O σκοπός του παιδικού καθίσματος για το αυτοκίνητο είναι να συγκρατήσει με ασφάλεια το παιδί στη θέση του. Ας δούμε όμως τι πρέπει να γνωρίζετε για την αγορά του κατάλληλου παιδικού καθίσματος.
Τι να έχετε υπόψη σας κατά την αγορά του παιδικού καθίσματος:
-Το πιο ακριβό δεν σημαίνει ότι είναι και καλύτερο ή πιο ασφαλές.
-Κάθε παιδικό κάθισμα είναι διαφορετικό. Να διαβάζετε τις οδηγίες με προσοχή.
-Το καλύτερο κάθισμα είναι εκείνο που θα ταιριάξει απόλυτα στο μέγεθος του παιδιού,(βάρος-ηλικία) και εφαρμόζει στο σωματότυπο του παιδιού.
-Καλύτερα να δοκιμάσετε το κάθισμα πριν γίνει η αγορά για να σιγουρευτείτε ότι ταιριάζει στο παιδί.
-Μην αγοράσετε ή δανειστείτε ένα μεταχειρισμένο κάθισμα που έχει εμπλακεί σε σοβαρό ατύχημα, γιατί δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.
-Σιγουρευτείτε ότι το κάθισμα που αγοράσατε φέρει τη σήμανση ECE R 44/04 ή μεταγενέστερη (Ευρωπαϊκός κανονισμός 2003) ή ότι το αυτοκίνητο σας είναι στην λίστα του κατασκευαστή του καθίσματος. Επίσης θα πρέπει στο κάθισμα να αναγράφονται τα όρια βάρους και ηλικίας για τα οποία είναι κατασκευασμένο, η λέξη UNIVERSAL που σημαίνει ότι το παιδικό κάθισμα είναι συμβατό με όλα σχεδόν τα μοντέλα των αυτοκινήτων και το γράμμα Ε (συμβατό με την Ευρωπαϊκή διάταξη) ακολουθούμενο από ένα αριθμό που αντιστοιχεί στη χώρα έγκρισης.
Τι να έχουμε πάντα στο μυαλό μας κατά τη χρήση παιδικού καθίσματος:
-Το κάθισμα πρέπει να είναι σφιχτά στερεωμένο στο αυτοκίνητο με τις ζώνες και να περνούν από τις κατάλληλες υποδοχές και να μην επιτρέπεται η μετακίνησή του στα πλάγια πάνω από 2 εκατοστά.
-Το κάθισμα πρέπει να είναι στραμμένο στη σωστή κατεύθυνση ανάλογα με τις προδιαγραφές, την ηλικία και το βάρος του παιδιού.
-Το παιδί πρέπει να κάθεται άνετα και εφαρμοστά στο κάθισμά του και καλό είναι τους χειμερινούς μήνες να αφαιρέσετε τα χοντρά παλτουδάκια για καλύτερη άνεση.
-Το κάθισμα πρέπει να είναι σε πλάγια θέση για να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο παιδί. Καλό είναι να υπάρχουν ρυθμιστές κλίσης.
-Τα υποστηρίγματα κεφαλής πρέπει να είναι ορθά ρυθμισμένα.
-Σιγουρευτείτε ότι η ζώνη ασφαλείας για τη μέση βρίσκεται στο άνω μέρος των μηρών και όχι στο στομάχι γιατί σε περίπτωση σύγκρουσης υπάρχει κίνδυνος για εσωτερική αιμορραγία.
-Οι ζώνες πρέπει να είναι τεντωμένες και επίπεδες.
-Σε περίπτωση μεταφοράς βρέφους καλύτερη επιλογή είναι να βρίσκεται ένας ενήλικας στο πίσω κάθισμα μαζί του.
-Αν το αυτοκίνητό σας έχει αερόσακους θα πρέπει να τους απενεργοποιήσετε ή θα πρέπει να τοποθετήσετε το παιδικό κάθισμα στα πίσω καθίσματα.
-Αν σε περίπτωση έχετε πλαϊνούς αερόσακους είναι πιο ασφαλές να τοποθετηθεί το καθισματάκι στο μέσο του πίσω καθίσματος.
Πηγή: Autotriti.gr