Άλλη μία διάκριση, λίγο ανούσια και πολύ καθυστερημένη, για τον πολυβραβευμένο Ιταλό, που μπορεί να μην ανεβαίνει πλέον συχνά στο βάθρο, συγκινεί όμως πάντα τα πλήθη και διατηρεί ακέραια τη δημοτικότητά του.

Στη διάρκεια του Gran Premio d’Italia at Mugello, η Ιταλική Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας (FMI) απένειμε στο Vale το Diploma d’Onore CONI (ένα τιμητικό πτυχίο το οποίο δίνει σε αθλητές η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή) προς τιμήν του 9ου παγκόσμιου τίτλου του, ναι… εκείνον που κατέκτησε το 2009!

Και ναι, η γραφειοκρατία προφανώς σέρνεται και στην Ιταλία. Ωστόσο να μην ξεχνάμε και ότι οι αγώνες μοτοσυκλέτας δεν αποτελούν ολυμπιακό άθλημα και ίσως υπήρχαν δυσκολίες για τη βράβευση κάποιου εκτός της «ολυμπιακής οικογένειας».

Η τιμή αυτή έρχεται σε συνέχεια του Collare d’Oro (Χρυσού Κολάρου), το οποίο είχε απονεμηθεί στο Rossi μετά τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο, το πάλαι… κάποτε.

Το Χρυσό Κολλάρο αποτελεί το ανώτατο βραβείο που μπορεί να απονείμει η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή και απονέμεται μόνον σε εν ενεργεία αθλητές, και μόνο μία φορά.

Το τιμητικό δίπλωμα Diploma d’Onore CONI απονέμεται μόνον εφόσον προηγουμένως ο αθλητής έχει τιμηθεί με το Χρυσό Κολάρο. Πολύ ενδιαφέρον…