Στην ιστορία της αυτοκίνησης λίγα είναι τα μοντέλα που χαρακτηρίστηκαν ως «icons» και, όσο και αν φαίνεται παράξενο, ένα από αυτά είναι ένα βαν, το Bulli της Volkswagen.
Πλέον, η νέα εποχή για το Bulli έφτασε, με τη VW Commercial Vehicles να παρουσιάζει το πρωτότυπο I.D. Buzz Cargo σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Έκθεση Επαγγελματικών Οχημάτων στο Αννόβερο.
Το ολοκαίνουργιο I.D. Buzz Cargo αναμένεται να παρουσιαστεί στις αγορές το 2021. Μέχρι τότε, ως αδερφό μοντέλο του επιτυχημένου Τ6 και με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, δείχνει πώς ένα ηλεκτρικό και πλήρως ανασχεδιασμένο και εξελιγμένο Bulli μπορεί να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αυτοκίνησης, περνώντας τη γκάμα των βαν σε μία νέα εποχή.
Το πρωτότυπο βαν που θα αποκαλυφθεί στο Αννόβερο είναι μία εξελιγμένη έκδοση του I.D. Buzz, του πρωτότυπου που ενθουσίασε το 2017 όταν πρωτοπαρουσιάστηκε και που θα βγει στους δρόμους το 2022. Το νέο I.D. Buzz Cargo έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι πολύ κοντά στο μοντέλο που θα μπει στην παραγωγή. Έχει εξελιχθεί από κοινού από τις VW Commercial Vehicles (Επαγγελματικά Οχήματα) και VW Passenger Cars (Επιβατικά Οχήματα). Η VW Passenger Cars έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην έκδοση λεωφορείου και η VW Commercial Vehicles στην έκδοση βαν. Και τα δύο είναι μέλη της οικογένειας I.D. Family, μιας νέας γενιάς πλήρως διασυνδεδεμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με αυτονομία αντίστοιχη των σημερινών βενζινοκίνητων μοντέλων, ένα εξελιγμένο σχεδιαστικό DNA και εντυπωσιακούς χώρους.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της οικογένειας I.D. είναι η κλιμάκωση της χωρητικότητας των μπαταριών τους. Τα μοντέλα θα μπορούν να παραδοθούν με μπαταρίες διαφορετικού ενεργειακού περιεχόμενου, ανάλογα με τη χρήση των οχημάτων και τον οικονομικό προϋπολογισμό. Το τελευταίο, αφορά και το μελλοντικό I.D. Buzz Cargo, που όπως και όλα τα άλλα μοντέλα της οικογένειας I.D. βασίζεται στην ΜΕΒ (Modular Electric Drive Matrix), τη νέα πλατφόρμα της VW εξελιγμένη ειδικά για τα ηλεκτρικά οχήματα. Με τη MEB είναι δυνατό (ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας) να επιτευχθεί αυτονομία από 330 έως και περισσότερα από 550 χιλιόμετρα.
Το πρωτότυπο διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 150 kW. H τελική του ταχύτητα περιορίζεται στα 160 χλμ./ώρα. Αναμενόμενη είναι και η ύπαρξη ενός συστήματος τετρακίνησης όπως και στο επιβατικό I.D. Buzz.
Το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης του αποτελείται κατά κύριο λόγο από έναν ηλεκτροκινητήρα με ηλεκτρονικά διαχείρισης ισχύος, από ένα κιβώτιο μίας μόνης σχέσης ενσωματωμένο στον πίσω άξονα, τη μπαταρία ιόντων λιθίου και τις βοηθητικές μονάδες οι οποίες είναι ενσωματωμένες στο εμπρός μέρος.
Η ροή της ενέργειας υψηλής τάσης από τη μπαταρία στον ηλεκτροκινητήρα ελέγχεται από τα ηλεκτρονικά ισχύος, τα οποία μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα (DC) που παρέχεται από τη μπαταρία σε εναλλασσόμενο (AC).
Παράλληλα, ένας μετατροπέας DC/DC τροφοδοτεί τα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου με ρεύμα 12 Volt, ενώ το όχημα μπορεί να εξοπλιστεί με μπαταρίες διαφορετικής χωρητικότητας, ανάλογα με το προφίλ χρήσης του.
Εάν το βαν αναμένεται να καλύπτει αποστάσεις μέσα στην πόλη σε ημερήσια βάση, τότε προτείνεται μια μπαταρία ιόντων λιθίου με ενεργειακή χωρητικότητα 48 kWh. Εάν απαιτείται μεγαλύτερη αυτονομία η χωρητικότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί μέχρι και τις 111 kWh.
Σχεδιαστικά, το I.D. Buzz Cargo συνεχίζει την παράδοση του πρωτότυπου Bulli. Σε πάνω από 7 δεκαετίες και σε 6 γενιές η VW Commercial Vehicles έχει εξελίξει το σχεδιασμό του, ανακαλύπτοντάς συνεχώς μια νέα οπτική ταυτότητα αλλά χωρίς να χαθεί το DNA του μοντέλου. Αυτό που χαρακτηρίζει τη σχεδίαση του, είναι η εναλλαγή οικείων και κανούργιων στοιχείων του DNA του Bulli. Συγκεκριμένα το εμπρός μέρος με το χαρακτηριστικό «V» και το παραδοσιακό «φιλικό πρόσωπο» απεικονίζει σαφώς ένα Bulli, παρότι πρόκειται για μιας εντελώς καινούργια προσέγγιση.
Αντί για τους στρογγυλούς προβολείς του αρχέτυπου το I.D. Buzz Cargo έχει ενεργά συστήματα LED φώτων τα οποία όχι μόνο μετατρέπουν τη νύχτα σε μέρα αλλά και επικοινωνούν διαδραστικά με τους πεζούς (σαν να ήταν μάτια).
Ένα άλλο στοιχείο του όλου στυλ είναι ο μικρός εμπρός πρόβολος, κάτι που ισχύει και για την οροφή με την ευφυή επέκτασή της πάνω από το παρμπρίζ. Όταν σκοτεινιάσει δημιουργείται μια μοναδική νυχτερινή εικόνα, με τον backlit φωτισμό του σήματος της VW στη μάσκα του αυτοκινήτου και σε συνδυασμό με τα LED φώτα ημέρας και θέσης στους προβολείς και τον εμπρός προφυλακτήρα. Η εικόνα του πρωτότυπου είναι το ίδιο ιδιαίτερη και στο πίσω μέρος του, όπου τα λεπτά φώτα LED και οι μεγάλες βαμμένες επιφάνειες προσδιορίζουν τον iconic σχεδιασμό.
Νίκος Τσάδαρης