Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αναμενόμενο, όμως με την είσοδο εργοστασιακή ομάδας της Honda στo Rally Dakar, το να κρατήσεις τον πρωταθλητή στις τάξεις σου αποτελεί ήδη μια επιτυχία.

Με ανακοίνωσή της η KTM δηλώνει την ικανοποίησή της που ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής rally, Ισπανός Marc Coma υπέγραψε με το Αυστριακό εργοστάσιο για δύο ακόμη αγωνιστικές σεζόν, του 2013 και του 2014.

Ο Coma είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους οδηγούς του αθλήματος και ένας από τους πιο δημοφιλείς επίσης. Απλός προσιτός και προσγειωμένος, βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον όταν πετά πάνω από τους αμμολόφους ανά τον πλανήτη γη.

Για φέτος ο Coma εξασφάλισε τον τίτλο μετά το rally Σαρδηνίας, έναν αγώνα πριν το τέλος, κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα rally αποτελείται από 4 μόλις διοργανώσεις, υπερ-μαραθώνιες μεν αλλά μόλις τέσσερις τον αριθμό.

Θα συμμετάσχει και στη διοργάνωση του 2013 του Dakar καθώς και στις διοργανώσεις που απαρτίζουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα Rally. Τo rally Dakar δεν προσμετρά σε αυτό.

Ο Ισπανός βασίζεται στο πάθος του για νίκη, το ανεπανάληπτο ταλέντο του στην πλοήγηση και τον προσανατολισμό και φυσικά την αλάνθαστη οδήγησή του, απαλλαγμένη από πτώσεις και φθορές της μοτοσυκλέτας.

Στο Dakar του 2012 ήταν οριακά δεύτερος πίσω από τον συναθλητή του στην εργοστασιακή ομάδα της ΚΤΜ, Cyril Despres. Αργότερα κέρδισε το rally στα Αραβικά Εμιράτα, το ‘AE Desert Challenge’ και το ‘Qatar Sealine Rally’, τους δύο πρώτους αγώνες της χρονιάς.

Με την 3η θέση του στη Σαρδηνία πρόσθεσε τον τίτλο του 2012 δίπλα σε εκείνους του 2005, 2006, 2007 και 2010.

Η πρώτη του εμφάνιση στο rally Dakar έγινε με την ΚΤΜ και την υποστήριξη της Repsol, το 2003. Από την πρώτη του αυτή εμφάνιση, με χρόνους στην τριάδα σε τέσσερεις ειδικές, έβαλε το όνομά του αμέσως μεταξύ των πρωταγωνιστών.

Η πρώτη νίκη στο Dakar ήρθε το 2006 επί αφρικανικού εδάφους και συνέχισε με δύο ακόμη νίκες μέχρι σήμερα, σε διοργανώσεις στην Ν. Αμερική, το 2009 και το 2010.

Με την εμπειρία του πιά έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους οδηγούς της ιστορίας και λόγω αυτού θα ήταν η πρώτη επιλογή για κάποιον που θέλει μια νικηφόρα ομάδα. Όπως η Honda που δήλωσε ότι στοχεύει στη νίκη στο Dakar από την πρώτη χρονιά. Με έναν οδηγό σαν τον Coma θα ήταν πιο εφικτό.

Τώρα η Honda ελπίζει σε ένα μικρό θαύμα από αυτά που πολύ δύσκολα συμβαίνουν σε έναν υπερμαραθώνιο όπως το Dakar. Αντίθετα η ΚΤΜ θα χρειαστεί απλά να ανασυνταχθεί και να παρατάξει το επιτελείο της μαζί με τον Marc Coma και να “υποδεχθούν” τον νέο διεκδικητή. Ερωτηματικό πάντως παραμένει η συμφωνία της ΚΤΜ για το 2013, με τον άλλο κορυφαίο του χώρου, τον Cyril Despres.

Δείτε τον Marc να παρουσιάζει τη μοτοσυκλέτα του:

Και ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με την άλλη όψη της ερήμου, όχι των αγώνων αντοχής αλλά του θεάματος: