι πιθανό να δούμε σύντομα και νέες καλύψεις σε ασφάλειες αυτοκινήτου σχετικές με τα καύσιμα και την προστασία του αυτοκινήτου από λάθη ή νοθευμένα καύσιμα ή σχετικές με τα εναλλακτικά καύσιμα όπως η φόρτιση και το αέριο.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια κάλυψη από τις ασφάλειες αυτοκινήτου, σχετική με τα νοθευμένα καύσιμα μιας και το παραπάνω σενάριο απασχολεί αποκλειστικά το κράτος.

Στην περίπτωση που έχετε παραλάβει νοθευμένο καύσιμο μπορείτε να κινηθείτε νομικά, ώστε να αποζημιωθείτε για τις βλάβες που προξενήθηκαν στο όχημα σας, αλλά και για την παραπλάνησή σας ως καταναλωτής.