Κάτω από καταρρακτώδη βροχή έγιναν οι κατατακτήριες δοκιμές για τον Γερμανικό, όγδοο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGP στην πίστα του Sachsenring. Για λίγα μόλις λεπτά στο τέλος της περιόδου η πίστα άρχισε να στεγνώνει και τελικά ήταν ο Casey Stoner εκείνος που οδηγώντας στην κόψη του ξυραφιού πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο.

Ο Stoner εξαντλώντας τα περιθώρια που δίνει ο κανονισμός πέρασε από την γραμμή της εκκίνησης ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος. Είχε έτσι στη διάθεσή του έναν τελευταίο και ‘όσο γίνεται πιο στεγνό’ γύρο που ήταν αλάνθαστος και τον έφερε στην κατάκτηση της 4ης φετινής του pole position.

Ο χρόνος του στο 1’31.796 είναι χρόνος που αντιστοιχεί περισσότερο σε βρεγμένη πίστα, περίπου 10 δευτερόλεπτα πιο αργός από τους χρόνους που πέτυχαν οι οδηγοί –και ο ίδιος- στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά.

Με παρόμοια τακτική ο εργοστασιακό οδηγός της Yamaha, Αμερικανός Ben Spies κατάφερε να σημειώσει τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο, δύο δέκατα του δευτερολέπτου πιο αργό από του Αυστραλού. Ξεκινά έτσι για πρώτη φορά φέτος από την πρώτη σειρά της εκκίνησης, σημειώνοντας και την υψηλότερη τελική ταχύτητα, με 276,6 χαω.

Τη τρίτη και τελευταία θέση της πρώτης σειράς εκκίνησης απέσπασε, στον τελευταίο του γύρο κι αυτός, ο έτερος εργοστασιακός της Repsol Honda, Dani Pedrosa.

Καθώς ο αγώνας αναμένεται να γίνει με καλύτερες καιρικές συνθήκες και πάντως σε στεγνή πίστα, η εκκίνηση του Pedrosa από την πρώτη σειρά, του δίνει ελπίδες για την πρώτη του νίκη της χρονιάς. Ήταν ο νικητής πέρσι στο Sachsenring παρότι δεν είχε την pole position, ενώ ήταν και ο ταχύτερος στις στεγνές δοκιμές της Παρασκευής.

Η δεύτερη σειρά εκκίνησης ξεκινά με τον οδηγό της δορυφορικής Monster Yamaha Tech 3, Βρετανό Cal Crutchlow που με την εξαιρετική του απόδοση στους τελευταίους γύρους, άφησε πίσω του τον εργοστασιακό και πρωτοπόρο στην βαθμολογία, Jorge Lorenzo.

Ο Lorenzo που είδε να εξανεμίζεται η διαφορά των 25 βαθμών που είχε πριν τον αγώνα του Assen, είναι αναγκασμένος να κάνει ‘οικονομία’ στην χρήση των κινητήρων καθώς στην Ολλανδία έχασε κι έναν κινητήρα που καταστράφηκε με την πτώση.

Γι’ αυτό τον λόγο δεν οδήγησε στην τρίτη σειρά των ελεύθερων δοκιμών, χάνοντας την ευκαιρία των ρυθμίσεων για τη βροχή, ελπίζοντας να συναντήσει στεγνές συνθήκες στις κατατακτήριες. Τελικά τα σχέδια δεν βγήκαν και θα πρέπει να κάνει μια πολύ καλή εκκίνηση από την 5η θέση για να δώσει τη μάχη που αναμένεται με τον Stoner.

Από την έκτη θέση ξεκινά ο καλύτερος rookie της χρονιάς, ο φέρελπις Stefan Bradl της LCR Honda, που για πρώτη φορά θα αγωνιστεί στην πατρίδα του στην μεγάλη κατηγορία του MotoGP. Ο Bradl βρισκόταν μάλιστα στην κορυφή της κατάταξης με τον ταχύτερο γύρο για το μεγαλύτερο διάστημα της χρονομέτρησης.

Ο Nicky Hayden ξεκινά από την 7η θέση και είναι ο ταχύτερος μεταξύ των οδηγών της Ducati για μία ακόμη φορά, αν και όλα έδειχναν ότι θα κατάφερνε να πλασαριστεί μέσα στην πρώτη πεντάδα.

Δίπλα του από την μέση της τρίτης σειράς θα εκκινήσει ο Andrea Dovizioso που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ειδικά μετά την τονωτική τρίτη θέση στον αγώνα της Ολλανδίας. Δίπλα του με τον ένατο χρόνο θα βρεθεί ο Valentino Rossi που έμεινε μακριά ακόμη κι από την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη, καθώς αν μπορούσε να επιλέξει καιρικές συνθήκες για να πετύχει μια Pole position θα ήταν ακριβώς αυτές που επικράτησαν στην Γερμανική πίστα.

Ταχύτερη CRT μοτοσυκλέτα στην 10η θέση και ταχύτερος από δύο εργοστασιακές συμμετοχές ήταν ο Aleix Espargaró με την ART της Power Electronics Aspar. Αδιάφορος στο να πιέσει για χρόνο, ο Álvaro Bautista ήταν 11ος ταχύτερος, θα εκκινήσει όμως από την τελευταία θέση μετά την ποινή που δέχτηκε στον αγώνα του Assen.

Λόγω των συνθηκών δεν έλειψαν και τα γλιστρήματα κι έτσι πτώσεις είχαν αρκετοί οδηγοί, οι περισσότεροι με CRT μοτοσυκλέτες. Ο Michele Pirro της ομάδας San Carlo, ο Danilo Petrucci της Came Ioda Racing Project, ο Mattia Pasini της Speed Master και ο Héctor Barberá της Pramac Racing.

Καθώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί, οι περισσότεροι συνέχισαν τη χρονομέτρηση, με εξαίρεση τον Barbera που προτίμησε να μην ρισκάρει περισσότερο και έμεινε τελευταίος μεταξύ των εργοστασιακών συμμετοχών, στην 12η θέση.